破產聯盟

樓主: Stanyan1229

信仰寄託....

欠一百萬 發表於 4-7-2019 23:55
你去我個留言板, 留言我自然見到.

自己睇
Stanyan1229 發表於 4-7-2019 06:56
早晨各位,雖然都係訓得唔好,但總算訓到3個鐘。

想有寄託除左信教,仲可以睇下哲學書或培養下一d興趣,行山又好,游泳又好,出一身汗都可以減壓
幾辛苦也要撑住,這裡每個人也行過同一條路!過程痛苦!但……總有希望!頂住
幾日冇上嚟啦。 大家好嗎 ?  yan 妹,撐住呀,最難捱都捱過左啦,唔好咁自責,而整件事你都係受害者。你記得之前你爸爸向你發脾氣嗎 ? 第二日佢就同你講因為佢心痛你,知你壓力大但唔識去同你表達。佢地咁錫你你更加要堅強面對,放鬆啲,平常心面對。家人親戚比時間會慢慢修復關係。破產唔係殺人放火,呢4年你都會受到破處監管,上繳,呢啲都係一種懲罰。宗教嘅野我唔識所以唔敢講,如果你覺得信仰係一種寄託,可以令你釋懷放鬆嘅,都係一個好方法。平日可以做些運動,行山,做義工,精神有寄託生活就會過得有意義,壓力就會舒緩。加油呀 !
好煩2019 發表於 7-7-2019 01:36
幾日冇上嚟啦。 大家好嗎 ?  yan 妹,撐住呀,最難捱都捱過左啦,唔好咁自責,而整件事你都係受害者。你記 ...

好煩師姐,我每次都要寫好多字比我,我真係好感激妳!我心痛係好多野返唔到轉頭,唔可以同屋企人好似以前咁有講有笑。個人已經變得好靜! 唔知要幾時先修復到。每晚都比失眠困擾,要不停令自己好攰先可以入睡。但好多謝你地每一位,一直支持我!
師姐,加油丫,你記住你唔會孤單,有好多人支持你
Stanyan1229 發表於 7-7-2019 18:02
好煩師姐,我每次都要寫好多字比我,我真係好感激妳!我心痛係好多野返唔到轉頭,唔可以同屋企人好似以前 ...

唔好客氣!唔好嫌我長氣就得啦
比啲時間大家,始終是一家人。
你都唔好咁自責,人誰無錯 ? 放開啲啦,唔係又會鑽返去牛角尖,令自己活在痛苦裏面。我覺得IQ底唔緊要,但EQ要高,因為我地行嘅路,其他人係唔會明,有啲仲會帶有色眼鏡睇我地,如果自己都過唔到自己果關,冇人幫到你。加油呀 !
我明。雖然我哥冇話好嬲好唔鍾意我。但係我內心都好過唔去。特別係見到佢同呀嫂個陣。我呀嫂一句都冇話過我。縱使我媽以家都間唔中比說話我聽。但係話完之後,都係對我好好。yan師姐,我地明白你既感受,但日子還要過,仍然要生活。未入學之前啲日子一定比以家難過。加油呀。
萬念俱灰 發表於 8-7-2019 14:15
我明。雖然我哥冇話好嬲好唔鍾意我。但係我內心都好過唔去。特別係見到佢同呀嫂個陣。我呀嫂一句都冇話過我 ...

萬念,多謝你!係,個種冇説話講感覺好難受。我知道只有時間先可以慢慢修補。冇野比屋企人更重要!
你加油呀!揾住散工做住先,有工作日子會快D過。
@stsnyan1229, @萬念俱灰,在入學初期同家人相處必定會dead air同odd odd地架,呢個無計架,但假以時日,當過了一年半載,若你同家人都互相care大家,你地就會不期然咁同家人會慢慢有番野講,即使少野講過以前,但唔會再咁dead air同odd,我同家人都由入學初期既近乎陌路,變回好似以前咁既半疏離狀態了,所以你地要有耐性
我都覺得我好對捂住我媽媽,日日同我還債,60幾歲都要做成兩份工一個月幫我還萬幾蚊債務,我好後悔,連尼次都是,我媽媽同我講,幫我還少D但是我唔想再連累佢啦。
好的信仰, 會令人放鬆, 令人向正面.
功效等同心理醫生 ^_^
flypig 發表於 4-7-2019 10:04
當你相信自己係罪人,最O岩去天主教同基督教.
天主教開宗明義,人人皆有罪,你係罪人,
同你想法好夾.一 ...

罪人的意思: 是指原祖父母的罪. 即亞當同厄娃偷食禁果.  
未曾入去學過道理的, 相信不會明白.
聖經不能用字面意思去理解.
Peggylau 發表於 15-7-2019 12:45
罪人的意思: 是指原祖父母的罪. 即亞當同厄娃偷食禁果.  
未曾入去學過道理的, 相信不會明白.
聖經不能 ...

看來你信是佛,
kktiger 發表於 15-7-2019 17:28
看來你信是佛,

點解咁講?
kktiger 發表於 15-7-2019 17:28
看來你信是佛,

請師兄指點^-^
Peggylau 發表於 15-7-2019 17:32
請師兄指點^-^

你說是罪是祖父母的,只有佛教是這樣說,我覺得你還有諗經(諗懺悔文個種),所以我有這樣想。
如有錯物介意,還要多多提點
咁聽番首,It's a sin
kktiger 發表於 15-7-2019 21:00
你說是罪是祖父母的,只有佛教是這樣說,我覺得你還有諗經(諗懺悔文個種),所以我有這樣想。
如有錯物 ...

没關係, 我是真心向你請教的. 因我不明白佛教.

原祖父母=亞當及厄娃
我們是罪人=因著我們的原罪, 所以是罪人.
没興趣的就咷過.
不是在這里宣揚教理. 只是普及一下.