破產聯盟

準備破產

想問多少少資料
我本身有兩份保險 一份x誠 一份恒x 如果破產要斷左兩份保險嗎?我有恒x咭數 定淨係會影響到恒x果份保險?
另外電話費會影響嗎?
同埋我有聽人講過有機會申請破產會唔批?如果申請左大約幾耐會批?如果2個月左右 但唔批 咁果2個月既數點計?
保險有 持有人,受保人,受益人三個角色,而一人或多人可同時做三個角色。你份保單如何?
持有人 受保人都係我本人 受益人係我配偶
早啲斷,可以保留錢來用。
你可以99%唔使供都得  我係持有+受保人, 收益人唔係我, 你轉左名 除非你唔申報(唔申報check到都有事), 佢話都係計我持有, 已經沒收左舊錢
maksiusang 發表於 12-1-2019 16:31
持有人不能,現在轉名亦不能,保险只能放棄

未必!!
Pls read it carefully,#9
http://www.hkiva.org/forum.php?m ... 14413&mobile=no
Mary姐 發表於 12-1-2019 16:23
持有人 受保人都係我本人 受益人係我配偶

轉帖:
原來根據香港條例第182章《已婚者地位條例」》第13條(為配偶或子女利益購買保險),如果人壽保單或儲蓄壽險保單嘅受益人係配偶或子女,破產者係有權繼續持有保單,唔使取消,但就要揾其他人負責繳交保費。受益人係父母就唔可以。曾經有破產者向申訴專員投訴,破署主任同佢講因為保單受益人係佢老婆,可以保留,所以佢老婆就繼續交保費,點知幾個月後保險公司通知保單應破署要求取消了。申訴專員裁定投訴不成立。原因為“ 投訴人於申請破產前五年內把該保單的受益人由其母親改為其妻子。破產管理署認為,此舉構成以『低於一般價值而訂立一項交易』的資產轉移,可被視為無效。”不過,因為投訴事件拖延得太耐,破署最後賠番嗰幾個月保費畀投訴人嘅老婆。話雖如此,現實中唔排除有個別外判會搏大霧,係唔係都取消咗先算。