破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

真係多謝呢討論區

lhcheung03 發表於 7-5-2019 11:30
等緊

你自己攪去邊度攞申請表 ?
我有朋友都想自己攪。
lhcheung03 發表於 7-5-2019 11:22
自己。。21 先上 好怕月尾出唔到糧。。。我想問有無人依家係永 0....我發現我永o account 咩都有。。有無 ...

最遲21号頒令就會凍結戶口,亦可能會早過頒令凍結,你戶口有其他理財服務唔可以再用,你要叫主任比信你重新開一個新saving 戶口。
另外可唔可以叫你公司今期出票。遲些補返新戶口出糧,因為凍結左要主任攞解凍信後又要等幾日先攞到錢。
lhcheung03 發表於 7-5-2019 12:00
官方網站有

唔該晒
Stanyan1229 發表於 7-5-2019 14:37
Min pay每月30K , 我當時都係搵30k . 所以我根本冇生活費,未不停借,不停左冚右冚! ...

你借到咁多先話你勁。通常係月薪廿幾倍。
你地真係好勁,失敬失敬
flo 發表於 7-5-2019 03:38
自己住,女又大了,應該自己搵自己洗點都夠呀,為嘜搞到破

收工有時間回應返flo妹妹先

說來話長 。。。千字文慎入
實不相瞞,我係第二次破產,第一次是廿幾年前,當時老公生意失敗,兩個人一齊申请。當年只欠銀行,咭數,好順利平靜冇咩追數,所以唔覺破產有幾大壓力。
後來幾年後佢有第三者所以我要離婚 (當時有諗過自殺,遺書都寫埋,但諗起2個女同呀媽所以冇咁做)。
我帶住2個女仲讀緊書,前夫冇比贍養費,又要交租食飯,讀書又多開支,人工又唔多,所以一直都有問朋友借錢渡日,但唔敢比佢地知,後來朋友借得多都唔好意思再問。銀行,1線借唔到就去借2線,數冚數,維持好幾年,直至佢地讀完書後慢慢還清晒數。

直到前幾年因為投資失利又開始借2線,自己又大駛,所以越滾越大,(有時我又覺得係病態,唔借唔安樂)。當時自己係還到,但一齊幾年嘅男朋友開始唔夠工開,跟住失埋業,唯有我頂埋生活費,唔夠駛又續借,本來諗住佢搵到工就可以一齊還冇問題,(貧賤夫妻百事哀) 當時嗌交多左,最後分手收場。唯有自己撐左年幾兩年, 越冚越大,終於冇能力還。

雖然而家我2個女大個左,但我一直都冇問佢地攞家用,佢地都有自己家庭,自己生活,我唔想比壓力佢地,所以我借錢唔敢比佢地知,直到今次申請唔講唔得。
有時都覺得自己好失敗㗎,幾十歲人攪到咁,唔死都冇用。而家只希望慢慢修復同屋企人嘅關係。
但自己做錯就要自己承担返後果。我會努力做返個人。
多謝收看千字文,唔好怪老人家長氣,講咁多廢話。

flo 發表於 8-5-2019 00:04
收咁夜呀

係呀,食埋飯,返屋企先坐定定覆你
Stanyan1229 發表於 8-5-2019 00:11
好煩師姐,你好硬正

食得鹹魚抵得渴
自己嘅事自己受,唔想連累任何人
PoorGuy2018 發表於 8-5-2019 00:15
我諗入學人士中女士都佔唔少,但只係因為女士大多難於啟齒同人呻,至較少上論壇或找人傾 ...

係呀,我上庭當日都有唔小女士㗎。
呢個討論區真係好好,全部都係過來人,可以比我地係度呻,係度抒發,大家都有共鳴
又可以知道好多唔同嘅問題,點樣去處理,唔駛盲中中唔知點做。
真係要多謝版主創立破產討論區 Thank you
flo 發表於 8-5-2019 00:15
你為左兩個女,第日會有回報,你唔同佢地講錢依世人都係好母女關係,如果當年佢兩個接受你有男朋友,而男 ...

而家好男人買小見小,各位妹妹你地仲後生,將來識男朋友要小心,要保障自己,唔好咁傻,只有付出。"親生仔不如近身錢"
Zoo123Zoo 發表於 8-5-2019 01:07
我自己住,係律師幫我填既,佢大概計哂就二萬八千幾,佢預佢減d應該都有2萬5左右 ...

你自己住都計到咁多生活費 ?
等你好消息
欠一百萬 發表於 8-5-2019 00:59
偶像呀

欠一百萬師兄,唔好玩我啦
Fanfan12345678 發表於 8-5-2019 12:19
回想冚數日子不好過,又要扣25%又要被人寸,現在申破,等上庭,總算似個人!身边人開始和我有說話頃番, ...

我地未破前真係好大壓力,又要搵錢找數,有時飯都冇得食,又唔敢比屋企人知,又唔想累到身邊人,朋友,忍得好辛苦真係想死
自從頒令後生活完全唔同晒,雖然某程度生活有限制,但已經好好多。
而家你同男朋友有返計傾, 恭喜你呀,要好好珍惜呀 !  大家一齊努力
Baba 發表於 8-5-2019 13:47
我都想入學,但好多野末計得掂

有問題可以係度問,好多師兄/姐會盡量解答你。
Fanfan12345678 發表於 8-5-2019 14:23
今天又被追啦,本來早上心情很好!現在聽得多這些电話心情也負面很多!我今日全家又被拉進群!惨………… ...

撐住呀,好快頒令。
Baba 發表於 8-5-2019 15:34
我本身争40個多d,因為小朋友末夠16歲,所以要有人睇住,加上2公婆有工作,所以有工人,工人仲有年半约, ...

你太太同請工人情況問吓律師意見先。
銀行戶口通常頒令前會凍結,(視乎你有冇欠該銀行) 每人情況唔同,有啲入紙後即時凍結,我本人頒令前兩日先凍結。如果凍結左問主任攞解凍信,4-5個工作天可以開返,但理財戶口不可以再用,要開個新齋儲蓄戶口,(開新戶口&解凍信是分開的,要同主任講清楚攞咩信)。
盡快取消所有過數戶口,因為銀行&財仔未到過數日會嘗試係你戶口扣錢。刪除所有網上平台,預防財仔搵到你啲朋友或親戚。
做足一切安全措施先。
最好入紙前攞晒啲錢出嚟。
fanfan 撐住呀,我地幫你集氣。電話照聽冇得避,廢是佢地搵唔到你騷擾你屋企人,總之拖住話冇,而家比係大家都犯法,更何況真係冇。
hornet 發表於 8-5-2019 17:54
普通6c入學,同搵顧問有咩分別?我幾間收數了,大部分都係2,3線,家又散了 ...

顧問會好啲咩 ?
咪信呀,想你幫襯咪咁講囉。
唔通顧問識晒所有財仔有計傾,所以會好啲 ?
其實你一入紙,財仔一定追,每人追嘅情況唔同,有啲電話都冇,睇彩數。
hornet 發表於 8-5-2019 18:05
剛一間3線打黎收數,我借佢18000,現在要我還37000

咁你試吓問家人,朋友借錢快啲入學啦