破產聯盟

查看: 5149|回復: 36

我想申請破產但唔知點做好

我欠下卡數大約30萬到
但係因我衰爛賭
我想問 破產個到會唔會批
事關我賭 都係買飛多
同用屋企人戶口
冇用自己戶口玩
如果要田表寫破產 我可以寫咩?
貪字得個貧 我明了
我很後悔 有冇人可以幫下我?
補充我係有番工既 但近排又失業先開始還唔到 我一直都有還錢的
我是一般打公仔 賭博 破產管是否唔會批?
地獄豬 發表於 21-2-2019 11:28
10個9個賭, 如果個個申請唔到破產, 就不得了.
你上網搵律師幫你搞吧, 佢地知道點樣去幫你填申請文件 ...

想問問咁樣我會唔會犯刑事?
不會,但最好唔好答賭錢,佢有機會留難你
cococake 發表於 21-2-2019 12:14

咁應該點答?

在初步評估表中有一項問兩年內曾否因賭博而導致損失資產...
cococake 發表於 21-2-2019 12:14

我有唔同睇法。
申破會問因何破產,咁你要解釋,老作好易露出馬腳!!
講實話其實問題不大,賭輸仲好,唔需要再度橋解釋資金流向!
當你老作買錶買手機,人地問下d 野係邊??當你話去夜總會,破署問邊個場,一粒鐘點計??隨時問到口啞啞!!賭錢輸左就輸左!一個道德問題而非刑事問題
地獄豬 發表於 21-2-2019 11:28
10個9個賭, 如果個個申請唔到破產, 就不得了.
你上網搵律師幫你搞吧, 佢地知道點樣去幫你填申請文件 ...

我個律師叫我照事實填,可能係佢唔想教我虛報,但我估計我賭錢輸左都有30萬,咁應該點填份評估?

唔講又唔知點解釋d錢既去向...
唉好唔知點好 重要性問題 就係我不是用自己戶口賭 同去馬會買飛仔
flypig 發表於 21-2-2019 12:31
我有唔同睇法。
申破會問因何破產,咁你要解釋,老作好易露出馬腳!!
講實話其實問題不大,賭輸仲好,唔 ...

破產條例中,因賭博而產生不能償務而引致破產會觸犯破產條例,最高刑罰是判監兩年。
deportivo 發表於 21-2-2019 13:26
破產條例中,因賭博而產生不能償務而引致破產會觸犯破產條例,最高刑罰是判監兩年。 ...

Yes and No.
此條文係針對 老闆而非打工仔.

老闆去賭,因輸錢而申破係犯法.如果欠1000萬,輸100萬,都仲有價講.
重點係 是否輸錢係一個SIGNIFICANT 的因素.
打工仔完全合法.
deportivo 發表於 21-2-2019 13:26
破產條例中,因賭博而產生不能償務而引致破產會觸犯破產條例,最高刑罰是判監兩年。 ...

第6章 第133條 破產人因賭博等而有罪
任何已被判定破產的人士,曾從事任何行業或業務,並在破產令的日期尚未清償在經營該行業或業務的過程中招致或因該行業或業務而招致的任何債項,則在以下情況下均屬犯罪: –

在有關破產呈請提出之前兩年內,其賭博或所進行的輕率而冒險的投機活動增加其無力償債的程度,或是促成其無力償債的重要因素,而該等賭博或投機活動與其所從事的行業或業務並無關係 ;或

在有關破產呈請提出當日與破產令的日期之間,破產人因上述該等賭博或輕率而冒險的投機活動而損失其產業的任何部分。

(但在決定任何投機活動是否就本條而言屬輕率而冒險時,須考慮被控人進行該等投機活動時的財務狀況。)
轉帖:某6C WEB, 鄧XX6C:

近有想申請破產又或已透過我正在辦理破產的客人,經常向我查詢,提及最近看到一則關於因賭博而引致要申請破產的過案,被破產署或破產管理署提刑事票控,要上法庭打官司。現在對申請破產感到非常懮心,所以特別向我查詢。該案據報章報導撮要如下:

"一名髮型屋股東因拖欠舖租3萬元及其他欠款無力償還,其後破產,他接受署方查詢時「自爆」,破產前兩年曾到澳門豪賭並欠下50萬元,署方遂提出票控,他昨被裁定罪成。 案件押後至3月20日判刑,以索閱社會服務令報告,其間被告袁錦榮(55歲)獲准保釋。 被告被控一項「破產人因賭博等而有罪」的罪名。控方指出,他自2006年6月起開設髮型屋,翌年9月欠租,同年12月破產,當時欠下19.7萬元欠債,包括拖欠領匯的3.7萬元租金、利息和差餉。 其後袁會見破產管理主任,在問卷內透露破產前的兩年間不時「過大海」,承認因「賭博過度以致無力償還債務」,欠下50萬元賭債,其間曾向3間銀行借貸,用以周轉和賭博。"

以上所提及的控罪是根據《破產條例》第133條(a)提出的,即任何已被判定破產的人士若曾從事任何行業,而頒下破產令時尚未清還因經營該行業所招致的債項,且在被頒令破產前的兩年內,曾因賭博或作輕率冒險的投機活動而影響還債能力,而該些活動與其所從事的行業無關的話,即屬違法,最高刑罰監禁兩年。

以上法律只是針對有經營生意而因賭博等行為而引致要申請破產的個案才是犯法,而一般只是打公仔的市民,因賭博而需要申請破產,是沒有觸犯上述的條例!
我總共欠債130萬,估計賭博有30萬,咁我應該點填?填幾多錢好?

始終怕賭博金額填得多會有手尾跟...
另外,想問下是否一定要填馬會户口號碼落份評估表上?
我就取消哂馬會,無用銀行戶口,過兩個月再破,當從未擁有,費事補月結單
金龍華 發表於 22-2-2019 12:09
我就取消哂馬會,無用銀行戶口,過兩個月再破,當從未擁有,費事補月結單 ...

銀行戶口和馬會戶口都要補月結單?幾時需要補?要補幾耐?
銀行肯定要,馬會唔知所以取消咗先
flypig 發表於 21-2-2019 14:15
轉帖:某6C WEB, 鄧XX6C:

近有想申請破產又或已透過我正在辦理破產的客人,經常向我查詢,提及最近看到一則 ...

我個律師話呢條法例係適用於全部人,唔單止係老闆,咁我應該信邊個好?