破產聯盟

查看: 2239|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

急!!!最後1年收信要解釋破前因被騙以市低價3分1轉物業

無臉見人
無臉見人  發表於 4-2-2019 02:51:55 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
急!!!!各位師兄,故事很長....因本人媽媽在申請破產前因被騙令物業在某地產公司做了二按,還有大量信用卡數不能找(所有金錢也被騙去了,警察已破案)。由於物業是我們一家自住,而地產公司二按月供根本不合理, 媽媽是沒有可能供款,所以於破產前5個月我就以新業主方式向銀行租錢(210萬元),並用200萬買回物業讓我們一家不用沒家可歸,當時物業估算為330萬左右。

媽媽是找街邊律師幫助申請破產,當申請時已向律師講解,但律師說不是媽媽名不用報,現左過了三年半,前幾天收到破產管寄信要求解釋下列幾條問題:
1. 為什麼轉讓物業;
2. 轉讓比誰 (那答自己);
3. 當時根據什麼定物業價值;
4. 媽媽轉讓時有沒有收取任何有價值的金錢/物品;
5. 為什麼申請時沒有申報。

請問各位師兄,如果我如實回信解釋,我或是媽媽會被追究差額嗎? 如果我解釋有一些普通寶石說是100萬可以嗎???

因為如果要我衣時還錢也沒可能,我也可以要申請破產了。

補充內容 (4-2-2019 07:53):
現在很怕樓被收返無屋住.....幾晚訓不了
揾6c問,你個個案有d麻煩
無臉見人
無臉見人  發表於 4-2-2019 10:41:32
請問這裡有專業律師團隊嗎/__\小弟真急,因11號要回信, 拜託!!
冇,自己出去揾
唔找律師試下找有法律背境的區議員。。。。。十萬火急。。乜都要試下
甚麼叫街邊律師??
媽媽是找街邊律師幫助申請破產

唔係太明??
1 你媽媽 欠卡數??
2 佢本來有層樓
3 被騙! 無收過錢,或者一收到錢立即轉交騙子
已破案,咁錢追唔追得番先??
4 於是申破
5 申破前 將層樓以市值2/3 價錢轉讓俾你.
咁你買樓個200萬,你媽媽拎哂去還債??還俾銀行???
6 街邊律師==無牌律師??? 定係沒有寫字樓律師????
7 至於佢講咩,根本唔會影響 破署同法庭.因為搵錯人,搵錯答案不是抗辯理由.
無知不可以脫罪!!!
flypig 發表於 4-2-2019 11:54
唔係太明??
1 你媽媽 欠卡數??
2 佢本來有層樓

1 你媽媽 欠卡數??
答: 因抄股票欠60萬各大銀行卡數, 所以誤信騙子去按樓再放係佢公司投資, 每月就出幾萬蚊幫你還款,

2 佢本來有層樓
答: 對, 但比被子介紹左去間食水好深地產二按

3 被騙! 無收過錢,或者一收到錢立即轉交騙子
已破案,咁錢追唔追得番先??
答: 1蚊都追唔到, 坐監了事.......

4 於是申破
答: 因卡數真係力還所以破, 但物業就小弟供返

5 申破前 將層樓以市值2/3 價錢轉讓俾你.
咁你買樓個200萬,你媽媽拎哂去還債??還俾銀行???
答: 因騙子沒比錢媽供之前地產公司,所以我供了三期後, 就用200萬買了, 但一定要當新買賣做銀行按揭.

6 街邊律師==無牌律師??? 定係沒有寫字樓律師????
答: 有, 但幾年前申請破, 怕佢都唔係道, 今天會先call佢問

7 至於佢講咩,根本唔會影響 破署同法庭.因為搵錯人,搵錯答案不是抗辯理由.
無知不可以脫罪!!!
師兄意思是我都有罪嗎??? 但我真的1蚊都無收....仲要欠下200萬樓數/__\
kenmo2016 發表於 4-2-2019 12:20
1 你媽媽 欠卡數??
答: 因抄股票欠60萬各大銀行卡數, 所以誤信騙子去按樓再放係佢公司投資, 每月就出幾萬 ...

我無講你有罪!!!直覺刑事上身機會不大,要嘔百幾萬有可能,而爭取全身而退不易但非完全絕望。
你快快搵律師傾傾
唔....如果係我,最快諗到抗辯理由係
媽媽欠我錢,所以平d 賣樓。但 一來有無借貸紀錄如銀行過數支票等等,無難以入信,二來咁做令印花稅減少,於法有無問題?? 如果饋贈一百萬,你就好有機會被追饋贈之款項!!!  跟住諗到,就係 一百萬當係媽媽日後的住宿費,同樣,人地未必接受!!所以,你要搵律師詳細傾傾!!
你呢個問題好明顯係破署到睇
係資產轉移
當時你媽媽唔賣樓還債而選擇申請破產,之前仲要轉名比自己兒子,這樣已經構成資產轉移,被視作一半業權或當
轉名不成立,有機會被破處當作全部業權仍歸於令母
樓主真金白銀拎200個出黎,當全部業權==0機會不大!!但要佢阿媽嘔出百幾個就好有可能