破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

有關填寫週年報表分享心得

我已經入學2年還有2年就可以畢業
我第二份報表已交及已經通過
總結2年心得有些經驗想和大家分享

1)我第一年填寫報表時候是依照已批生活費作參考
盡量填寫到有盈餘,而生活上的單據盡量保留
(例如兒女補習班費用,水電煤租金收據睇醫生費用
上網電話費)
因為有單據容易計自己支出而受供養人開支及家庭生活費及交通費
就依照已批生活費作參考
在加加減減後得出個金額有負數

但想一想如果係負少少重可以理解但我負成3千幾
如果問起上來怕比較煩(因為依照已經批出生活費你係有盈餘或者是無錢)
而唔會出現負數或者是0因為現實生活你點可能會出現0

所以係第一年交報表時候自己作出理由盈餘變正數重要比已批出生活費多少少
我理由係兒女過年收到利是錢及親友比錢我過年
結果盈餘有113元
第一年報表通過並且只交113元

2)到第二年我因為已經加人工所以馬上FAX新工資單據及申請加生活費
咁我第一年有單據証明我家庭開支及自己生活費須增加
咁就增加我1500元
而當交第二年報表時我盈餘還是負數
我還用理由係兒女過年收到利是錢及親友比錢我過年
結果盈餘有1113元
交完盈餘後
我自己總結經驗如果你生活費支出和已批出生活開支差不多
基本上唔會理你
如果你有盈餘交咁你要增加生活費比較容易

其實好多C兄擔心一交開就每月要交但我心諗
你填到負數咁即係你唔跟已批出生活費生活
到時候只有對你跟緊D你要求增加生活費難批D
你加人工後就要你每月上繳多D唔會多俾你
但是你依照已批出生活費及有盈餘上繳
佢都費時煩你只要你守規定去做2年好容易過
請問成功入學前有被追得厲害?
我前2年都冇做嘢,留喺屋企湊對孖仔,所以計出嚟都係負數,外判話唔可以,教我填老婆代付,最後支出=收入,第3年我出返嚟做嘢,填生活費時因為老婆冇返工,所以負幾千,最後都係填老婆積蓄補貼。
chungcychan 發表於 7-2-2019 12:51
請問成功入學前有被追得厲害?

都有追
例如律師信收數信
但是沒有上門