破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

生活費

想請問大家,我30/4已頒令,已到律師樓交文件,大約已經兩星期,因為我而家失業中,生活費已填好,請問幾時先知會批幾多?要等有工作先再通知?
如果你交文件時,也是失業無收入,咁有排。最耐係交年報前一兩個月破署先有信比你。。
甘如果我一,兩個月搵到工作,而佢地都冇信通知,到時候咪任佢講得4000都可以?
補充:在這段時間,你找到工作就書面通知破署主任,說明你的薪金及附上工作合約,一來可以開番個戶口,二來你有保障。
任何收入改變或重大支出變更,都第一時間通知你的主任或外判。
Raykwk 發表於 17-5-2019 21:26
甘如果我一,兩個月搵到工作,而佢地都冇信通知,到時候咪任佢講得4000都可以? ...

你都有部計數機, 唔會任佢講
想請問,我已定了本月28上庭,噤我 工作 係part time出現金亦冇什麼僱傭合約 咁我想請問傾生活費嘅時候,應該點同佢講我畀唔到僱傭合約
破產管理局寄咗封信畀我係 叫我想定之後嗰五日去搵一間 xx會計師樓, 還有想請問生活費中我要供養爸爸每個月2000至3000 但我見到有人說要把爸爸的身份證影印本交出 但我根本不想給他們知很難拿到他的身份證 如何辦好
mike1222 發表於 18-5-2019 12:11
破產管理局寄咗封信畀我係 叫我想定之後嗰五日去搵一間 xx會計師樓, 還有想請問生活費中我要供養爸爸每個 ...

冇身份証副本,報唔到支出
mike1222 發表於 18-5-2019 12:09
想請問,我已定了本月28上庭,噤我 工作 係part time出現金亦冇什麼僱傭合約 咁我想請問傾生活費嘅時候,應 ...

出現金,話無業都得啦
咁我仲想問下電費單冬天同夏天嘅收費都唔一樣我呢個月搞入學電費單方面都係冬天嘅時間費用不到 佢會唔會計電費小時間嗰陣時電話都會加返大東 天同夏天嘅差距
mike1222 發表於 18-5-2019 12:09
想請問,我已定了本月28上庭,噤我 工作 係part time出現金亦冇什麼僱傭合約 咁我想請問傾生活費嘅時候,應 ...

Part time 出現金,可以自已計大約一個數出來,冇工作合作就不能開戶。電費你可以平均過往12個月計一個數就不怕少左。
mike1222 發表於 18-5-2019 12:11
破產管理局寄咗封信畀我係 叫我想定之後嗰五日去搵一間 xx會計師樓, 還有想請問生活費中我要供養爸爸每個 ...

應該不需要,我朋友前年破,佢話佢果主任好好,因佢報時佢報俾佢女朋友生活費,主任説不可以,即時改報佢爸爸,一樣得!所以我應為報生活費要看你的主任好不好人!未見主任時不能想太多!