破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

生活費一問

Baba 發表於 21-5-2019 21:08
我覺得欠佢哋錢,如果安排好d開支,收入有多,上缴係應該的,但有d外判,如果連最基本醫療也不批,我真係 ...

我意思係新年要用既支出,好似包利是,辦年貨個d錢揾現金糧搞掂佢
cl475867 發表於 21-5-2019 21:23
我意思係新年要用既支出,好似包利是,辦年貨個d錢揾現金糧搞掂佢

明白師兄,唯有係咁,正常中國人,過年不派利是,或者無能力派,自己都唔知点面對,係有壓力的
破產都面對到,有乜理由派不到利是面對唔到⋯⋯外判彩你都傻,一野就reject 你啦
夠power 咪同佢揮囉,不過衰硬,當佢地連醫療都唔批的時候,封利是呢d無謂野不用痴心妄想
Moonmoonsun 發表於 21-5-2019 21:34
夠power 咪同佢揮囉,不過衰硬,當佢地連醫療都唔批的時候,封利是呢d無謂野不用痴心妄想 ...

你好似負面左d喎,佢可以唔批,但我都有權向佢申請掛,之於醫療,如果我有需要,佢地一毫子都唔批,我肯定會上庭交比官判,你有病入急症室都要比100找數嗱,何况有d人長期病患需要睇醫生,唔通破產,連病睇醫生權利都無?
Moonmoonsun 發表於 21-5-2019 21:32
破產都面對到,有乜理由派不到利是面對唔到⋯⋯外判彩你都傻,一野就reject 你啦 ...

師兄,好似兩樣嘢,破產,我只要同自己交代,其它人末必知,但新年流流,结左婚不派利是比親朋好友,人哋又未必知你有難處,無錢去派,你覺得無壓力嗎?如果你覺得無就無嗱
呢d唔關負面事,只係個人經歷,點解你好似句句駁,唔聽人意見,你遇到個好外判咪乜七都得囉,講完
Moonmoonsun 發表於 22-5-2019 00:01
呢d唔關負面事,只係個人經歷,點解你好似句句駁,唔聽人意見,你遇到個好外判咪乜七都得囉,講完 ...

師兄唔係驳你,欠人錢,要上缴係合理,但講到醫療費都嗎批,外判唔係大哂呀,新年支出大,問下可否申請,講到好似申請到有錯?何來不聽人意見呢?我都係想請敎下d師兄師姐,也有師姐講双糧可留1000,如果不申請,可能連1000都無呀
不必爭拗, 覺得合理的就嘗試同主任爭取, 批不批並不是我們決定,我看了這麼多討論,或许有人覺得我们罪有應得,又破产又不想上缴, 但我認為最少不能改變現有基本生活的狀況為前提, 如有多餘的錢嘅話就應該要上繳, 破產法律嘅定義就是這樣! 這裏或會有許多無間道!
個心好煩 發表於 22-5-2019 10:18
不必爭拗, 覺得合理的就嘗試同主任爭取, 批不批並不是我們決定,我看了這麼多討論,或许有人覺得我们罪有 ...

師兄,我好應認你,我都係本住呢個心,欠人錢,基本支出後有多當然要上邀,問定新年额外支出何否向主任外判申請,有d有心人就覺得好似大错咁,講到要加監,中國人社會新年確係有额外支出,主任外判唔批無問題,也不需要加監嗎,有d 誇張都好似呢4年連病都唔得,我去急政室睇都要找數比政府,咁係咪破左產連病也不可以呢?個d人究竟係同路人定乜,我真心好難理解,我只係有d嘢想清楚d情況先問,估唔到會咁
個心好煩 發表於 22-5-2019 10:18
不必爭拗, 覺得合理的就嘗試同主任爭取, 批不批並不是我們決定,我看了這麼多討論,或许有人覺得我们罪有 ...

講得好啱這裏或許有許多無間道
其實咁講啦,過年買嘢利是果d支出,可以過年前先問主任外判想申請幾多,批唔批,批幾多真係無定義,每個主任外判唔同。平時睇醫生果d醫藥費用,有醫生紙証明年報可當支出,實報實銷,但你唔會預知到每個月會睇幾多次醫生(除非你係長期病患者),所以唔可以當生活費。我有哮喘要用吸果種藥,外判話唔可以當生活費計算,因你每個月用嘅數量不定,只可以留噃單據,年報時當醫藥費計總數。
痛苦 發表於 22-5-2019 12:42
講得好啱這裏或許有許多無間道

呢個係我個人認為姐, 無間道嘅職責係乜嘢?心照啦!
@Anmi 你好,想問一下即係可能一年會有一次body check ,一千蚊到,咁我12月入學,岩岩5月中先傾生活費 但年頭就已經檢查左,我係咪今年第一年年報額外支出有body check 呢項就可以?咁寄左比佢,有問題佢會打比我講? 謝謝
你們發不發覺,講到生活開支總會有很多批評?説那樣這樣,5通尼D人是無間(外判)?佢地都是打份工,我想不會是他們!但D財務公司不守法去追數就很小人會批評!点解有這樣行為?心照啦!
coey1314 發表於 22-5-2019 14:26
@Anmi 你好,想問一下即係可能一年會有一次body check ,一千蚊到,咁我12月入學,岩岩5月中先傾生活費 但 ...

你傾生活費時應該問埋啦,因你每年可能會做1次,穩陣d就梗係問咗主任/外判條數點填,廢事要嘔噃出嚟。
個心好煩 發表於 22-5-2019 14:31
你們發不發覺,講到生活開支總會有很多批評?説那樣這樣,5通尼D人是無間(外判)?佢地都是打份工,我想不會 ...

我都發覺有呢個問題 ,講真我哋都係想申請呢啲支出, 主任外判唔批 , 我哋都冇辦法 ,其實冇乜大不了,問題就係 呢班人 ,好似好怕好多人都會一樣跟住去申請, 誇張到講到醫療費都唔批呢下先令我覺得奇怪, 問佢哋去急症室嗰一百蚊 點處理 已經唔夠膽答, 有個做夠膽死講到話會加監
Anmi2019 發表於 22-5-2019 14:56
你傾生活費時應該問埋啦,因你每年可能會做1次,穩陣d就梗係問咗主任/外判條數點填,廢事要嘔噃出嚟。 ...

當一刻有問呀 佢只叫我年報寫返就算了,所以好奇問一問
個心好煩 發表於 22-5-2019 14:31
你們發不發覺,講到生活開支總會有很多批評?説那樣這樣,5通尼D人是無間(外判)?佢地都是打份工,我想不會 ...

欠債還錢係應份架,難道真係諗住破咗就一亳紙都唔還,咁做太過份,成日諗方法去逃避唔上繳
cl475867 發表於 22-5-2019 16:52
欠債還錢係應份架,難道真係諗住破咗就一亳紙都唔還,咁做太過份,成日諗方法去逃避唔上繳 ...

師兄,我諗個位師兄唔係咁諗,不過,呢度確係存在一d好可疑嘅打手