破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: cabbage

剛破產,但還是過街老鼠

Harmonychow 發表於 14-6-2019 13:10
妳又有無諗過屋企人既心情?只係成日話無人明白。
屋企人只想安安 樂樂,點解你甘累佢地? ...

呢位師兄/姐,相信你唔係破產人士。如果你身邊人係,我諗佢對住你都好大壓力,好難受。
呢度每個人都唔想連累屋企人,朋友,公司,每個人有唔同嘅原因破產 (有頭髮邊個想做瘌痢),但有一個共通點就係當時唔想煩到屋企人,所以自己孭起條數,寧願自己辛苦啲問銀行財仔借錢還債,而真係冇諗過會越滾越大,走頭無路唯有申請破產。
而呢個群組係比已破產或考慮將會破產嘅朋友抒發,表達自己心情,壓力,有問題亦可以大家一齊討論尋找正面方法,互相支持。
破產唔係殺人放火,十惡不赦。
如果你身邊人都係破產人士,希望你可以體諒佢,支持佢重新做人。聖人都有錯,最重要知錯能改,屋企人支持係好重要。
加油吧兄弟姊妹
樓主,大家同路, 交個朋友啦, 傾下好d既
gungfusam 發表於 14-6-2019 18:31
樓主,大家同路, 交個朋友啦, 傾下好d既

我傾先,唔好意思喎
555655 發表於 14-6-2019 18:34
我傾先,唔好意思喎

唔使唔好意思,無意欲同你爭
大家加油 4年好快就過 我都係過來人 以前我老破的時候都有大家依家嘅心情 不過唔緊要時間好快就過 大家撐住就得㗎啦
大家加油呀!我唔係誇張。呢到每位師兄師姐都比到好多動力。雖然大家未見過。但係面對既野差唔多。有時言語上既支持同鼓勵真係起到好大作用。我相信冇一個人係想唔負責搞到屋企人。我地係錯。但起碼我地有努力去改過。我見好多師兄師姐都有去做多份工。我唔覺得搞左入學就係不負責任。起碼我未搞入學之前都冇諗過要返2份工。有時呻下都好正常姐。我唔明有咩問題。講真一日24小時。一起第又要驚啲追數電話。返到公司又驚佢地會黎公司打去公司。又驚佢地淋油貼大紙報。到放工返到屋企面對屋企人又愧疚。個種心情真係好難受。
Harmonychow 發表於 14-6-2019 13:10

呢位仁兄,你咁講,唔通你冇想過去明白你入學家人的心情,並且覺得入學人士只諗自己無人明白?我希望你唔係咁諗。。。
我不知你是否過來人或只是過來人的身邊人,我相信冇任何入學人士係會想自己既家冇得安安樂樂兼自己累全家,我也相信冇入學人士係想借到周身債自己使哂享受哂之後要家人同佢地還
入學人士只係因為不同的因由而引致入學,不少也曾不停身兼多職,希望有少少機會還數避免入學不影響家人,你可不同意不體諒,但請嘗試了解你身邊的入學人士親人多一點,不要落井下石
就咁,18歲起出外面住,自己賺錢,唔容易。家姐趕你走,咁好簡單。少d 同屋企聯絡,過得頒令後一年半載先大家聯絡喇。反正關係唔好,見面次數亦唔多。無咩所謂。至於收數佬滋擾,你要多謝佢地添。打電話煩你家姐好呀,個妹18歲趕走有無良心。開心完就算喇!已經報左復,以後就當無數。

so what!
窮就係最惡!屋企又有無考慮樓主心情?呢d 野大家無咩好怨。
好煩2019 發表於 14-6-2019 17:33
呢位師兄/姐,相信你唔係破產人士。如果你身邊人係,我諗佢對住你都好大壓力,好難受。
呢度每個人都唔想 ...

講得無錯,正正是我的感受,我正在考慮當中
Bobolam 發表於 16-6-2019 18:19

有咩唔明可以係呢個群組問,好多師兄弟姊妹都會幫你,互相鼓勵支持你一齊行呢條路。
Bobolam 發表於 16-6-2019 18:19

真係捱唔住既話就唯有入學
唉 我刀好頹廢 好後悔申請破 見工失敗甘多次刀唔知係咪有人查 覺得自己同舊垃圾無分別
加油呀。你上面書個啲好多到都請人架。
見工5使同人講破產㗎!
asdfzxc123 發表於 25-6-2019 00:19
唉 我刀好頹廢 好後悔申請破 見工失敗甘多次刀唔知係咪有人查 覺得自己同舊垃圾無分別 ...

5好咁灰,只不過個天俾個考驗我地,我们只有加倍努力,明天會更好!加油吧!
cabbage 發表於 12-6-2019 04:21
我眼見好多破產人士都獲得家人體諒同支持
而自己好似過街老鼠咁
只係不停鬧話我害佢地

加油
個心好煩 發表於 25-6-2019 01:14
見工5使同人講破產㗎!

不排除有些工係冇問明但又會check,入學人士只能搵多幾份工見。。。希望有一份唔check...