破產聯盟

查看: 3971|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

我想申請破產,想請教各位意見

我欠大約20幾萬左右的
包括有 渣x 約5萬 恆x 約5萬 星x 約5萬
            Axon 銀x Vixx Jxx 卡 約10萬

但因為我大約4月左右因爲大肚俾只係間吾中番pt出現金糧 大約只有2,3千 其他都係朋友借俾我
難聽啲講 我係借錢渡日 ,我每月只係還三間大行既min pay ,另外Axon我就會係放5000入去做現代套現分期,而三張卡都會係咁做黎come卡數既min pay 直至今年6月我完全無工作 失業 令我好大壓力 想申請破產 但因為我每個月係Axon都有做套現分期 我下一期既還款係12月頭 如果我怡家申請破產 會吾會告我欺詐?

先多謝各位解答 自知問題嚴重 希望各位師兄師姐幫幫忙
其實20幾萬老破唔值得
但我真係無晒辦法,我屋企人未必會幫我,我都吾想麻煩到佢地,我真係好大壓力
AR9KMB 發表於 23-11-2018 14:48
其實20幾萬老破唔值得

我係廿幾萬老破,都係數冚數,d數纏繞左好多年,計還min pay, 份糧都無得淨!好多人都係無晒辦法先行依一步,已經無得好講值唔值得!唉~
Sassbearbear 發表於 23-11-2018 17:05
我係廿幾萬老破,都係數冚數,d數纏繞左好多年,計還min pay, 份糧都無得淨!好多人都係無晒辦法先行依一 ...

應同。其實好多人都話為左廿零萬破產唔值得又點又咪。當一個人每個月份糧都唔夠找數日日煩緊去邊度借,永無止境咁去借,連自己嘅生活都顧唔掂點解仲要話咩幾多錢先值得。
好似樓主咁又大肚屋企人又唔肯幫朋友可以幫到幾時,個個月數冚數,到個BB岀世唔通都要咁樣要人幫
可以問下四樓既師兄當時大約係咩情況?
你先生都幫唔到你?
沒有價值 發表於 23-11-2018 21:19
可以問下四樓既師兄當時大約係咩情況?

我當時欠債大概廿十零萬,月入萬六七可以話都差唔多全部用來找數,邊度仲有錢生活,唔好話自己要開飯最慘屋企要開飯,咁咪周圍借,屋企朋友借得都借,總之每日就為左借財仔嘅後遺症而煩惱,呢段情況都唯持左一年。你問人借得多自己都唔好意思啦何況係人地,情況耐左緊係會受人面色嘅,咁你都無辦法係自己攞來衰咪唯有吞左佢,最後都係頂唔住走去破產,申請完生活完全係改變左好多,個人無呢d煩惱係鬆好多,無咁大壓力。
至於你,我覺得真係要慎重考慮下,因為你有左BB又無辦法做嘢,無收入啦,朋友幫到你一世?你有無諗下你將來生左BB之後嘅生活會點,負擔會係你依家嘅幾多倍?姐係如果你有信心條數可以係短時間可以解決到就無必要去做呢個動作啦!但無信心嘅當然係盡快去申請啦,當係為左個BB着想。不過記得千奇唔好穩中介!咁當然係要你自己諗清楚啦。
大左肚更加搵唔到工做搵錢找數,如果只靠另一半,未必又支撐到,不如同屋企及另一半相量下有無其他方法解決先!
我未同屋企人傾 但我估佢地都吾太願意幫手 所以我先同先生商量過有尼個決定
因為我係卡come卡 我怕佢會告我欺詐 但我come既錢係用黎還數
數come 數完全無問題!欠幾多錢都好,最重要解釋到資金流向
咁你先生都贊成依個決定?
沒有價值 發表於 23-11-2018 23:10
我未同屋企人傾 但我估佢地都吾太願意幫手 所以我先同先生商量過有尼個決定 ...

如果每個月扣除所有開支係掹掹緊,Bb應該就出世,開支再多左,得先生一個支撐頭家可能有點吃力,夾埋咁多間還min pay應該都要一萬左右!
我唔係鼓勵你去申破,攤長還都有困難,真係無能力再還,依個唯一方法。寧願留多錢放係Bb身上!
真係要申請的話,記住唔好搵中介,可以自己去破處申請(如果你方便的話)或比多少少錢搵6C!
好在你先生都肯同你商量,減輕壓力,希望你盡快解決到問題,祝你同Bb 健康快樂生活!
請問12樓師兄 係要點樣解釋?  其實我真係用黎come數 有時只係剩5,600 ,我黎緊星期一會問一問律師咩情況,我怕佢會老點我
回13樓 係呀 大家都覺得拖落去無咩好處
同埋想請問中介係通常會叫咩名?如果係上得律師樓都一定係律師搞既?
沒有價值 發表於 24-11-2018 09:19
同埋想請問中介係通常會叫咩名?如果係上得律師樓都一定係律師搞既?

http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=19913&extra=page%3D5&mobile=2
睇下依個
揾6C啦!  方向日報 好多 打電話問 有D萬二元搞掂。你找中介 借多D 到時搞埋你屋企人,你中煩。
lung88 發表於 24-11-2018 13:57
揾6C啦!  方向日報 好多 打電話問 有D萬二元搞掂。你找中介 借多D 到時搞埋你屋企人,你中煩。 ...

萬二應該係有導遊帶你點做,震親身上庭