破產聯盟

破產主任跟,銀行解凍信可即時取 ?

好煩2019 發表於 15-3-2019 18:58
唯有聽天由命等運到啦。

豁出去啦,判出去就算同一間外判,每個人做法都唔一樣(睇下好唔好彩),無得想,所以現在我問都唔問,哈哈
kktiger 發表於 15-3-2019 19:45
豁出去啦,判出去就算同一間外判,每個人做法都唔一樣(睇下好唔好彩),無得想,所以現在我問都唔問,哈 ...

多謝師兄解答。
flo 發表於 15-3-2019 00:31
咁快知係主任跟,我早過你都未知。早兩日我收到破處信,台頭係破處,話知我有個積金戶口,內容係話唔可以取 ...

我同你同一日頒令, 但我到今日都未收到破署任何信件, 日日去信箱睇.  
lumimi 發表於 15-3-2019 21:42
我同你同一日頒令, 但我到今日都未收到破署任何信件, 日日去信箱睇.

lumimi,你可以打去破署問問,話佢知你幾時頒令,係唔係會收到約見信,等破署check。因我頒令前收到信話頒令翌日會收到約見信,律師樓又話頒令後5日內要打電話去約見,但到今日咩信都未收。我之後打去破署問,佢話我會由X主任跟,文件交會計師樓,約見文件應該依2,3日會收到,如仲未收到就聯絡X主任。
好煩2019 發表於 15-3-2019 06:54
咁我又唔清楚,我問佢佢話係主任跟。
我交文件比會計師樓佢同我講主任跟,有咩就打電話比主唔駛搵佢地。 ...

我去律師樓交文件都係問過係唔係跟主任,佢答我暫時仲係,睇過d文件先,有人係會轉外判,依家跟主任仲未轉

我因為漏左野冇拎去所以係3月5才交齊文件,好快就收破處信,通知我強積金唔可以取錢,封信冇其他野講,即係我d文件睇過冇問題冇野要我解釋嗎??
lumimi 發表於 15-3-2019 21:42

到現在有信未,我3月5交文件,你遲過我嗎
Anmi2019 發表於 15-3-2019 23:48
lumimi,你可以打去破署問問,話佢知你幾時頒令,係唔係會收到約見信,等破署check。因我頒令前收到信話 ...

有一封係入紙後兩星期左右就收到一封信,講話你頒令5天內打去約時間交文件,有咩咩律師樓地址電話。到抵你交左文件未,如果未我覺得太耐了
flo 發表於 16-3-2019 11:44
有一封係入紙後兩星期左右就收到一封信,講話你頒令5天內打去約時間交文件,有咩咩律師樓地址電話。到抵 ...

補充,問lumimi的
kktiger 發表於 15-3-2019 15:44
主任會先睇左你啲文件再決定,如有工作,大多數會外判

我收到信只係講有個強積金戶口,叫我唔可以取錢,即係跟佢?
有一封係入紙後兩星期左右就收到一封信,講話你頒令5天內打去約時間交文件,有咩咩律師樓地址電話。到抵 ...

我同你2月19日頒令, 頒令前收過2封破署信, 只是交代文件去那一個律師樓, 文件亦已交比了律師樓.  到現在差不多一個月都未有收到任何信件.  我有工作的, 我估我可能要開大會, 破署同債權人可能整理緊我的case.

係呀, 聽各位師兄弟講, 會3個月內應該會通知開大會..
Jim69 發表於 15-3-2019 07:13
我係頒令後就打比主任,約上去比工作證明申請戶口解凍信,到會計師樓交文件當天就有埋解凍信比我,之後有事 ...

請問你係點樣知道邊個主任跟?係法庭當日會通知嗎?你當時約得耐晤耐?
candychan1981 發表於 17-3-2019 08:11
請問你係點樣知道邊個主任跟?係法庭當日會通知嗎?你當時約得耐晤耐? ...

收到破署既信就知
cl475867 發表於 17-3-2019 10:30
收到破署既信就知

請問係頒令之後先會收到嗎?因為我暫時收到一封係叫我5日內聯絡律師.謝謝
candychan1981 發表於 17-3-2019 11:31
請問係頒令之後先會收到嗎?因為我暫時收到一封係叫我5日內聯絡律師.謝謝 ...

暫時主任跟,有機會轉外判跟
cl475867 發表於 17-3-2019 12:15
暫時主任跟,有機會轉外判跟

我只收到一封信叫我約律師交文件.你指既主任都係律師樓里面既人嗎?

另外想問問大家主任一般會選擇留一個原來戶口比我用還是要我另開一個新既? 如果用返本身既戶口係由主任決定邊個還是我地有權選擇留邊個呢?謝謝
candychan1981 發表於 17-3-2019 13:11
我只收到一封信叫我約律師交文件.你指既主任都係律師樓里面既人嗎?

信入叫交文件,只係代破署主任收
cl475867 發表於 17-3-2019 13:24
信入叫交文件,只係代破署主任收

明白.咁到時律師會比埋破署聯絡方法我嗎?
candychan1981 發表於 17-3-2019 14:03
明白.咁到時律師會比埋破署聯絡方法我嗎?

你現在收到破署封信叫你5日內聯絡律師,封信應該有埋破產主任電話同姓名,有問題就聯絡佢。攞銀行解凍信都要自己聯絡信中破產主任。