破產聯盟

查看: 5643|回復: 11

等頒令收到追數信

我爭美國x通 $19xxx
原先下期還款係22/11 本身都未到第一期欠款
但6c 12/11 fax晒資料去卡中心到就即收到信 上庭預18/12
今日收到信話因取消户口但要還左筆欠款
如果唔係7日內交比委託信貸公司 我諗係收數佬,係咪7日後就會不停有人打黎公司屋企手提,想問而家可以點?收到封信之後好淆 諗住早左做會好d 早到而家未爭第一期就咁

反而東x只叫我剪左張卡寄比佢地就完
18/12 上庭待頒令,
前後時間被追數好正常,
不應逃避,要面對,電話照聽,
告訴對方申破資料,
對方都為紀錄交差啫,
都無錢還債咯,驚乜?

相反, 驚者應是債主.

等頒令時期真是有多餘錢都唔私自還得,
除怕將來"主任"秋後算賬外,
今次你還多少俾A公司,
B,C,D,E.代表...公司自然好快知道蜂擁而至.
至怕搞到又淋油又上公司
coey1314 發表於 16-11-2018 14:06
至怕搞到又淋油又上公司

唔好以為現實中咁多電影情節啦喂,
個一萬幾千數,
收數佬有腦既,值唔值呢?

最好係咁啦 痕x 3前卡數 同中x銀行loan都40萬 不過仲未有任何信收到~
信入面有冇聯絡電話,有就主動打電話去講自己依家申破,有時唔同部門會收唔到資料!
美x銀行係收到fax先寄信黎,好似加促左佢寄信黎追錢
未頒領前係會追得厲害,博人驚,有幾多還幾多!
我爭獅子,都仲日日打尼,佢來電日日都一樣,我打返去問佢乜事,再講我申破,係咪收唔到資料,佢叫打去第二個號碼,職員話:我地唔會直接打電話比客!之後就無再打過尼!
其實我上破產署個網睇,呈請左都唔可以再追數
答  唔好意思 搞左破產 無錢還。 其他不用答 等佢知道再打都無用。我律師教。破產是法律行先 明無。
coey1314 發表於 16-11-2018 14:06
至怕搞到又淋油又上公司

依家點會淋紅油!人力物力都要錢,黑財就可能會,唔好擔心咁多,我唔知可唔可以要求6c影印一份呈請比你,既然咁擔心,就主動再fax比佢,有位師兄都有講,依家已經進入左法律程序,佢地唔可以追數!
通常銀行個d都扮傻話收唔到,又或者轉交左第二個部門,我有幾個朋友都係有入學,佢地都有講,起碼一星期之後先會電話寧靜!
我之前申破期間都有sms話要還min, 當日唔還就上門,依間我fax左1定兩次比佢,最後主動再打去同佢講申請及已傳真有關資料,問佢再攞號碼再傳真再打上去確認幾點fax, 之後就好寧靜!