破產聯盟

查看: 5968|回復: 67

大家好小妹琴日申破

大家好...
我係琴日終於頂唔順壓力要申請入學了...
其實有幾條供左2-3個月的LOAN...但估唔到上年12突然失業比人炒...
到現在一直找不到工作...我好怕比人告炸騙...或唔比我破...
貓女 發表於 3-3-2019 23:12
短短兩個幾月真係經歷我人生谷底,,先失戀再失業..最後老破
我好難受...

呢D野在乎你點諗!!!
李白講過, 棄我去者昨日之日不可留.
即係留黎都SIDE GAS,要走的,早走早著.
至於失業,香港地,轉下新工有幾奇??? 東家唔打打西家.
你唔好以為一世都搵唔到工!!! 呢個世界,邊有咁著數,可以永遠唔駛番工呀!!!
最後破產,我都諗唔到有咩機會,可以搞幾粒鐘,或者兩三日,可以WRITE OFF 幾十萬債務 .
頂多所謂4年老破,真係4年都應付破署咩???? 咪一年花幾粒鐘準備下報表,覆下外判咁.
真正慘,唔係你,係債主.
真正慘,唔係破產,係欠人錢無得破產!!
到時收數超煩,你屋企,你親戚,你公司......真係邊度都唔駛去喇!!!!

樂觀與悲觀,只在一念之間.
回復 支持 1 反對 0

吓,死啦! 我有一間財仔還左一期,會不會告我詐騙,唔批我
好多人都係咁,除非你比假文件或申請貨款時已想破,
一般是冇人會駛錢告你的.
比人炒冇人會預先知
cl475867 發表於 2-3-2019 19:45
比人炒冇人會預先知

因安仔係我未FAX比佢地時打來兇我..
我12月比人炒左1月個期我都遲找但我都盡做PT找比佢
但安話打過去我公司知我借完錢12月就無做仲2月都未還...話我專登借錢唔還..我話我比人炒左...佢仲話你講我就信呀有無咁橋呀咁...
我好驚呀...

好煩2019 發表於 2-3-2019 12:45
吓,死啦! 我有一間財仔還左一期,會不會告我詐騙,唔批我

唔會,我破前都有還左一期同look卡,頒令了
頒令會頒,之後交文件要填,解釋
貓女 發表於 2-3-2019 22:25
因安仔係我未FAX比佢地時打來兇我..
我12月比人炒左1月個期我都遲找但我都盡做PT找比佢
但安話打過去我公 ...

借錢時冇任何隱暪,怕咩,你自己又唔係做老細,比人炒你都唔想
會唔會上門追數呢?
我好難受...
唔失戀,仲麻煩,要面對男朋友
貓女 發表於 3-3-2019 23:12
我好難受...

患難見真情,努力面對,反思過去,將來會轉好的.
我直頭覺得好似人生已經玩完咁..
咩自信都無哂....又要係家人面前扮無事..
成日都偷偷喊...
貓女 發表於 4-3-2019 13:53
我直頭覺得好似人生已經玩完咁..
咩自信都無哂....又要係家人面前扮無事..
成日都偷偷喊... ...

希望在明天,日後大把機會
飛豬兄你講得岩呀,好似我宜家咁,都唔理佢外判邊個因唔到我選擇,就算要上繳總比以前還款小好多好多,不如正面去面對
flypig 發表於 4-3-2019 14:07
呢D野在乎你點諗!!!
李白講過, 棄我去者昨日之日不可留.
即係留黎都SIDE GAS,要走的,早走早著.

其實好多文,我都想咁覆。

好多個都話自已有幾慘…又點又點。

但係有幾多個係自已問題,幾多係天意?
多謝各位...我相信我好快會無事..
會慢慢起返身...不過話時話我果日真係超快,
我下午3點去破處,下年5點半已經FAX哂比所有債主..
我係當日我係高院都仲灑緊D 收數同財仔...我一FAX 完佢地即打比我口都震埋..
admin 發表於 4-3-2019 15:34
其實好多文,我都想咁覆。

好多個都話自已有幾慘…又點又點。

破左之後好多野睇淡左...
有時可以講幾 佛系,好多野無咁上心.
當你破咗之後, 就會睇清好多嘢