破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

解破後申請銀行戶口問題

本人2015年解除破產 之前破產期中有要求外判出開戶信去中肯辦戶口用來出糧

但上月底因某些個人原因自己主動把戶口取消了

當初借的大部份是財仔 其中有四萬是銀行卡數(太久 忘記銀行名) 但破產前已經一次付清了四萬元 剩下的只是財仔數

明天本人就去破產署拎封不反對書再過旁邊高院申請証明書

等三星期後打算一拼帶去之前銀行重開戶口或選擇去別的銀行開新戶

想請問一下 現在是失業狀態 沒有收入

銀行會不會因為這個原因拒絕開戶口

銀行開唔開戶比你系商業決定。其中包括一D因素:
1你之前有沒有欠過果間銀行錢沒還?破產前的債主有無他?
2你開戶口來做咩(現在聽講監管嚴左,我之前同我家姐去開戶,要問你開來做咩,要有證明)
3曾經破產都系他地考慮的因素,有可能他地覺得風險大左,
4其他因素等
= =拒唔拒絕你開戶系商業決定。。。。。

wvovw 發表於 27-1-2019 18:19
銀行開唔開戶比你系商業決定。其中包括一D因素:
1你之前有沒有欠過果間銀行錢沒還?破產前的債主有無他?
...

我債主無銀行份 都係財仔數

想問下你地上次開果間是什麼銀行 ?

有沒有那些銀行比較容易批

因本人打算領完証明書就立馬去銀行開戶口

方便找到工作時 可以作出糧用途
而家銀行開戶好麻煩 建議唔好去大行開 細行開好d 同埋佢一定問你開黎做乜 你話出糧就可以了 我試過恒生唔批, 中銀要5日先
revkoolg 發表於 29-1-2019 23:40
而家銀行開戶好麻煩 建議唔好去大行開 細行開好d 同埋佢一定問你開黎做乜 你話出糧就可以了 我試過恒生唔批 ...

問題係而家失業 如果真係答用黎出糧 怕佢地要我出示工作証明
MaxYeung 發表於 30-1-2019 14:14
問題係而家失業 如果真係答用黎出糧 怕佢地要我出示工作証明

我話你知的確嚴好多,我家姐都新移民都是有工作才去開戶,好彩找到公司肯無銀行戶口都請住先。去到要你提供相關證明,包括詳細你工作果間公司英文全名,地址,聯絡電話等,仲要問埋你每年大約收入幾錢,話唔可以太大出入唔系當你洗黑錢。。。。。。。有好多野好煩。
不過好多時本末倒置:
1有D銀行要你有工作先找他地開戶
2但人地公司咪一樣要你先有銀行戶口先請你
3到底是有工作先定銀行先(有雞先定有蛋先)?
如果銀行唔肯開比你住,你咪先找工,找到工同他講呢個問題,有D公司肯比你一個月時間去開銀行。我以前個銀行戶口都是因為找到工之后同主任申請銀行戶口,最后就一直保留個戶口。
wvovw 發表於 30-1-2019 14:23
我話你知的確嚴好多,我家姐都新移民都是有工作才去開戶,好彩找到公司肯無銀行戶口都請住先。去到要你提 ...

到時拎左封証明書去細行了解一下先 假如細行都唔批 大行都唔洗諗

多謝回答