破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

申請破產

maksiusang 發表於 9-5-2019 03:43
樓主你肯上繳二三千,噉外判就乜嘢數都會批准你。如果你諗住一毫子都唔上缴,噉你啲數就會睇得好緊 ...

想問小小,是否每個入學都係外判處理?上缴2,3000,其實,我情況多數要上缴
欠一百萬 發表於 9-5-2019 01:47
個人雜費,家庭雜費 不除2

供養小朋友係一個數, 包埋膳食,

其實個人雜費,家庭雜費,係每個月申請到幾多左右,同埋係包d乜,因為,我本身只負責屋租,水電煤,所以好多屋企野太太负責的
供養父母呢,如果不是一齊住係咪一樣可以申請供養父母呢
Baba 發表於 9-5-2019 13:11
其實個人雜費,家庭雜費,係每個月申請到幾多左右,同埋係包d乜,因為,我本身只負責屋租,水電煤,所以 ...

個人雜費一個數,家庭雜費又係一個數, 包哂所有野. 唔係每個月申請.

個人即係除左你食飯搭車其他的使費, 例如買衫, 剪髮, 買廁紙, 買零食, 排街症.

家庭咪就係屋企的雜用開支囉.

你要明白, 太太有工作, 之前提過那些會除2, 並不是根據你家庭以往誰負責來定. 除非你太太收入好低, 你唔服佢個批准, 去上訴由法官定.

不同住的父母都可以供養.

你申破時有一張開支表要填入數字, 你去破署網下載來看看. 你可以咩都填入去, 但係到時佢地也有標準來審核你的支出. 外判反而會逐樣細明列出來你睇. 主任係一個大數, 自己執生.
Baba 發表於 9-5-2019 10:49
想問小小,是否每個入學都係外判處理?上缴2,3000,其實,我情況多數要上缴 ...

開大會時會話你知邊間指定外判,通常有高收入都會,上繳多少看跟你的外判如何批,我要上繳5位數。
Jim69 發表於 9-5-2019 18:35
開大會時會話你知邊間指定外判,通常有高收入都會,上繳多少看跟你的外判如何批,我要上繳5位數。 ...

高收入就會外判,其實我都唔係高收入,不過而家起碼有個慨念先,知道將來條路点行,等自己有预備
Jim69 發表於 9-5-2019 18:35
開大會時會話你知邊間指定外判,通常有高收入都會,上繳多少看跟你的外判如何批,我要上繳5位數。 ...

師兄你搵好多?要上繳5位數咁多⋯⋯⋯
coey1314 發表於 9-5-2019 21:12
師兄你搵好多?要上繳5位數咁多⋯⋯⋯

比上不足 比下有餘咁,無牙力外判又緊,始終自己欠人錢,還到都要盡還,總不能虛渡4年唔做嘢,何況日子巳比以前好,捱過左就會好。
Jim69 發表於 9-5-2019 22:00
比上不足 比下有餘咁,無牙力外判又緊,始終自己欠人錢,還到都要盡還,總不能虛渡4年唔做嘢,何況日子巳 ...

師兄,你情況同我相似嗎,你可以分享下你点安排嗎?
Baba 發表於 9-5-2019 22:29
師兄,你情況同我相似嗎,你可以分享下你点安排嗎?

有的相似,點安排意思係每月洗費如何安排?
Jim69 發表於 9-5-2019 22:44
有的相似,點安排意思係每月洗費如何安排?

係,外判大约点安排生活費比你,你每月上缴多少,我都想参考下
Baba 發表於 9-5-2019 22:55
係,外判大约点安排生活費比你,你每月上缴多少,我都想参考下

唔同外判職員都有手鬆手緊,跟本無準則,我個係一個總數咁,招數係先減你好多,之後加少少比你,實數不講請見諒,少少資料參考下:我係私人樓,屋租,水電媒除2 ,工人姐姐薪金除2 ,小朋友每人$2000,稅實報實銷,老強,電話費跟單,饍食交通家庭個人雜項1個數,父母批得幾百因要除兄弟姊妹,最後上繳5位數。
真是搞唔掂,早的破,馬C落地行大人改變生活,現在學緊的師奶嘢,慳得一蚊得一蚊,無嘢搞唔掂,努力。
Jim69 發表於 9-5-2019 23:26
唔同外判職員都有手鬆手緊,跟本無準則,我個係一個總數咁,招數係先減你好多,之後加少少比你,實數不講 ...

師兄,我母親一個人住,70多歲,我本身有個兄弟,每人每月比3000老人家,如果批得幾百,老人家怎夠用,你批幾百,因為多兄弟姐妹?
Baba 發表於 9-5-2019 23:30
師兄,我母親一個人住,70多歲,我本身有個兄弟,每人每月比3000老人家,如果批得幾百,老人家怎夠用,你 ...

我爬文曾見供養父母批$3000,如果父母有乜金物金又要扣減, 你2 兄弟除2,我不是兄弟姊妹多,係本身就批得少,唯有自己慳的盡力比。師弟,唔好諗咁多,就算別人點批點批,到自己又係另一回事,外判心裡有條數。
Jim69 發表於 9-5-2019 23:39
我爬文曾見供養父母批$3000,如果父母有乜金物金又要扣減, 你2 兄弟除2,我不是兄弟姊妹多,係本身就批 ...

如果佢哋可以咁樣對待供養父母,明顯外判真係心中有條數,好似有d唔人道
批幾百,老人家水電煤都末夠交,唉
Baba 發表於 9-5-2019 23:51
批幾百,老人家水電煤都末夠交,唉

只是我依個case, 有好多人主任跟,亦有人外判但上繳好少,每人的經歷都唔同,不用諗太多。
而家仲有一樣烦,本身而家得番一個 恒x普通嗰啲儲蓄戶口出糧用,本身又係欠佢錢,如果入學凍結左呢個户口,到時可以点做,出糧d錢仲用0唔用得?
Baba 發表於 10-5-2019 00:32
而家仲有一樣烦,本身而家得番一個 恒x普通嗰啲儲蓄戶口出糧用,本身又係欠佢錢,如果入學凍結左呢個户口, ...

少擔心, 現在開始有幾多拎哂出來. 日後凍左, 等頒令問主任取信解凍. 就算出左糧入去, 解凍後都係你的.
欠一百萬 發表於 10-5-2019 00:36
少擔心, 現在開始有幾多拎哂出來. 日後凍左, 等頒令問主任取信解凍. 就算出左糧入去, 解凍後都係你的. ...

如果我本身欠佢錢,我有解凍信,佢是否無權唔開番比我?一般,幾時會開始凍结户口?