破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

請教各位

樓主,我都有欠日本同Caxxxxxpxx,頒令前比佢地煩死,不停打晒電話比咨詢人,屋企人,公司講晒粗口叫還錢,全世界都知,佢地好神通廣大,我唔同住嘅屋企人地址都搵到,就連我前夫屋企人電話我都唔知,但佢地都搵到。亦有send WhatsApp 比我屋企人顯示佢啲朋友名&電話。總之頒令前煩到嘔。
記住 ! 記住 ! 點煩你都唔好還錢,還得一間,其他知道就繼續追你還就大鑊啦。而且入左紙還比任何人都犯法㗎。捱到頒令後就好好多啦。
樓主,呢度每個人都經歷過你而家要行嘅路。當初我都好驚,經常係谷問野,如果你有爬文都應該知道大約會發生咩事,條路會點行。總之有唔明或有疑問就係度問。好多師兄師姐都樂意解答。我覺得由入紙到頒令期間係最難捱,要面對屋企人,朋友,公司,真係想搵窿損無地自容。收數不停滋擾,但係佢地都要做野交功課,體諒吓,鬼叫自己欠人錢。頒令後就會舒服好多,就算每月要上繳都好過未入學時生活費都冇,飯都冇得食,每個月啲錢用晒嚟還債都唔夠。加油呀 !
Anmi2019 發表於 24-3-2019 18:09
俾屋企人鬧就要預咗喇,我初時驚到電話挍靜音,唔識嘅來電唔聽,門鐘都關埋,仲同管理處講唔俾任何人上門搵 ...

我最初都好驚,係門口貼左個鏡頭裝假狗,每日返屋企都提心吊膽望吓門口有冇野,呀媽屋企抽起左條電話線,驚收數打去嚇親佢。好彩只係電話騷擾冇上門。
去差館備案都2次。
SISI0322 發表於 24-3-2019 18:27
又無左d字,哩個月我覺得好難捱呀

係呀,最難捱係呢幾時個星期,頒令後就舒服好多啦。我同樓上師兄師姐都捱過左啦。所以好明白你感受。堅持加油呀 !
回復 支持 1 反對 0

SISI0322 發表於 24-3-2019 18:44
好想搵窿捐埋成個月,好難捱,係咪我問題?打完禁回覆會無晒/無左一半既字 ...

好明白呢個幾月係好難捱。撐住呀,最初係會打密啲,之後就隔幾日先打嚟,打嚟追就話冇錢還唔到,佢講咩都唔好理,話上門果啲都係大你,明知你冇得還,佢地要搭車嘥時間上門,蝕本生意佢地唔會做,只係做吓野交功課。
千祈唔好心軟比佢地氹還住一期或者小小先,咁樣係犯法㗎。同埋還得一間,其他知道你就大鑊啦。一定要撐住呀 !!!
SISI0322 發表於 24-3-2019 19:25
係架?我仲係度計縮數,黎緊紅日多,感覺上少d被追,雖然我有咁多3線數

係㗎 ! 我2月1号宣誓,跟住星期六,日,跟住就過年,果個星期好清淨, 初七開始嚟料啦,不停話搵我地拜年。星期六佢地半日有時上午會打一次嚟,紅日就放假。
SISI0322 發表於 24-3-2019 19:59
咁你幾號上庭?正式令?

3月5号上庭頒令,已經交文件,見主任。
暫時初期程序已經完成,等緊生活費,上繳幾多。
SISI0322 發表於 25-3-2019 12:56
已經打晒比咨詢人.....被人鬧都預左,係覺得對佢地唔住....無面見佢地

樓主我好明白你感受,因為我都係咁。
比人鬧都無辦法,鬼叫自己攪成咁,連累人感覺係唔好受。
我2月1号入紙比屋企人鬧到而家,都冇計,唯有乖乖地唔好再行差踏錯,慢慢修補返啲關係啦。
SISI0322 發表於 25-3-2019 15:15
點解我打親一段未,都會cut到得咁小

試吓重新登入
你本人聽佢會講邊間
SISI0322 發表於 25-3-2019 17:57
今日先第一日,好難受好難頂

係呀,會心情底落唔好受,捱到頒令就冇事啦。加油呀 !
ting530hk 發表於 25-3-2019 20:20
佢係一收到你case no.果日就即刻打?

我好彩啲,2月1号宣誓跟住係星期六,日,過年,初7先開始打嚟,煩小一星期。
SISI0322 發表於 26-3-2019 12:52
哩種感覺真係好難頂

最初真係好難頂,攪到情緒底落,打左大約2星期就開始話之佢,因為要講都講晒,已經全世界知道冇咩再驚。
又咁啱我呀媽呢段時間入左醫院一個月,攪到人都顛。
我都係比人氹數冚數,又唔想比屋企人知,越滾越大。係呢個谷,個個都是同路人,大家互相鼓勵乖乖地捱4年,重新開始。
SISI0322 發表於 3-4-2019 00:02
我係自己覺得唔可以再咁落去,只會越黎越誇張,同埋都真係令自己好大壓力,好辛苦,所以選擇同屋企人,男 ...

我入紙時都比屋企人鬧到死,滋擾到公司,朋友全部人知,當時真係無地自容想搵窿捐,鬼叫自己蠢攪到咁,唯有而家慢慢修復關係。
23/4 好快到,撐住呀,上庭頒令後就會輕鬆好多,到時又進入另一個程序。
果間野再打嚟就話冇錢得啦,我都係咁同佢地講,佢地講咩當佢唱歌,人地打份工都要做野交功課。總之佢地冇升級上門攪事就唔駛理佢,有就即刻報警。