破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

填寫週年申報表(急問)

有冇填個既師兄/畢左業既師兄可以解答, 我第一次填, 究竟係要按佢批比你既表去*番咁多月(如果有二份, 我換個工作, 是否按番比例照計?)。
還是要樣樣都要去搵單計,計實為準?
你標題系周年報表,但系睇你問題像生活費。
點都好啦我兩樣照答:
1如果系周年報表的生活費,你應該計番12個月平均數。其實破處已經有一個例子比你跟住來填,跟番就可以,如果有個別唔明白可以再上來問。
2如果系生活費,你每次換工作都要帶埋相關資 料(工作合約,身份證,相關開支等資料)上去找主任,等他同你重新計要上繳幾多。次次都唔同上繳,除非你份工資系一樣,開支報的單每次都一樣。
wvovw 發表於 14-1-2019 15:24
你標題系周年報表,但系睇你問題像生活費。
點都好啦我兩樣照答:
1如果系周年報表的生活費,你應該計番12 ...

唔好意思我係關於填係週年報表到,我有睇佢個例子黎參考, 但係我有好多唔肯定, 批生活費個到我完全無問題, 因為我之後因工作等一年內都收到第一同第二份批的生活費用表。

我情況係大約舊年1月中破, 之後二月搵到工做左幾日, 收左第一份批的生活費用表, 一直到九月中還到新工(二到八月我中間去左讀津貼課程都有申報左比主任, 無叫我還), 我通知左, 佢再批左個新的生活表比我。

咁我係咪應該支出填個到就用佢批個表去計 ~ 第一份表去*1-9月份, 第二份批的就計係10-今年1月咁?

收入個到我理解同頭先問個明X個D社工, 都係指由我破產年度我所得的收入, 我係日薪計月薪出糧, 雖然我2019年1月味出糧, 佢話都應該係埋呢10幾日的錢
king262 發表於 14-1-2019 15:39
唔好意思我係關於填係週年報表到,我有睇佢個例子黎參考, 但係我有好多唔肯定, 批生活費個到我完全無問題 ...

以我的理解哈!可能會有錯
1我以前填周年報表,一直都系填緊實際平均支出。
2而你呢個情況如無意外,無特別情況姐系主任批比你的生活費與你實際應該出入唔大,呢個情況系可以的。
3收入無錯系計你破產期間所得的收入,你講系計日薪,甘你照計番你出左幾多日薪,你呢個情況2019年1月尾出糧,姐系錢末到手,我以前系當暫時末有收入住來計,等到錢過左數果個月先計番。
4當然你最好問番你的主任系咪以甘原則來計,因為我以前個主任就系比我用甘的方法來計,有D可能覺得系呢個月糧就計番呢個月錢,有D可能就會好像我甘,以實際錢到賬果日先來計有收入。
報表個數係全年?or 平均每個月??
Wongkccc 發表於 14-1-2019 18:23
報表個數係全年?or 平均每個月??

佢批係每個月, 有盈餘上繳
king262 發表於 14-1-2019 21:39
佢批係每個月, 有盈餘上繳

周年報表上,所填收入與支出
wvovw 發表於 14-1-2019 15:51
以我的理解哈!可能會有錯
1我以前填周年報表,一直都系填緊實際平均支出。
2而你呢個情況如無意外,無特 ...

我都係諗, 支出你都一定會用(唔用都係要上繳, 按番個到去照比例填),
收入個到你都味收到, 個數都唔知係唔係咁, 因為又話要咩收入大個支出又話上繳, 支出大個收入又話要解釋點嫁會有錢用