破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人想破產

之前做過清數已還6個月仲爭62萬
兩條咭數一共15萬
仲有朋友數幾萬

想請問下如果申請到
1. 如果我冇做野咁就唔洗上繳?
2. 只有財仔先會有人上門追數貼身份證?我啲數全部係銀行 (x新, 恒x, x展) 如申請到會唔會比人上門追數?
3. 之前睇到post話除左搵律師 可以自己搞?係自己去破產處入紙申請?自己搞到只係麻煩啲既話我都想自己搞 定一定要有律師先搞到?
4. 理解既流程係 申請->有主任跟->每次有事 (離開香港, 有數要上繳)就搵返跟我既主任申報 直至破產令完?
5. 如申請成功 唔返工又冇錢還朋友數 返工又會有收入被充公 咁即係破產期間冇辦法還到朋友既數?定一定要如實上報爭朋友既錢?
6. 睇到有人話朋友既數都要宣誓?咁朋友咪知我破產?要4年後先還比朋友?
1. 如果我冇做野咁就唔洗上繳?    ----係
2. 只有財仔先會有人上門追數貼身份證?我啲數全部係銀行 (x新, 恒x, x展) 如申請到會唔會比人上門追數? -----應該冇,,就算有都係好溫和
3. 之前睇到post話除左搵律師 可以自己搞?係自己去破產處入紙申請?自己搞到只係麻煩啲既話我都想自己搞 定一定要有律師先搞到? ----自己搞,搵律師搞都得
4. 理解既流程係 申請->有主任跟->每次有事 (離開香港, 有數要上繳)就搵返跟我既主任申報 直至破產令完? ----可以咁講
5. 如申請成功 唔返工又冇錢還朋友數 返工又會有收入被充公 咁即係破產期間冇辦法還到朋友既數?定一定要如實上報爭朋友既錢? ----番工有收入,扣除生活費=上繳     講笑咁講,,朋友數,,再搵朋友幫你搞惦佢,,,你懂的
6. 睇到有人話朋友既數都要宣誓?咁朋友咪知我破產?要4年後先還比朋友? ----你唸太多了
多謝你既回復
你意思係朋友既數唔洗申報?
Mary姐 發表於 1-1-2019 12:29
你意思係朋友既數唔洗申報?

如果你想同你既朋友斷六親,你可以選擇報埋
即係不用上報 亦不用同朋友講 自己諗辦法搵出現金既工還高冇人知?

如果破產人沒工作無收入,
當然無得上繳,
"朋友數"報唔報隨便你,結果都是還唔到.

但如果你列左朋友條數,
破署會寄信聯絡各曾列出之債權人"報數".
301 發表於 2-1-2019 12:33
如果破產人沒工作無收入,
當然無得上繳,
"朋友數"報唔報隨便你,結果都是還唔到.

明白
是, 有又唔過生活費先唔使繳

2. 只有財仔先會有人上門追數貼身份證?我啲數全部係銀行 (x新, 恒x, x展) 如申請到會唔會比人上門追數?
最好快D搞, 拖越耐會有機會, X展無交一期打去我公司, 渣X無交三個月, 搵人拍門交信比我屋企人咁

3. 之前睇到post話除左搵律師 可以自己搞?係自己去破產處入紙申請?自己搞到只係麻煩啲既話我都想自己搞 定一定要有律師先搞到?
係, 自己搞要有足夠錢準備去比破產費用, 如果唔係你都要有足夠錢去比律師費
自己搞要小心填囉, 填錯一隻字, 或者D人話你計錯數(實際個女人無計錯, 係宣勢定唔記得咩人睇錯, 個女人都要再押後一星期先宣到), 我係自己搞

4. 理解既流程係 申請->有主任跟->每次有事 (離開香港, 有數要上繳)就搵返跟我既主任申報 直至破產令完?
主任/外判會教你嫁喇, 我跟主任, 佢無講, 但我返大6都會寫信通知囉, 有時早一星期, 有時即日通知。

5. 如申請成功 唔返工又冇錢還朋友數 返工又會有收入被充公 咁即係破產期間冇辦法還到朋友既數?定一定要如實上報爭朋友既錢?
6. 睇到有人話朋友既數都要宣誓?咁朋友咪知我破產?要4年後先還比朋友?
不知道
king262 發表於 3-1-2019 22:57
是, 有又唔過生活費先唔使繳

多謝答覆