破產聯盟

樓主: busdriver.430

分享下解破後申請信用咭經驗 (成功!!!!) 重post

我想問,我上年12月解破,2月已update TU,收到email話
唔好意思,分佐2段,繼續: email 話: 1)    破產之相關公眾紀錄將於8年後才可清除(即: 2022年後);  2)    破產前之欠款紀錄將於解除破產日起計5年後於資料庫中清除 (即: 2023年後)。如果我男友申請張附屬卡比我,批既機會有幾大呢?如果失敗,會令email所說的時效推遲嗎?
附屬卡可以申請比女朋友架咩,真係唔知
nevergiveup 發表於 11-5-2019 13:19
附屬卡可以申請比女朋友架咩,真係唔知

可以的
dove00dove 發表於 11-5-2019 08:13
唔好意思,分佐2段,繼續: email 話: 1)    破產之相關公眾紀錄將於8年後才可清除(即: 2022年後);  2)     ...

批定唔批我都答唔到

但即使唔批, 都唔會影響不良紀錄既時效
18 先解破的表示, 要耐心等候鳥 !!!
dove00dove 發表於 11-5-2019 08:13
唔好意思,分佐2段,繼續: email 話: 1)    破產之相關公眾紀錄將於8年後才可清除(即: 2022年後);  2)     ...

我14年已滿, 昨天才去申請破解令, 三星期後攞得, 咁係唔係公眾記錄要再等8年及欠款記錄要再等5年? 上網預約排到8月中, 可否walkin?
Yriku 發表於 24-5-2019 10:10
我14年已滿, 昨天才去申請破解令, 三星期後攞得, 咁係唔係公眾記錄要再等8年及欠款記錄要再等5年? 上網預 ...

8 年係用破產日期計
基本上你個record  會係今年乾淨晒
你可以fax 個資料修正要求俾佢先, 下次上去既時候睇report 就已經乾淨左
busdriver.430 發表於 24-5-2019 14:55
8 年係用破產日期計
基本上你個record  會係今年乾淨晒
你可以fax 個資料修正要求俾佢先, 下次上去既時候 ...

thanks
師兄、我02年破,解破也做了,上過TU 出report, 得個 G , 丅U話冇資料更新、所以一直都是G ,我應如何更新TU
matt007 發表於 30-5-2019 23:50
師兄、我02年破,解破也做了,上過TU 出report, 得個 G , 丅U話冇資料更新、所以一直都是G ,我應如何更新 ...

你個情況,應該TU裡面會完全沒有紀錄,包括銀行 / 破產。

建議 閣下比錢去攞份完整既 TU 來睇。你不比呢個錢,好多野都不會知。

P.S. 我都是02入學,06畢業的。17年才將解破去環X,成功清走所有TU的舊紀錄。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
matt007 發表於 30-5-2019 23:50
師兄、我02年破,解破也做了,上過TU 出report, 得個 G , 丅U話冇資料更新、所以一直都是G ,我應如何更新 ...

既然你個紀錄乾淨左
建議你搵間無瓜葛既銀行, 試下申請張合乎你現時入息與資產既信用咭
如果成功既, 又正常使用唔拖數, 準時還款的話
好快會升返去C 或以上
Yriku 發表於 24-5-2019 10:10
我14年已滿, 昨天才去申請破解令, 三星期後攞得, 咁係唔係公眾記錄要再等8年及欠款記錄要再等5年? 上網預 ...

係,
而家上TU俾錢取報告又全要預約,
預約左先,
揸住資料再walk in,
條"食Q"見如少人排隊會放人做.
我解破三个月申請兄弟咭,ok左,我淨係用八仔増埴,日常生活,希望五年後就可以申請銀行咭!
dove00dove 發表於 11-5-2019 08:10
我想問,我上年12月解破,2月已update TU,收到email話

我解破三个月申請兄弟咭,ok左,我淨係用八仔増埴,日常生活,希望五年後就可以申請銀行咭!
我都係11年解破, 等咗幾年後,要書面通知環聯更新紀錄, 收到佢地回覆會更新後申請信用卡,
星x  美國運x 恒x 間間都批, 每張都唔細 , 所以大家加油
我覺得update TU 呢一步真係好緊要