破產聯盟

查看: 1575|回復: 73
打印 上一主題 下一主題

生活費一問

如果過年,需要買年貨,預錢包利是,大约3500,比利是無工作父母大约每人2000,可以同主任申請嗎?有無師兄批過嗎?
特破 發表於 21-5-2019 18:01
以師兄的態度,破了四年后一定被外判加監。

我想問点解要加?只係想問下可否申請呢d支出?因為每年會比開
其實只係想問定可否申請,外判唔批也無辨法,但加監有d講唔通掛
kpchg4 發表於 21-5-2019 18:21
可以申請, 不過咁既原因未必批

唔批都無辨法,但到時也會問定
cl475867 發表於 21-5-2019 18:41
破咗就要遵守遊戲規則,冇話每年比開就有

當然明白,不過也會申請,批唔批等主任决定
mchan 發表於 21-5-2019 18:43
有人話醫藥費都唔批

我諗睇下嚴重程度,正常睇醫生應該可以實報實消,如果一毫子都唔批,病左唔可以睇醫生,又好似講唔通,唔舒服入急症,都要比100蚊
cl475867 發表於 21-5-2019 20:09
主任都要同債權人交代,有d野唔係你想要就有

當然明白大家立場唔同,主任也需要交代,我都只係想問下,有家庭嘅師兄師姐佢哋有無申請呢d额外開支,中國人社會,過年呢d外支係好難避免,所以先想問,有無人試過申請成功或失败
PhoebeFu 發表於 21-5-2019 19:36
黃+石只可雙糧KEEP起$1,000作新年額外開支.

多謝師姐解答,多與少其實唔重要,主任外判人人不同,但起碼知道有人確係申請過,中國人社會,新年確係有d额外開支,所以先想知道
cl475867 發表於 21-5-2019 20:47
自己揾現金糧既工去做仲好

我覺得欠佢哋錢,如果安排好d開支,收入有多,上缴係應該的,但有d外判,如果連最基本醫療也不批,我真係唔太明白,就算最後要上庭,官也不會判外判赢
cl475867 發表於 21-5-2019 21:23
我意思係新年要用既支出,好似包利是,辦年貨個d錢揾現金糧搞掂佢

明白師兄,唯有係咁,正常中國人,過年不派利是,或者無能力派,自己都唔知点面對,係有壓力的
Moonmoonsun 發表於 21-5-2019 21:34
夠power 咪同佢揮囉,不過衰硬,當佢地連醫療都唔批的時候,封利是呢d無謂野不用痴心妄想 ...

你好似負面左d喎,佢可以唔批,但我都有權向佢申請掛,之於醫療,如果我有需要,佢地一毫子都唔批,我肯定會上庭交比官判,你有病入急症室都要比100找數嗱,何况有d人長期病患需要睇醫生,唔通破產,連病睇醫生權利都無?
Moonmoonsun 發表於 21-5-2019 21:32
破產都面對到,有乜理由派不到利是面對唔到⋯⋯外判彩你都傻,一野就reject 你啦 ...

師兄,好似兩樣嘢,破產,我只要同自己交代,其它人末必知,但新年流流,结左婚不派利是比親朋好友,人哋又未必知你有難處,無錢去派,你覺得無壓力嗎?如果你覺得無就無嗱
Moonmoonsun 發表於 22-5-2019 00:01
呢d唔關負面事,只係個人經歷,點解你好似句句駁,唔聽人意見,你遇到個好外判咪乜七都得囉,講完 ...

師兄唔係驳你,欠人錢,要上缴係合理,但講到醫療費都嗎批,外判唔係大哂呀,新年支出大,問下可否申請,講到好似申請到有錯?何來不聽人意見呢?我都係想請敎下d師兄師姐,也有師姐講双糧可留1000,如果不申請,可能連1000都無呀
個心好煩 發表於 22-5-2019 10:18
不必爭拗, 覺得合理的就嘗試同主任爭取, 批不批並不是我們決定,我看了這麼多討論,或许有人覺得我们罪有 ...

師兄,我好應認你,我都係本住呢個心,欠人錢,基本支出後有多當然要上邀,問定新年额外支出何否向主任外判申請,有d有心人就覺得好似大错咁,講到要加監,中國人社會新年確係有额外支出,主任外判唔批無問題,也不需要加監嗎,有d 誇張都好似呢4年連病都唔得,我去急政室睇都要找數比政府,咁係咪破左產連病也不可以呢?個d人究竟係同路人定乜,我真心好難理解,我只係有d嘢想清楚d情況先問,估唔到會咁
個心好煩 發表於 22-5-2019 14:31
你們發不發覺,講到生活開支總會有很多批評?説那樣這樣,5通尼D人是無間(外判)?佢地都是打份工,我想不會 ...

我都發覺有呢個問題 ,講真我哋都係想申請呢啲支出, 主任外判唔批 , 我哋都冇辦法 ,其實冇乜大不了,問題就係 呢班人 ,好似好怕好多人都會一樣跟住去申請, 誇張到講到醫療費都唔批呢下先令我覺得奇怪, 問佢哋去急症室嗰一百蚊 點處理 已經唔夠膽答, 有個做夠膽死講到話會加監
cl475867 發表於 22-5-2019 16:52
欠債還錢係應份架,難道真係諗住破咗就一亳紙都唔還,咁做太過份,成日諗方法去逃避唔上繳 ...

師兄,我諗個位師兄唔係咁諗,不過,呢度確係存在一d好可疑嘅打手
AR9KMB 發表於 23-5-2019 18:08
我上年第一年入學,過年同主任申請過全批如下:辦年貨加封利事$1000,買衫比仔$500,過年孝敬父母$4000 ...

師兄,係外判定主任?我覺得幾好
AR9KMB 發表於 23-5-2019 20:34
因為我仔已經排期下年要做手術,我會再同主任爭取多幾千備用,理由係我每個月都淨唔到餘錢,希望能在雙糧中 ...

師兄,我覺得你講得好啱,過得人過得自己
AR9KMB 發表於 23-5-2019 20:30
大前提係唔好獅子開大口,過得自已過得人,不論主任外判都有D係好人,明事理,我打算今年過年用同一個理由 ...

師兄,你比4000利是父母,係咪每人2000?
師兄,双糧係幾時出,你预早幾多通知主任申請新年開支?