破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: Taky333

埋尾一年問題 跪求解答

但是樓主你無做嘢個理由係照顧屋企人呀嘛,佢咪咬住你呢一點吳放口,同時你又話呢機年生活費是你朋友幫補,佢咪又咬住呢點囉
我從前刀是喱間,最尾個年真係俾佢玩到謝,好彩我D文件同紀錄平時有做開,吳係頭都大
師兄,佢有冇錄你音?
Ronald 發表於 18-3-2019 00:16
但是樓主你無做嘢個理由係照顧屋企人呀嘛,佢咪咬住你呢一點吳放口,同時你又話呢機年生活費是你朋友幫補, ...

就算唔係因為照顧屋企人而唔做野,都無問題。
間野靠嚇姐,真係因為咁上庭咩!!
破產有不番工的自由。
Ronald 發表於 18-3-2019 00:20
我從前刀是喱間,最尾個年真係俾佢玩到謝,好彩我D文件同紀錄平時有做開,吳係頭都大 ...

點玩法?c兄比多小小資料
樓主問佢羅個封信做證明,去過佢一桐。
其實我睇唔明
無收入/辭左工 都要還咩?

呢個外判其實要教訓下,不過無人有 guts 出聲。

我素來都鐘意玩大佢。

我會先羅晒證據,跟住會直去破署同 6c 公會,要求佢地嚴肅處理,並且考慮張有關外判除牌。係,連 6c 都無得做。

1. 無收入,你理得我點解。而家法律有規定咩?
2. 醫院證明屋企人係需要照顧 >> 你問佢你個腦有無問題?有乜病唔駛照顧?出左事,係米你負責?醫生有照顧紙?你係米上腦?病假紙,去 ICU 紙,就有。你夠 ginger 就寫死我!
3. 5返工5還錢,要加我監咁樣 >> 叫佢快D上法院申請,等我即刻可以申請司法覆核。睇下你除牌機會大定係法院會話我無野做要加型機會大
4. 4000 你無得走。不過你可以玩野,交野交親都無,又無 bank account,等到過晒期,一拍兩散!
5. 下次開會記得帶定 6 音機,講明 6 音,同埋你話明,如果你覺得有問題,會立即找議員幫手。並且處處要求番佢比法例證明佢可以咁做。

真心多謝各位同版主既解答同幫助。。。我大致答返你地,當時開會佢係有拎過類似錄音機既野出黎話會錄音,有咩事會拎上黎上庭用,我總數好似爭30萬左右最大係渣打其次係恆生,我屋企人身體的確係有毛病亦都要keep住食藥但5係嚴重到要訓係到果種,行得走得,只係當時我廢事佢話我做咩辭工而拎黎做既藉口

入返重點。。。果次開完會我無答實佢,佢問我幾時答,我話3月內,但我到家陣都未諗好。。果4000其實我拎5拎都冇所謂但係佢講到我一定要去拎黎上交比佢咁,所以我諗住扮5記得拎,直頭5要果4000
至於還錢果到。。我好矛盾,因為佢話我只要比多1皮野出黎就可以走,老實講句1皮野返下兼職問下朋友幫手5會太難,但我越諗越嬲,因為呢1皮野佢佢係點計出黎呢,佢係計我失業果段時間應該要還既每月金額再加黎緊未來呢段時間去到夠4年既金額計出黎,姐係咁,我家陣仲失業你就假設我未來一定有工返黎還錢?好無問題,但過去失業果段時間你仲要計我?開會果時我有講過,如果我好努力去揾工而真係揾到,咁我黎緊期期還到去夠4年而失業果段時間既就5還得5得,佢話5得!我真係嬲到呢,我個心情就好似就算我有幾千萬,我一個毛都5想比多佢咁,呢樣野係我矛盾之一
其二矛盾既就係佢真係有野嚇到我,就係話加監上庭,你要加我無所謂,但吹到要我叫資助過我既人上庭做證?我份人好唔鐘意累到其他人,邊有人會想上庭架我自己都5想啦

唉我都5知點好 5還就驚最後好麻煩又累到人,還錢我又過5到自己果關,我淨係開過兩次會 兩次記億中都係大石責死蟹,好似個惡霸咁打横黎,各位你地話我應該點做?扮死狗照還完左佢?乜都5理  由得佢?
Taky333 發表於 21-3-2019 01:57
真心多謝各位同版主既解答同幫助。。。我大致答返你地,當時開會佢係有拎過類似錄音機既野出黎話會錄音,有 ...

比佢唔系問題 最怕見你比佢大到又搵第二樣叫你比錢
以我所知就算上到庭通個官都系幫返我地多啲 加埋你真系無做野點解要比佢 道理都講唔通
你有証明果兩年無收入就無問題啦 仲有佢叫你資助人上庭姐  又唔系咩野大事 我相信你朋友聽到你咁樣好願意幫你
Taky333 發表於 21-3-2019 01:57
真心多謝各位同版主既解答同幫助。。。我大致答返你地,當時開會佢係有拎過類似錄音機既野出黎話會錄音,有 ...

我覺得佢唔會為果一萬蚊搞到上庭囉 第一你真系失業,第二無把握既野佢未必做 最尾可能搞一大論都收唔到錢可能仲要比官鬧 佢都唔系傻既 佢拋你姐 搏你臨解破拎多小小,我之前剛破時跟宏x亞洲佢地批我生活費萬五(要照顧家人等) 每月要還千六 但我一直無還到因為真系唔夠使 頭三年都無理我 第四年開始就追我還 跟住我打上去同佢講我真系無錢還家庭開支大,佢就約我上去填過哂頭三年既報表 填到全部岩岩好唔使還,之後成功兩個月後解破,所以有問題真系要講唔好怕煩