破產聯盟

入學前請教

各大大請教下。
1. 我15號出糧 16號去申破 請問15號份糧用途還要說明的嗎?申破後是否已可以不還卡數及貸款。
2. 現在和家人同居 因家人代還了1些債務導致關係不好。想搬出去租住。想問可以嗎? 應申破前搬出定申破後搬出 ? 家中還有老婆無工作 兒子1歲 還有1個將會出世 。 生活費可以批到幾多 ? 我月入大約2萬5。 請各位大大指教一下。
1.出糧先有錢申破 無問題 記得做咩都拎收據証明,申破後要等佢頒令 呢段時間系灰色地帶 所以最好唔好比債主知你搞緊破 唔系可能隨時上門 等頒令後正常銀行或財務都唔會再追,黑財除外,
2.二萬五養三件仲要租屋 其實都未必夠 你自己都未必夠使啦 當你租樓1萬供養三個生活費一位4千都去左你二萬二,仲未計其他雜費 批唔批真系唔知 但梗系老破前就搬啦 租樓簽約都一年死約啦 反而系你真系要計下究竟會唔會唔夠比屋企 加埋而家香港地一萬蚊都租唔到啲咩野
明白了師兄。真是麻煩。唉。
要拎收據係申破前定申破後才需要?
申破前有咩單據都要留起,申破後交文件會用到
Ivechan 發表於 25-3-2019 04:30
要拎收據係申破前定申破後才需要?

有咩支出係有收據都要留起,預備交文件時用,或者主任問到時有需要出示,口講無憑,保障返自己。