破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

本身經營一間 小型 剪髮舖

貸款開了一間小型剪髮舖, 還未開始之前已經欠了一部分貸款, 但現在生意不是太好,亦無力償還債務想申請破產想請問破產,之後小商鋪還可以保留嗎 ,我因為只開了一個月還未去拿商業登記證 ,只是這間商舖的租約是我的名字這樣我可以保留嗎
就以我所知:
1你破左產你間小商店唔可以系你名下,如果算資產仲要充公拍賣用來還債。
2破產唔可以經營業務,我念租約可能都算系業務一部份掛??
其實你的問題應該找個免費法律顧問問下,我以前都系開公司的,我去左民政事務處登記排過隊問過免費法律顧問,你將你的情況話比他知,備好曬問題。他地會解答到你。
  以上系我個人意見,但唔一定正確,你可以參考一下。所以最好你找個專業人士來解答。
唔駛諗。唔得。

1. 未有商業登記去經營業務已經犯法。
2. 不論你有無租約,實際上你係做生意就唔得

其實好簡單,找人頂手,佢請你就得啦!
我是剛剛開了一個月,還未去拿,可以登記家人的,但租約是我名
mike1222 發表於 3-12-2018 14:00
我是剛剛開了一個月,還未去拿,可以登記家人的,但租約是我名

估計租約系你名都唔得。。。。。。。因為都算系業務做生意。
在請問如果爭五萬五千蚊卡數但有自動轉帳想請問可不可以跟卡公司申請定額分期還款呢
mike1222 發表於 3-12-2018 21:42
在請問如果爭五萬五千蚊卡數但有自動轉帳想請問可不可以跟卡公司申請定額分期還款呢 ...

其實只要你肯還錢好多公司都可以傾,有時候你話傾唔掂(當然唔可以太離譜,比如話連息欠十萬你話你只能還一千元等)就話考慮破產。好多公司都會考慮降低DD要求同你傾掂它,因為你如果一申請破產他地好大機會會變壞賬,蝕錢,收唔番條數,所以你可以以此同公司傾,比多小小誠意,爭取一個大家都覺得比較合理的方案。
= =當然有D公司就揸正來做,少一分都唔得。以我來講,我的債主銀行(好彩都唔系算大銀行)企硬系甘多期就甘多期,每個月最小要還幾多錢,還小D分多D期都唔制,所以最后一拍兩散。銀行系我身上撈唔到好多油水。
本人欠ux分期20000,ux循環28000,Axxn分期40000,Weland15000,Axxn卡數55000. 現在家人可以藉百萬 給我還債想請教我要先還哪一條比較好
借8萬,不是百萬………………
有八萬,先清aexx四萬,再貼幾千清分期,呢幾條要清先,卡數找住min pay先,welxxx有機會就全找,總之最大條數一定清先。
應該係,UX兩條數,aexx四萬要清先
感謝:前兩天 都諗住要申請入學了但現在又好似有些轉機希望唔駛搞到要入學
不過就算入學與否我都會時常上來看你們說話陪住大家哈哈 當債務纏身嘅時候發覺呢度啲人講說話中真心過自己身邊嘅朋友
你會睇清好多嘢