破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

生活費一問

不必爭拗, 覺得合理的就嘗試同主任爭取, 批不批並不是我們決定,我看了這麼多討論,或许有人覺得我们罪有應得,又破产又不想上缴, 但我認為最少不能改變現有基本生活的狀況為前提, 如有多餘的錢嘅話就應該要上繳, 破產法律嘅定義就是這樣! 這裏或會有許多無間道!
痛苦 發表於 22-5-2019 12:42
講得好啱這裏或許有許多無間道

呢個係我個人認為姐, 無間道嘅職責係乜嘢?心照啦!
你們發不發覺,講到生活開支總會有很多批評?説那樣這樣,5通尼D人是無間(外判)?佢地都是打份工,我想不會是他們!但D財務公司不守法去追數就很小人會批評!点解有這樣行為?心照啦!
cl475867 發表於 22-5-2019 16:52
欠債還錢係應份架,難道真係諗住破咗就一亳紙都唔還,咁做太過份,成日諗方法去逃避唔上繳 ...

有睇我嘅留言都知道 我並不是只主張一毫子都不上繳 只不過是基本生活洗費有餘錢就要上繳這是合理的 其實做每門生意都有風險財務只是其中一門 ,看看現在銀行 存款利息 和貸款利息的差別 就知道財務盈利有多大!
AR9KMB 發表於 23-5-2019 21:24
有,第一次寄信比我批28800,之後因為公司知我破左,要我即時參加強積金每月約$1500,我再FAX比主任要求加 ...

師姐是否租私樓住?