破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入學是唯一出路?

首先報一下情況
領x22萬,月供2萬
We仔7萬,月供3千
Ub15萬,月供6千5
Ub循環3萬,月供1千5
身痕卡1萬,兄弟卡6萬(min pay)
總數54萬

26/6已上6c樓填表,等6c覆電話約宣誓。
待業中,但已找到工作,大約7月中會入職,月薪3萬。

這幾天好擔心,因為又到月頭追數日子,怕財仔會電話騷擾舊公司,影響我新工作,因為同行業人士會有人脈關聯。

如果可以有錢可以應付兩個月供款,我應該入學嗎?
危機係,如果財仔打去舊公司,我隨時會失業!

有無人比到意見我?
漏問,想請教下凍結戶口問題,假如我決定繼續申請入學,新公司要我提供銀行戶口時,我應該點處理?

其實你份新工有三萬,都唔夠每月還款,除非搵多份,就算你有錢頂兩期,兩期之後你一樣還唔起,如果唔想入去學,只可以去試下搞債務重組
頭嗰兩間,一知道你申破一定會打去公司,屋企同諮詢人
樓主,你律師攪我諗你最快都要7月頭宣誓後再得3,4日先有号碼fax比債權人,(自己攪即日有号碼)。頭2間一定電話轟炸你屋企人,咨詢人,公司,其他的收到fax後唔會追,你最好盡快通知佢地有心理準備,唔識電話唔好聽,話唔識你,刪除網上平台,免得佢地搵到同你相關嘅人。就算你7月交多一期,頭2間知道你入學都會狂追數,冇得避。你公司一定會知,可否先同公司講聲,有人搵你話你冇做,同公司商量吓。出糧即刻攞晒錢出嚟,取消所有過數戶口,因為佢地會再嘗試係你戶口過數。至於銀行戶口會在頒令前凍結,你7月中返新工,銀行資料拖住先,因為你可能8月頭先上庭頒令,頒令後先可以問主任攞解凍信或者考慮開新銀行戶口。
如果大家肯定頭2間會追爆我,我現在真係唔敢番新工了
破星 發表於 30-6-2019 22:48
如果大家肯定頭2間會追爆我,我現在真係唔敢番新工了

如果你頂唔順一定要破,你咪等頒令後先揾新工囉