破產聯盟

準備入學,有少少嘢想問

Ironman 發表於 28-4-2019 18:53
其實得3萬幾....應該唔算多啦

三萬幾,半年生活費好容易用哂
Anmi2019 發表於 28-4-2019 15:11
有師兄講過佢喺獅子出糧,可以免費印噃月結單。你問吓銀行可唔可以順便印埋近依3至6個月,因判領後見主任 ...

咪係我囉,hehe。補充點,我係獅子出糧2x幾年,n年前要$150,但今次攞1年免費,唔知點解
Ironman 發表於 28-4-2019 11:27
另外,律師樓方面叫我去申請戶口,因為我唔打算做解凍戶口,本身HSBX出糧,律師話就算畀錢解凍都未解凍到, ...

第1:無欠獅子,應該頒令後第2日先會凍結(如你要用返這a/c,頒令後搵主任或外判,要求保留這a/c,但只能是普通a/c
第2:頒令後想開邊間銀行都可以,都是頒令後搵主任任或外判約時間攞開戶信,我就開左創x,當日去屋企樓下分行搞,去到還要預約第2日
kktiger 發表於 29-4-2019 02:40
咪係我囉,hehe。補充點,我係獅子出糧2x幾年,n年前要$150,但今次攞1年免費,唔知點解 ...

今日去咗銀行問,免費拎,6月到3月嘅紀錄
kktiger 發表於 29-4-2019 02:57
第1:無欠獅子,應該頒令後第2日先會凍結(如你要用返這a/c,頒令後搵主任或外判,要求保留這a/c,但只能 ...

而家創O同永O都要預約開戶,永O仲話開戶要$10000,創O預約又無咁快得,真係有排等。
而家仲差幾樣嘢律師樓先幫我入紙同宣誓,
本身我係公積金,要報返公積金有幾錢,退保嘅錢用咗係邊,銀行戶口嘅詳細紀錄,同埋新銀行戶口號碼,呢幾樣都係碼一個星期,呢一個星期都好難捱!本身銀行期數4月10要交,到而家未交到,今日打黎話今日都未交就會畀收數公司,希望佢地高枱貴手,每日打一次俾我好啦,唔好搞我屋企人同公司呀,
你而加一定要開個新銀行咩, 頒完令先去開啦. 做少樣野, 快D遞呈請好過啦.
欠一百萬 發表於 30-4-2019 00:44
你而加一定要開個新銀行咩, 頒完令先去開啦. 做少樣野, 快D遞呈請好過啦.

我係揾律師去搞破產,佢地要我申請個新戶口,或者申請現有HSBX做解凍
maksiusang 發表於 30-4-2019 01:06
公積金破產好似要全數充公woo

律師樓嗰邊都係咁講,但話都睇個別條款,但我估唔會充公掛,因為我自己又拎唔走啲獎,轉咗工或resign 嘅都係張錢轉去強積金到。但佢要充公嘅都無計.....唯有65歲都出黎做嘢啦
Ironman 發表於 30-4-2019 01:04
我係揾律師去搞破產,佢地要我申請個新戶口,或者申請現有HSBX做解凍

樓主,你獅子已經凍結左 ?
點解要開戶口 ?
我都係獅子出糧,頒令前2日先凍結,頒令後搵主任出解凍信,即日去灣仔分行攪,4-5個工作天開返。
補充 : 我個係普通儲蓄戶口。
Ironman 發表於 30-4-2019 01:16
律師樓嗰邊都係咁講,但話都睇個別條款,但我估唔會充公掛,因為我自己又拎唔走啲獎,轉咗工或resign 嘅 ...

你個係縱合戶口就開個新的戶口比公司自動出糧. 頒令後凍左, 取信去解凍.

你個係普通戶口就由佢啦, 頒令後凍左, 取信去解凍.
欠細新銀行錢,4月10到而家,佢地交咗俾X高追數,前日打咗幾丫次黎,最後忍唔住聽咗,佢叫第二日交唔足都交住尾數幾錢蚊先,我就吹住水話過兩日會問到朋友,可以入住一期錢先,咁當然我無呢回事啦,到今日,放工同女友返屋企,門口有封信放咗係到,好彩女友睇唔到,但我而家仲未有時間睇封信,而家好驚佢地會升級,去我公司到揾我,或周圍揾我家人朋友,女友.......有無巴打們知唔知佢地下一步會點?
Ironman 發表於 9-5-2019 22:30
欠細新銀行錢,4月10到而家,佢地交咗俾X高追數,前日打咗幾丫次黎,最後忍唔住聽咗,佢叫第二日交唔足都交 ...

如果你太驚,律師嗰邊取消,最多沒收定金,然後自己入紙先得唔得?
好難講,每間手法唔同。既然還唔到,盡快入學,同女朋友,屋企人坦白,等佢地有心理準備。
今日返工係我枱面有封追數信,真係好老尷,應該係收數佬去到我公司樓下入唔到黎放低俾看更再俾內部派信,放工又有封信係信箱。另外返到屋企門口有個一毫子係地下,唔知係咪收數佬相check 我有無返到屋企。我只係差銀行嘅一份戶口詳盡記錄咋!今日去咗銀行話最快星期二會寄出,即係最快都要星期三先收到。其實如果我齊料交畀律師,佢一叫我宣誓就會停追數嗎?
Ironman 發表於 30-4-2019 00:28
今日去咗銀行問,免費拎,6月到3月嘅紀錄

我之前同櫃檯職員講話好急,佢會幫你加急,加急就3-5個工作天內收到
Ironman 發表於 10-5-2019 23:52
今日返工係我枱面有封追數信,真係好老尷,應該係收數佬去到我公司樓下入唔到黎放低俾看更再俾內部派信,放 ...

爬文啲師兄講k金會繼續追