破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

行差踏錯,想解決問題。

本身爭落銀行20萬 分左五年 還左一年到
2條卡數不停還minpay 加埋去到8萬幾

早兩個星期銀行果邊打來加借清埋卡數
total借貸金額25萬幾 分60期 每月還差唔多8800

講下家庭背景
同父母 細路 老婆(冇註冊) 歲半大既女 一齊住(公屋)
仲有一個下年2月準備生

一直以來都同屋企人講剩係爭銀行數 冇坦白卡數
諗住過到日子就算
但近來畀屋企人發現左新借條數

咁當然畀人鬧到七彩
諗左好多晚
自己都終於知道自己有幾錯同時打算面對來緊既問題

我月入19500
老婆冇做野
來緊仲有第二胎準備生
計過度過每個月要用一半糧還錢
剩餘既僅僅夠家用生活開支 未計遲D細路仔開始讀書既洗費

所以一直諗睇下有冇其他方法解決
咁就諗到如果破產係我呢個Case可唔可行?

希望各位師兄畀畀意見
做債務舒緩,睇吓得唔得,老破要想清楚,將來借錢買樓都唔得。

條數可唔可以講詳細小小?
20K 收入   應該可以頂到

你情況未必太差,只係辛苦左D

而家只係得一條數就係銀行數 不過一個月要還成8800 暫時係仲頂到 但還款期成60個月 係驚兩個女一開始讀書就爆煲 所以要諗定對策  
辦法緊有,自己辛苦D穩多份夜晚翻,屋企人可以幫輕下你嗎?如果你依家唔決心去解決呢個問題到時你可能同你老婆仔女搬出去住時候就根本無能力負擔到開支。老破係咪好真係睇你自己點唸,如果你係覺得自己成日無錢就走去借嘅我勸你走去破產先幫到自己,改下自己嘅壞習慣。
屋企人幫唔到我 所以都好想睇下破產會唔會係一個比較好既方法
息口超貴,銀行都幾 狠
正職時間唔太長,我都覺得辛苦d搵多份兼職做,當兼職份糧係自己日常開支都好丫,未需要申破住!