破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

最終批了生活費不用上繳

Jojobb 發表於 24-5-2019 13:25
我報了兒子的補習費($1xxx), 零用錢及車費($5xx), 早午餐($4xx), 衣服, 文具, 校服及其他雜費等等 ($1xxx ...

師姐,恭喜你,外判批你生活費真係好鬆手
不過出左確認信都有機會更改。

我要供養媽媽一齊住,2個人生活費批左 $14xxx,已收確認信一個月,但前2日收到主任電話,佢話佢呀頭睇左我交通費點解要$1500咁多,因為我返工好遠車費每日來回$56.2,佢話一個月返24日工,都係$13xx,我唔知佢會不會扣我生活費。
不過扣都冇所謂,我支出大過收入。
個心好煩 發表於 24-5-2019 16:25
妳收入成2萬加妳先生收入,應該可以安安樂樂咁過尼幾年!一個家庭連一個小朋友每月開支3萬合理的!我同妳— ...

都話你老婆如果無報mpf稅果d,你咪報老婆家庭主婦,喺大陸照顧小朋友。就算有報稅呀,報有嘢做,1個大人搵5,6千,根本只夠自己最基本嘅生活費。總之你報生活費時,你覺得係要用幾多,有單據最好提供埋,其他就照報,報多好過報少,預佢到時減,佢批唔批就另計啦。
好煩2019 發表於 24-5-2019 16:32
師姐,恭喜你,外判批你生活費真係好鬆手
不過出左確認信都有機會更改。

出左確認書都會更改咁驚, 他們不是睇哂你D先至批架咩, 你是邊間外判 ?

補充內容 (24-5-2019 17:10):
睇哂你D資料
本身師姐你支出大過收入,不用上缴,双糧呢d收入可否用黎交税呢?
Jojobb 發表於 24-5-2019 16:53
出左確認書都會更改咁驚, 他們不是睇哂你D先至批架咩, 你是邊間外判 ?

補充內容 (24-5-2019 17:10):

我主任跟,佢打嚟我都好驚接電話,唔知有咩事。我都覺得好突然,佢咁講,唔係睇晒資料計晒數先批出生活費 ?
所以各人做法唔同,好難有標準答案。
Baba 發表於 24-5-2019 17:16
本身師姐你支出大過收入,不用上缴,双糧呢d收入可否用黎交税呢?

我唔知呀,收到稅單先問佢。
好難講,佢話呢啲係額外收入,關心$4000都話要全數上繳,所以我冇申请。
Baba 發表於 24-5-2019 17:16

應該不可
Jojobb 發表於 24-5-2019 15:43
其實都是一般衣食住行及水電煤租, 只是多了醫療費每月1xxx, 再加上前文提及兒子的費用, 就是這樣列出 ...

唔係質疑你,我諗好多人想爭取多 d 生活費

醫療 $2000
小朋友 $4000
父母 $8000
交通 $1500
你膳食 $4000
雜費 $1000
租 $1500
交通 $1500
水電煤 $2000

已經好鬆
個心好煩 發表於 24-5-2019 16:25
妳收入成2萬加妳先生收入,應該可以安安樂樂咁過尼幾年!一個家庭連一個小朋友每月開支3萬合理的!我同妳— ...

好簡單你自己計吓,除2 著數定叫太太唔做嘢或現金糧著數