破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

4月2上法庭

Cchan 發表於 30-3-2019 20:15
我想問點可以郵件轉遞?知唔知有咩途徑?

https://www.hongkongpost.hk/tc/receiving_mail/redirection/index.html

去郵局取表填。
請問上法庭當日要帶咩,去邊度同埋有咩其他做?
貓女 發表於 31-3-2019 05:46

http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=11093
Heidi 寫得非常詳細。

如果你需要破產令,就要做埋以下steps. 原文可在破署網站有講:
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=17507

關於 擬備破產令,破署的link:
https://www.oro.gov.hk/cht/publications/debtor.htm?p=1

帶表格3,收到果份叫你頒令交去邊間律b行
flypig 發表於 31-3-2019 12:29
關於 擬備破產令,破署的link:
https://www.oro.gov.hk/cht/publications/debtor.htm?p=1

我去問破處話唔洗,佢地整好會搵我/寄比我
flo 發表於 1-4-2019 02:46

我當年無錢俾律師,自己搞,就係做漏左下面個擬破令,後來上黎呢度,個個都有,我先發覺。至於唔要有無問題?我就無事喇。 係唔係宜家唔需要再搞就有,我真係唔知。
3.2        擬備破產令

(a)        在破產令頒布後7 天內向高等法院登記處的聆案官書記 提交一份破產令初稿  ( 樣本一) 。聆案官書記會把批准的初稿郵寄給破產人。
(b)        收到後,按照批准的初稿擬備一式三份的破產令,以及載於樣本二  的背書。“初稿”一詞應該刪除。在接獲批准的初稿後七天內向高等法院登記處櫃位 提交全數三份的破產令連同批准的初稿以供審核。

3.3        破產令存檔

(a)        向高等法院登記處櫃位 取回全數三份破產令,並將其交予高等法院登記處的高級司法書記 ,以便:

(i)        蓋印;
(ii)        寫上存檔日期和時間;
(iii)        向高級司法書記提交一份蓋印本。
(b)        向破產管理署或暫行受託人提交兩份蓋印本。
flo 發表於 1-4-2019 02:46

我當年無錢俾律師,自己搞,就係做漏左下面個擬破令,後來上黎呢度,個個都有,我先發覺。至於唔要有無問題?我就無事喇。 係唔係宜家唔需要再搞就有,我真係唔知。
3.2        擬備破產令

(a)        在破產令頒布後7 天內向高等法院登記處的聆案官書記 提交一份破產令初稿  ( 樣本一) 。聆案官書記會把批准的初稿郵寄給破產人。
(b)        收到後,按照批准的初稿擬備一式三份的破產令,以及載於樣本二  的背書。“初稿”一詞應該刪除。在接獲批准的初稿後七天內向高等法院登記處櫃位 提交全數三份的破產令連同批准的初稿以供審核。

3.3        破產令存檔

(a)        向高等法院登記處櫃位 取回全數三份破產令,並將其交予高等法院登記處的高級司法書記 ,以便:

(i)        蓋印;
(ii)        寫上存檔日期和時間;
(iii)        向高級司法書記提交一份蓋印本。
(b)        向破產管理署或暫行受託人提交兩份蓋印本。
我都係4月2號上庭都未收到信, 我今日頒領後上咗10樓問佢攞主任個電話,跟住再上12樓,主任就畀咗封信嘅copy我啦
我係上法庭前一星期收信,今日正式入學了
.
.
.
現今即使自己申破,
手續雖然差不多但已容易許多,
起碼破署已有樣本及表格自由下載.

N年前即九十年代時候自己做肓頭烏蠅,
要從憲報自己影印表格下來,
在破署借影印機複印文件,要$一張A4,苦不堪言.
(實際似2元或3元一張, 不大記得了)

自己申破要極仔細小心,
有遺漏致拖延乃正常.
所以至今都覺有律d代辦比較好,
必要時更向律d名字卸膊,
感更心安.

頭先打去約交文件,果個人叫填哂表先好上去,
填咩表呀?
貓女 發表於 2-4-2019 12:58
我係上法庭前一星期收信,今日正式入學了

恭喜第一步順利完成
301 發表於 2-4-2019 13:12
.