破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

好多問題

樓主你欠的是銀行 ? 一線財仔? 還是2,3線財仔 ? 如果未入學追數,唔好講你打算入學,會即刻掉比收數佬追得仲勁,搵籍口拖住先,(未出糧,問緊朋友借)。正常入紙當日就有号碼,即日fax 比所有債權人。 入紙到頒令大約4-5個星期上庭頒令,如果自己攪有機會填漏資料會延期1-2星期。正常銀行,一線財收到fax後唔會再追。2,3 線財收到有機會繼續追或者會追得仲勁。呢段時間追可以同佢講已經申请左破產,冇錢再還,如果還是犯法。有心理準備佢地一定會滋擾咨詢人,屋企人,公司。如收數有恐嚇成份可以去差館備案。所以要盡早通知有關係人士等佢地有心理準備,到時唔會嚇親。
樓主打算幾時入學 ? 銀行打嚟盡量拖住,千忻唔好同佢講打算入學。
初來報到 發表於 17-5-2019 13:51
只差一個出糧戶口就可以入學,開戶口又係一個問題,永x要一萬蚊先可以開戶(上網睇)。我諗住收工問下係唔 ...

點解咁煩,一定要開永0,就算開到,果一萬攞返出嚟,到時主任會問你用途又要解釋,其實如你有出糧戶口照報,最多凍結左攞信解凍囉。
係咪唔一定要開永0,第二間得唔得 ? 要一萬開,問吓律師而家我地搵一千都難,點搵一萬開戶口呀。
香港咁多銀行,唔一定要永0呀 ? 搵第二間冇牙齒印幾舊水開得戶嘅可以嗎 ?
如果你有工作,正常唔會再凍結。如你現在失業只會一次性解凍攞埋最後一筆錢出嚟戶口就取消,直至你有新工作再通知主任出信開新戶口。