破產聯盟

查看: 2051|回復: 11

我想問下解破證書可唔可以過膠果D?

大家好!我一早解破左,但沒出張解破證書,但聽講有時都有需要用到解破證書,比如話開新銀行戶口,又或者一D有關銀行的服務有機會用到,我想問下拿番張解破證書可唔可以過膠之類的???因為我怕一張紙甘好快比我放到容,過膠穩陣D但怕過左膠之后D機構唔認張解破證書。謝謝!
如果正本文件可以過膠,淘寶都得啦
最好唔好過膠wor  因為你拿出去用時不太方便, 開戶口d銀行會用來copy你份野, 好好用膠明 folder 保存就成
smallcat 發表於 10-11-2018 12:21
最好唔好過膠wor  因為你拿出去用時不太方便, 開戶口d銀行會用來copy你份野, 好好用膠明 folder 保存就成 : ...

哦甘樣!睇來只能去文 具店買個較好保護性的folder........
解破書唔可以過膠,
法庭文件過膠後不算正本, 慎之!
301 發表於 10-11-2018 18:39
解破書唔可以過膠,
法庭文件過膠後不算正本, 慎之!

好的感謝版主解答!甘我就買個好D的文件夾來裝。
印影本要蓋COPY/副本yun
印影本要蓋COPY/副本印,否則有機會被告管有虛假文書
lai 發表於 18-11-2018 15:52
印影本要蓋COPY/副本印,否則有機會被告管有虛假文書

甘樣呢?如果有機構要求提供副本,甘算唔算管有虛假文書???
要低像真度,一般都系黑白影印,再蓋紅色COPY/副本印
所有政府文件一過膠就變左廢紙,法律上過膠文件同樣視為副本……