破產聯盟

查看: 3140|回復: 16

看看有沒有人有此經歷

仲有5個月就畢業了,現時失業,亦沒打算工作住,現時和男朋友間中上澳門一日遊。其實要不要通知主任。 因為之前第一年的期間去旅行主任有講過如果旅行就要通知他。
唔同主任有唔同做法:
1以前我個主任不管出境多久只要一出境就要第一時間通知,仲要交待好詳細先好出境
2呢度有D師兄一日來回唔洗通知
3我的見意系:穩陣D就通知主任,然后問下主任,睇下他有咩要求,比如話出入境很嚴,定系短時間內出入唔洗通知等
wvovw 發表於 11-11-2018 12:05
唔同主任有唔同做法:
1以前我個主任不管出境多久只要一出境就要第一時間通知,仲要交待好詳細先好出境
2呢 ...

我下年就完4年了,不過之前致電主任問出境問題, 有講過如果旅行幾日就要通知他證明是哪位負責現金。 不過有講過如果即日也不用通知他
不過我的意思是如果即日來回不超過12小時一星期可能有一星期內有四日左右會不會給他知道

若果不通知他 他會知道嗎?
我次次返大6(離開香港境內) 次次都通知, 多數都係星期五4:XX先FAX 因為好怕唔比我返
而家有工返開始就早少少, 星期三咁寄信通知。

其實你去澳門一,二日 通知左先喇, 如果唔想通知就不如唔好去, 留港忍忍

P.S. 我只係新手。
應該個個主任處理唔同。雖然我剛入學一個月,交文件時講,出境48小時以上就通知暫時受托人!
口頭同書面唔一樣?唔係離開都要申請咩?
請教各位,在離境申報書上要填寫負責支出費用的人名
如果是朋友支付的,外判會联絡此人去証明真的有此人
及要求提供支付機票酒店的費用証明嗎?
BOBOLI 發表於 13-11-2018 14:25
及 ...

我都想知呀,點樣証明朋友比呢?會唔會通知佢本人查實架?
BOBOLI 發表於 13-11-2018 14:25
及 ...

我試過一年去旅行,屋企人出費用,我講左我爸爸付錢,他地話OK都無需要我提供單據。都無查,我念個個做法唔同,如果他有懷疑就肯定會查。
我在此期間有旅行一次,Fax左俾主任,家人支付旅費,沒有再過問,
不過男朋友在澳門工作,而我就此個月和上個月有出境即日來回,所以唸要不要告訴主任
係fax咩架?想知個流程?係有份表填?
coey1314 發表於 14-11-2018 00:21
係fax咩架?想知個流程?係有份表填?

我旅行前Fax 俾主任會講幾時去時間,地方,支付係誰俾,Fax係用A4纸
你係就咁公司fax過去架?有冇補多個電話講架?
coey1314 發表於 14-11-2018 08:46
你係就咁公司fax過去架?有冇補多個電話講架?

有致電給主任講左先,才Fax
不過個個情況不一樣
我的外判話明出境超過7日先要通知; 即係個個外判都唔同
我入學第一日就打俾主任話我長期喺大陸住,問佢要唔要通知,佢話大陸唔使,問我有冇大陸電話,我話香港號碼長期飛線,佢話搵到人就OK。後尾上外判交文件我再問一次,答案一樣。