破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

今日開始終于結束呢斷關系!(內有解破證書分享)

今日上左破產管理處11樓,打內線找到我的主任,她派左她同事比左封解除破產證明信我,跟手叫我去旁邊的高等法院搞埋D手續它。她地同我關系就到呢到為止,之后解破證書的任何野他地都唔會再跟,叫我找高等法院處理。雖然我好開心同她地已經無任何關系,但系有D唔舍得,畢竟跑左四年交年報,交文件等等好多野,呢四年多多少少留下我的足跡,都算是人生的一個經歷來。不過題外話:香港公園果邊系咪有間中學???D學生番學好像行山甘???我第一個 上到去,之后見有第二個人一樣系門口等,之后又打內線,果個人好像都系破產人士,大約內容好像系:補番末有的債主名單。應該剛剛破產,有人來有人走,都好感概下。
    好啦,之后我過左旁邊的高等法院,第一次,一去到,好多保安!個電梯排隊位都分好多個位,外人根本好難分到排邊到,但系果度有好多個保安就系處理呢D問題。柜位有幾個保安,電梯又有幾個保安。根足指示就可以上到去低層一座果度位置。我第一次去,去左上面。我稱為上面其實有一個空間,你見到會覺得像大堂,開放式的,另一邊就睇落去像私人地方甘,我出左電梯果個位系我右手邊,當然你另一邊出電梯就系左邊。甘我選擇入去大堂果度,見到一堆疑似南亞人士,果邊有一排1-8號窗口位,果D窗口系你最后交表果時要用到。首先你應該找到105室系115室行上D有條通常,行去對面,去到條通道盡頭,左手邊第一間寫住105室,果間室好像叫咩無代表訴訟甘。去到果度拿住破產管理處比你的文件,去詢問處比職位睇,之后比埋身份證他睇,他會比左表格你填,你系拿中文解破證書就填中文,系英文就拿英文表格。如果你無復印身份證可以用你的八達通去自動復印機復印:自動復印機使用方法:1將個八達通卡插入八達通機卡口,記住要插到盡,我第一次無插到盡,插到盡會系顯示屏顯示你八達通金額。然后打開復印機的頂,將你的身份證放系玻璃上面,合埋,果度有個位有塊紙皮擋住曬其他按鈕,正系突出一個按鈕,你就系禁果個一下。禁完,會聽到八達通必一聲之后自動影印,影完會出紙。之后就拿 番你D野,最后按一下取回卡按鈕,取回八達通。
       2當你根足指示填完表格:記得個職員教你點填你就點填,有D位會叫你填1,2,3有D位叫你唔簽名,跟足指示。錯左又要重新填過,簽錯名你要重新拿 新的表格。好啦之后去番對面,去個115室,寫住宣勢登記甘,你將:1解破證明信,2身份證正本,3身份證復印本,4你填的表格。呢四樣文件交比他,他會幫你檢查清楚文件上有沒填錯,填漏,更會叫你簽名,他叫你簽,你就簽左它寫埋日期。然后拿 番你身份證,去旁邊果個室等宣勢。我搞掂曬的時候前面有一個疑似南亞人士用英文宣緊勢。。。。。。之后我排緊好彩后面馬上來左好幾個人。之后到你入去,比曬所有文件他:1身份證,2身份證副本,3表格,4出比你的解破證明信。入面雖然有張登,不過他會叫你企系到,然后讀一斷野加你自已個名。讀完走得。
       3最后你行番最出面果度,像系大堂果個位,去到1-7號柜位,邊個柜位有人就去邊到,交曬D文件:1你份表格,2你身份證書副本(職員會打埋印去),3出比你的破產證明信,呢三樣文件交番去,他地會比張票你,上面寫住果度的地址,開放時間,打左個印仔話比你知日期,三個星期后好像話115室(都系果度,到時去埋詢問處問就更穩陣)取張解除破產證明書。
       希望幫到甘多位師兄師弟,話時話:我見排隊的全部都系后生仔女,睇來破產都有年輕化吹勢。反而可能老一輩理財觀念較重。感謝收看分享完畢。希望大家順利畢業,盡快重過新生活。。。。。。

感慨啦直到。我去申請攞解破證明書個日仲緊張到漏左張八達通係部影印機入面
sun0911 發表於 3-12-2018 12:42
感慨啦直到。我去申請攞解破證明書個日仲緊張到漏左張八達通係部影印機入面 ...

最后拿唔拿得番張八達通??其實拿解破證書又要你填表交文件宣勢,都系自已去親身代辦好,而且唔難,唔需要找人代辦。
C弟幾好心情呀!!!
你篇文令我回憶兩年前行過同樣的路!!

到手 就申請多一間銀行戶口....同埋馬會戶口買MARK 6!!
咁呢,就叫做第一段落完結.
flypig 發表於 3-12-2018 15:04
C弟幾好心情呀!!!
你篇文令我回憶兩年前行過同樣的路!!

拿解破證書呀,當然好心情,呢張證書系代表我呢四年的回憶,同埋系一個警惕。
1哈哈我暫時一個銀行夠用,先唔打算開多個戶口
2馬會呀,我唔賭 ,最多最多路過買兩張六合彩,都系買票仔。哈哈六合彩甘難中都系算把啦。。。。。
3現階斷我打算先接手我老豆的工作,他退休,然后工作到一定時候先再作打算。先努力賺錢,有左錢好多野先可以做。
話時話:我見排隊的全部都系后生仔女,睇來破產都有年輕化吹勢。反而可能老一輩理財觀念較重。

其實唔係老一輩理財觀念較重,係新一輩無咁介意破產.
flypig 發表於 3-12-2018 15:18
話時話:我見排隊的全部都系后生仔女,睇來破產都有年輕化吹勢。反而可能老一輩理財觀念較重。

其實唔係老 ...

原來系甘,明白曬!
多謝樓主令我重溫當年舊事,樓主交采非常好及非常清晰,能供後來者有用資料,謝謝
miuup 發表於 4-12-2018 09:19
多謝樓主令我重溫當年舊事,樓主交采非常好及非常清晰,能供後來者有用資料,謝謝 ...

哈哈,原來呢度甘多師兄都系解破之后回流番來,睇來呢度系個大家庭。我其實2018年年頭解破左,到2018年年尾申請,原本無念住甘快去取,不過之后可能好多野做,所以就趁依家拿 番來先,原本以為要錢,原來發現自已去申請都唔難,但唔洗錢。其實個過程大約系甘,只不過我可能上面會有D野記錯左,只能話供后來者參考下。就算大家唔識都唔緊要,你只要去到115室詢問處,個職員會由頭講一次流程比你知。。。。當然啦可能會有小小長上年紀小小可能會記唔住,不過果度都有紙提示你流程。你只要好像打機甘(因我鐘意打機就拿 呢個來比喻),打完呢關的BOSS,個BOSS就話同你交待下一關你要去邊到,你只要跟住提示來做,打幾關BOSS,順序系:1詢問處小姐姐拿表格(遊戲教學BOSS關)2宣勢登記處(第一關BOSS)3宣勢室(最強BOSS關)4 出面柜位交表(最后一關)甘成個流程就會結束,打4關。