破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

取消破產

我想問我判左黃+石
未傾生活費
如果我屋企人可以幫我還哂
我有咩手續要做
需要比手續費嗎?
是的。      
1 講數:通過外判或破署,聲清屋企願意還債!
咁要個別接觸,要求睇對方意向同得到 對方負責人 聯絡資料。
如果係我,欠 40萬,就會話 屋企人 頂多俾 30萬出黎(或更少),仲要包埋律師費。而且傾唔掂就唔俾。因為還幾多好微妙!跟足俾利息好貴!!
呢d 數係大家傾番黎,有 價講!
2 如果提早還錢,唔廢破,靜待4年過去,我記得唔需要俾admin cost,佣。
如果要廢破,就要!所以在 講數之時,要問清楚 破署外判點計!!
3 搞廢破,與 靜待4年解破,呢版有不同意見。
我認為日後,搞廢破 更容易申請信用卡,房揭!!loan!!
4 如果廢破,俾完admin cost 外判,要搵 律師搞上庭,你預2-3雞左右!
5 講數的 negotiation power:
有物業業權或asset,只有懇請對方減價!無咩negotiation power 可言
手空空,人工低,上風!
欠條數夠大,如謝xx珠寶大王,欠2億,最後只還1300萬,上風。
我記得另一單欠過千萬最後只還10%~20%。
接近 解破期,上風!
最後,亦要睇對方慣例同做法,畢竟每間公司都唔同!
呢個世界係無取消破產。

只有:
1. 申請過破產,一經申請,你就會有紀錄。因為入紙都係法庭文件
2. 批準破產,高院批左,就成世都有紀錄
3. 完成破產

無取消破產!
清數仲可以還價,真係好野。