破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

應否找多份Part Time自己想一想

我爬文留意到好多C兄欠債大約廿幾-四十幾個月入20000以下
每月還款後已經得好少生活費有D收入唔夠支出
正考慮入學但是又覺得為廿幾個而入學又好唔抵
有好多網友建議呢DC兄找多份Part time

其實我自己有以下睇法
1)你正職已經每日工作十小時再加上坐車已經用你12-13小時咁你自己又要訓5-6小時
剩下得5-6小時可以Part Time咁呢個情況可以支持到2年嗎?

2)當你正職已經用去你好多時間及精神如果再加上Part Time你自問可否有足夠精力應付到兩份工作?
而另個情況係你要面對1-2年生活

3)當你有多份Part Time工作時候如果精神及身體應付唔到時候咁影響到正職工作表演後果係點自己想

所以我自己唔支持輕易入學但是我想各位C兄無論IVA,DRP或是找多份工作
都要考慮自己身體及精神可否支持到1-2年咁生活再作決定
20 倍薪金債務,可以捱落去,多過廿倍就要諗入學了
申彼唔係諗抵唔抵,係有冇能力還,揀IVA不如破,個底一樣花,比你捱多1-2年又點,你包保你份工唔會有變化,到時咪一樣要入學
我係搵放假嘅時候去做part time~出現金糧嘅
cmc903 發表於 6-2-2019 12:57
我係搵放假嘅時候去做part time~出現金糧嘅

咁好