破產聯盟

查看: 3439|回復: 38

剛破產,但還是過街老鼠

小妹自18歲起無得返屋企
一直自己係出面生活
每月都入不敷支
但間中都有同屋企人聯絡
當然錢銀免問
最近破咗產同佢地講
無人支持無人關心
因為有電話數嘅收數日日滋擾佢地
由於戶口凍結咗未解凍
搞到無錢還俾人
宜家好灰暗
我當初搞破產就係唔想俾佢地知
無諗過因爲戶口凍結搞到宜家咁
我已經唔知可以做啲咩
電話數想拖又拖唔到
我好後悔借佢地錢
希望大家有咩事都唔好借電話數
我眼見好多破產人士都獲得家人體諒同支持
而自己好似過街老鼠咁
只係不停鬧話我害佢地
真係好唔開心
我無屋企返都係因為我家姐趕我走
得唔到家人體諒真係好灰暗
加油 有咩事可以搵我傾下
555655 發表於 12-6-2019 04:29
加油 有咩事可以搵我傾下

又想喺度溝女?你有冇咁饑渴呀
mchan 發表於 12-6-2019 04:41
又想喺度溝女?你有冇咁饑渴呀

其實已經人地好慘 我只係想盡點綿力比返少少支持佢 咁都要懷疑我立心不良
cabbage小姐 我會一直係你身邊支持你的^^
cabbage 發表於 12-6-2019 04:21
而自己好似過街老鼠咁
只係不停鬧話我害佢地

唔好灰心啦。我琴晚都比我老豆鬧完一大輪。又係話我自己衰就好。唔好累到屋企。最緊要你以家搞得掂自己呀。有咩就上黎呢到講下。實有人答你架。
人情冷暖,算把啦,始终是自己親人,我太太都哦我很耐,又話要離婚,没办法,只見步行步!
大家唔好灰心,好多時因為仲有人追數煩到你屋企人,佢地啖氣未落啫,捱多一段時間,慢慢修復關係啦。我頒令都3個幾月,尋日屋企人都仲有說話比我聽,明白真係好難受,但不竟都係自己做錯連累屋企,現希望時間可沖淡自己嘅錯。大家加油呀 !
cabbage 發表於 12-6-2019 04:21
而自己好似過街老鼠咁
只係不停鬧話我害佢地

冇親人在身邊體諒或家人落井下石都係令人難受的,我家人初頭都成日話生錯我,我累人累物果d, 唔係因為曾諗過自殺,我諗佢地會鬧埋我“襯地淋”。。。不過到入學過了一年漸漸事態平靜後,佢地就冇咁激動只係久不久暗寸我。。。雙方心中的刺一世永在,只是未必咁易發作,所以你和家人關係只能順其自然,不能太在意
加油吧,一定有睛天既一日
我明白你心情..... 因為我都曾經有電話數.... 亦都比家人離棄.... 一個人在外生活.... 朋友都沒有.....撐住 !
没有人明白我们的壓力及心情,所以有乜事可以在這傾訴,舒缓下,大家是同路人會明的!
唔緊要啦,他人既關心只係雪中送炭的感覺,硬淨D,捱過咗就無事。一天都光曬,重新做人。破產之麻,有咩咁大不了,唔通成世幫財仔打工先至係好咩
個心好煩 發表於 14-6-2019 09:00
没有人明白我们的壓力及心情,所以有乜事可以在這傾訴,舒缓下,大家是同路人會明的! ...

妳又有無諗過屋企人既心情?只係成日話無人明白。
屋企人只想安安 樂樂,點解你甘累佢地?
电話數,是大耳龍
Harmonychow 發表於 14-6-2019 13:10
屋企人只想安安 樂樂,點解你甘累佢地? ...

好彩你唔係我屋企人 直到現在為止我家人都很體諒我只不過說我咁大個人 仲咁不善理財 同埋破產咁大件事點解唔和他們商量正因為家家有本難念的經 大家有大家的家庭及經濟壓力我不想他們為我而還債 就算他們畀錢我還債我都不要因為我做的事由我負責 直至呢一刻 他們都沒有說我累了他們 只不過說財務很煩 成日找他們搵我
Harmonychow 發表於 14-6-2019 13:10
屋企人只想安安 樂樂,點解你甘累佢地? ...

借問聲依位師兄,師兄妹哋只喺係度抒發吓佢哋嘅心情,你咁講又有想過佢哋心情咩? 唔通你唔係破友,無我哋依d感受?
Anmi2019 發表於 14-6-2019 14:51
借問聲依位師兄,師兄妹哋只喺係度抒發吓佢哋嘅心情,你咁講又有想過佢哋心情咩? 唔通你唔係破友,無我哋 ...

佢是不是破友我地不知,看他的到處爬文大家心裏有數,但凡事有因必有果,每件事必有正反,他説的未必所有人應同,只不過錯在這裏説,呢到糸破友互相支持的地方,並不是溪落的!