破產聯盟

查看: 9137|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

什麼是個人自願安排( IVA )

唔好隨意破產,你可以認真考慮個人自願安排( IVA )。當然最好向其他人問下先啦。

(a) 在自願安排之下,債務人向法院和債權人提出一項償債建議,建議一獲批准,在法律上即對所有債權人都具有約束力。

(b) 自願安排的好處是:–

• 唔駛有破產的污名;其實破產管理署可以查到邊個破產!
  • 唔駛受破產法律限制:例如保住你層樓
  • 有D職業唔可以做。

其實個人自願安排( IVA )都受破產條例監管(破產條例 20 條至 20L 條):所以你都係受法律管同埋要申請!
原帖由 admin 於 2008-10-26 11:36 發表
唔好隨意破產,你可以認真考慮個人自願安排( IVA )。當然最好向其他人問下先啦。

(a) 在自願安排之下,債務人向法院和債權人提出一項償債建議,建議一獲批准,在法律上即對所有債權人都具有約束力。

(b) 自願安排的好處是:– ...

ADMIN先生,請問申請IVA的手續費貴嗎.曾咨詢過律師要收2萬元.如果申請了IVA,但又失業咁可以點算呢?
本人現時真的好無助,害人害己了.2年前本人向X享財務借貸,但佢0地要求要二位申請人,其中一位是作擔保人身份,當時本人債務不多,完全沒想過自己會挨不住申請破產,於是找妹妹為擔保人.
現時本人已申請了破產引致債務要由妹妹承擔,本人當時申請破產前都已想過這後果,都預了去分擔妹妹這債務,可能我太蠢了,以為X享會同樣接受分期還.
點知佢0地掉左俾收數公司收全數十幾萬,傾了好一段時間,收數公司都不肯讓一步,如今追數電話日日有,仲要同我父母講如果我妹妹仲唔還錢將會上門,搞到父母擔驚受怕.
爸爸更因為咁而病了,我與家人的關係更為惡劣,我都無面面對家人.
其實一直我0地不是不還錢,只是無能力一次過還全數,我真係好內疚好恐懼,本想叫妹妹申請IVA,但我實在支付不了手續費,而且妹妹現時又失業.這會影響佢申請IVA嗎?

如果只欠一間公司,是無辦法做到IVA的!
你唯一的方法是打去同佢地研究分期還款的方法!
如果唔得的話可能就真的要申請破產了!

不過只欠十幾萬,如果你妹妹有野做,要拖長少少還應該都無大問題!

回復 #2 angel1 的帖子

你試下直接找X享財務傾.
原帖由 roy 於 2008-12-10 20:45 發表
你試下直接找X享財務傾.

搵左,但佢0地話掉左出街就唔關佢0地事,要同返收數傾
咁唯有先申請破產,之後再同佢地傾,
做定最壞心理準備吧!
我所知你唔駛同收數傾。 10 幾個根本唔係大數。你妹收入幾多?

做借貸是你同銀行的事。佢根本無權去搵人追你數。同埋你可以去銀行公會投訴佢,銀行公會會根據很案(當然唔止你啦),會考慮終止佢個牌。所以佢都唔會去到盡!

收數公司一定唔讓(開頭),因為佢的收入=某個 % X 收到的錢。所以收得越多,佢得到越多。你根本應該唔理佢,一係叫佢出封信,有公司名同印,話係幫銀行追數。有晒授權。睇佢夠唔夠膽!

記住,一定唔可以同追數傾同埋一豪子都唔可以還給追數,否則大鑊!

重要,你下次去銀行講數,要清楚問:你係未叫"A"公司來收數,佢地係唔係銀行的人?你有無授權佢點收數?最好羅 email,再用 email 去 confirm。

10 幾萬,分 4 年,每俱月點計都可以還到。

你去搵社工或者睇下:
http://hkiva.org/viewthread.php?tid=201&extra=page%3D1

叫你個區議員或者其他議員去幫手。記住,一定唔可以同追數傾同埋一豪子都唔可以還給追數,否則大鑊!你唔駛給 commission 個間追數佬。
請參看:

申請破產後仍然有收數公司上來應如何應付?

面對收數財政問題

根住去買部電話錄音機,相機,將所有收數佬的野記低,你要做埋日期、時間等,再將D資料 send 去銀行公會同報紙佬!記得引佢講係用邊間銀行追數。

你個 case,我覺得根本唔駛叫妹妹去給2萬律師。
原帖由 admin 於 2008-12-11 00:58 發表
我所知你唔駛同收數傾。 10 幾個根本唔係大數。你妹收入幾多?

