破產聯盟

查看: 18045|回復: 46
打印 上一主題 下一主題

破產真的可了結二三線財務的手尾嗎?

本人正面对二三線财務追數.

見各位師兄都是已成功申請破產人仕.

我也考慮破產, 但很多疑問...

成功申請破產後, 我有心理準備, 財務會繼續滋擾我及我家人, 但重點是:

1. 那怕多捱一段滋擾時間, 最後真的會斷尾嗎?
2. 大概滋擾時間會多長?

有沒師兄的Case,真的未能斷尾?
成功申請破產後, 如仍被滋擾, 有什麼有用的方法去对应?

煩請指點.
破產雖然係受法律保護唔使還,但係二三線財務唔會理你法唔法律,除非你破產後搬屋改電話加轉工,如果唔係真係有排煩
唔知你講邊幾間二,三線,可以登入以下網頁 https://www.cr.gov.hk/tc/public/moneylender_02.htm 睇吓佢哋牌照幾號。一般頒令後,佢哋都只會追多你1,2次就會停。如果仍受到滋擾,可以同跟嘅你破署主任/放債人公會2827 8281 投訴。如果係黑財/電話數,公會都幫唔到你,有排俾佢哋煩。
We仔堅煩... 日日打黎又打比咨詢人... 已講頒左令... 又再fax... 都係咁
kcl12684 發表於 27-6-2019 23:55
We仔堅煩... 日日打黎又打比咨詢人... 已講頒左令... 又再fax... 都係咁

佢再打嚟,大佢,話向公會投訴佢,佢唔會為咗你果幾萬搞到要向公會解釋嘅
咁我算好彩,日本仔,we仔頒令後一個電話都冇。 touch wood 先
kcl12684 發表於 27-6-2019 23:55

我25號盼令 we仔呢幾日都有Wts我叫我入數...無理佢幾日 跟住Wts我 又話再唔交就交俾顧問追全數..
我覺得係唔係應該主動通知聲佢哋幾時已經頒咗令呢,試諗吓佢哋只知我哋有no.但唔知頒咗令未,佢哋咪繼續電話追囉。果時我話咗俾日本仔知頒咗令,佢之後都無再打過嚟。
好煩2019 發表於 28-6-2019 01:19
咁我算好彩,日本仔,we仔頒令後一個電話都冇。 touch wood 先

我申破後飛晒線,一路唔覺日本仔有追, 頒令前一兩日,就試過打比咨詢人一次,反而頒令後有個電話打來幾次,佢唔留言堅決唔理佢
kpchg4 發表於 28-6-2019 07:59
我申破後飛晒線,一路唔覺日本仔有追, 頒令前一兩日,就試過打比咨詢人一次,反而頒令後有個電話打來幾 ...

正常頒令後唔會再追,如果再打嚟話佢知已頒令,有牌財仔知你頒令後應該唔會再追,佢地都驚你投訴吊銷個牌。我而家每日都有好多3字同9字電話打嚟問借唔借錢,又知我姓咩,佢地真係好Q煩。我地啲料已經賣到周圍都係。尋日仲攪笑,有個3字頭電話打嚟話係兄弟財務,轉頭唔夠2分鐘同一個号碼同一把聲音又打嚟話另一間2,3線財仔,我即時小喇叭佢。
好煩2019 發表於 28-6-2019 10:50
正常頒令後唔會再追,如果再打嚟話佢知已頒令,有牌財仔知你頒令後應該唔會再追,佢地都驚你投訴吊銷個牌 ...

好煩師姐,近期好嗎? 我都久唔久收到借錢電話,不過無理佢,收咗佢線。我覺得條友知你破咗,想 跣你就真。
多謝各位的回應.

我會好自為之.

(大家都不要再賭, 無賭便無債, 無債便無煩惱.  --共勉之)
Anmi2019 發表於 28-6-2019 06:41
我覺得係唔係應該主動通知聲佢哋幾時已經頒咗令呢,試諗吓佢哋只知我哋有no.但唔知頒咗令未,佢哋咪繼續電 ...

有道理
Anmi2019 發表於 28-6-2019 11:01
好煩師姐,近期好嗎? 我都久唔久收到借錢電話,不過無理佢,收咗佢線。我覺得條友知你破咗,想 跣你就真 ...

Anmi 師妹,我OK呀,而家生活平淡左好多,冇咩壓力,返工放工,有時間仲可以同朋友見吓面,諗起以前斷六親咁真係好難受
我見你好多時係度解答啲同學仔,你好有心呀。我每日有時間都有上嚟爬吓文,覺得係生活一部份啦。呢兩日我孫女會出世啦,我選擇破產呢條路係冇錯,可以令我冇壓力下揍孫
好煩2019 發表於 28-6-2019 10:50
正常頒令後唔會再追,如果再打嚟話佢知已頒令,有牌財仔知你頒令後應該唔會再追,佢地都驚你投訴吊銷個牌 ...

所以唔聽不識的電話了
我說的二三線財務都在放債人名單有牌照号,那我破產後有無机會滋擾断尾?
bright 發表於 28-6-2019 23:13
我說的二三線財務都在放債人名單有牌照号,那我破產後有無机會滋擾断尾? ...

有機會再滋擾一段時間,可以向主任投訴,有牌唔敢做啲咩嘅。
如果係借錢果陣簽左份即使破產需要全數清還...咁會點
好煩2019 發表於 28-6-2019 23:40
有機會再滋擾一段時間,可以向主任投訴,有牌唔敢做啲咩嘅。

我驚佢地會上門搞事