破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

講講我個背景先,total爭廿幾萬卡數+一條循環貸款!今年一月開始無業,一直由男友幫手找卡數,直到六月,男友半失業狀態,得散工返,勉強可以找到數,不過張張都過晒期同還min pay,而我都有搵過幾份工,但得一份有見工機會,兩個都諸事不順,直插谷底,到八月嘅時候,兩個連生活開支都有困難,工又搵唔到,我淨係諗到申破先可以解決到,減輕生活開支同負擔。兩個商量後就決定行依一步。
之後搵左間事務處幫我攪,去到幫填晒表,再約時間上去破處宣誓交錢。
當日,係宣誓等得耐(有新手上班),整個流程都好快,去到破處交錢>宣誓>過高院交錢交呈請>上去排期!(因為有導遊帶住,自己行少左,有少少步驟唔係太清楚)申請完總算放下心頭大石。
大約五星期就頒領,頒領前一兩星期會收到破處嘅信,提及頒領後五日內預約時間,去邊間初次會面及交佢要求嘅文件,仲有講開戶搵邊個主任!
申破到頒領交文件,都需要六個星期左右!
真心講,如要申破而自己有時間,係可以自己攪掂晒,因為我失業又無抵押品,所以填表都無乜特別野要填。而破處網頁都有講流程。當然嫌麻煩就搵專業人士啦。
申破至頒領期間,可以準備定戶口及信用卡嘅月結單、稅單(無的話可以去稅局攞,即時有)、Mpf結算書、僱員合約、水電煤單、租單⋯  都有列明有咩帶咩去交文件,提一提有報過稅而唔洗交稅,都可能要返近三年報稅表!
入學後一個月,生活上無乜特別唔同,甚至唔記得自己入左學,淨係網上買嘢無左信用卡唔方便姐。
依家開始要好好學理財、唔好亂買嘢,要做個精明知慳識儉嘅人!大家唔好因爲入左學而唔開心,四年好快過,大家都要一直開心生活!
無人想破產,但都是無辨法之中的辨法,4年好快過,努力.
大家一起努力,我都等緊頒令,有曬心理準備外判。
大家要一齊努力渡過入學生涯
大家都要努力丫!!
大家一齊加油
時間好快過,大家要好好學識理財戒亂用錢壞習慣!