做借貸是你同銀行的事。佢根本無權去搵人追你數。同埋你可以去銀行公會投訴佢,銀行公會會根據很案(當然唔止你啦),會考慮終止佢個牌。所以佢都唔會去到盡!

...

但因為佢0地話我申請借貸時是同妹妹一起申請(即兩個人簽名,只是名義上妹妹是擔保人,如果我申請破產,佢0地有權追我妹妹還哦)..咁有無得投訴咖?
佢0地已經無追我了,而且知道是我本人更加避免同我講野.只是不斷煩我妹妹同埋屋企人.

妹妹現時失業,無能力還錢了

原帖由 admin 於 2008-12-11 00:58 發表

...

ADMIN先生,我好傷心,害了自己的妹妹,幾年裡面自己為了還錢而負了家人,朋友.以為自己申請了破產可以有新的開始.點知如今仲煩,好怕累了妹妹同我一樣命運申請破產.
唉..哭都無淚了.

回復 #9 angel1 的帖子

你去揾D團體http://hkiva.org/viewthread.php?tid=201&extra=page%3D1,問下佢地應該首先點樣同銀行傾分期還,我印象中例如東華佢地,會教你點打一封建議書,係自己分期還錢的信.

收數佬只係幫銀行打工,佢自然想收得幾多得幾多啦,你同佢地傾無用架.同銀行傾掂,佢地自然收手.而且銀行無非都係為錢,如果你細妹破左產,冇錢還,佢地都冇益處.

不過而家問題最麻煩係你細妹都失業,個份還錢建議書比較難有説服力.
原帖由 roy 於 2008-12-11 20:41 發表
你去揾D團體http://hkiva.org/viewthread.php?tid=201&extra=page%3D1,問下佢地應該首先點樣同銀行傾分期還,我印象中例如東華佢地,會教你點打一封建議書,係自己分期還錢的信.

收數佬只係幫銀行打工,佢自然想收得幾 ...

ROY..謝謝你的意見.希望會有轉機啦
原帖由 angel1 於 2008-12-11 20:57 發表

ROY..謝謝你的意見.希望會有轉機啦

Angel,而家點呀?
原帖由 admin 於 2008-12-24 00:58 發表

Angel,而家點呀?

HELLO ADMIN先生,好多謝你的關心,現時唯一值得開心的是我的破產令昨日已頒布了,自己果筆暫時鬆了口氣.但妹妹的事,我已問過律爺的意見,佢都話無辦法,得一條路是申請破產.
又話就算報警都無用,我屋企人日日俾公仔佬電話搔擾(有上過門,但幸好屋企人不在家中,公仔佬只留底了一張紙),依然是非常頭痛中呀
你有無搵東華個D人幫手呀?
各位好,本人因為生意失敗,欠下銀行百多萬元,無力償還,故要走上破產之路.
可否介紹一個收費相宜的律師事務所給我?
還有,我是否可以自己去申請,而不透過律師去處理破產的事呢?因為本人連這2萬元都無力應付了.
謝謝!
原帖由 anlui 於 2009-2-16 15:57 發表
各位好,本人因為生意失敗,欠下銀行百多萬元,無力償還,故要走上破產之路.
還有,我是否可以自己去申請,而不透過律師去處理破產的事呢?因為本人連這2萬元都無力應付了.
謝謝! ...

你要搞清楚,費用包括兩樣野:
1.政府費用
2. 律師費用

就算你自已做,都要給政府錢。

破產都要用錢!申請破產的費用!
謝謝! ADMIN

我知道破產也要幾千元,但問題是能否自己申請而省掉律師費呢?

請賜教!
原帖由 anlui 於 16/2/2009 15:57 發表
謝謝! ...

政府收費差不多萬一蚊,律師搞約萬三至萬五。
謝謝溫蛇!

我問過葉X鄧律師行,他們收我萬八,說我之前有賣車,又有把MPF拿出來用,我覺得貴,有沒有便宜一點的律師行? 因為我已經山窮水盡了.
可以E-MAIL 給我 : [email protected]

感激!感激!

[admin: 唔好出自已 email。短訊唔該!]

回復 #19 anlui 的帖子

律師費要睇你個人情況,好難作準
請不要公開  個人E-mail 等......