破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: admin
打印 上一主題 下一主題

什麼是個人自願安排( IVA )

原帖由 anlui 於 2009-2-16 16:42 發表
謝謝! ADMIN

我知道破產也要幾千元,但問題是能否自己申請而省掉律師費呢?

請賜教!

梗係可以啦。不過你個問題好奇怪:律師無請,邊個收律師費呀?

同埋:請問:有無人係自已入禀高院,不經律師
SORRY SORRY!
原帖由 anlui 於 2009-2-16 16:51 發表
我問過葉X鄧律師行,他們收我萬八,說我之前有賣車,又有把MPF拿出來用,
我覺得貴,有沒有便宜一點的律師行?
因為我已經山窮水盡了.

我地都好明你處境,但之前有賣車,又有把MPF拿出來用有律師同你跟(破產)會好d,
重有你條數唔細,律師費當然比人貴,你處理得唔好分分鐘比人告.

勸你唔好為小失大.
原帖由 anlui 於 2009-2-16 16:51 發表
謝謝溫蛇!

我問過葉X鄧律師行,他們收我萬八,說我之前有賣車,又有把MPF拿出來用,我覺得貴,有沒有便宜一點的律師行? 因為我已經山窮水盡了.
可以E-MAIL 給我 : info@hkiva.org

感激!感激!

[admin: 唔好出自已 email ...

你個case比較複雜,我建議你唔好慳個幾仟元律師費了.因為填表方面,你填錯有機會延遲破產,有要上多一次法庭.而且搞錯任何野,自己又吾知,分分鐘好麻煩.

我PM比個律師你,睇下幫吾幫到你啦,佢收費較平.而且好好人,你試下打比佢,問下佢意見及收費啦.
謝謝你呀! ROY板主, 你PM給我的已經收到了.
也要謝謝各位給我意見,在我感到迷惘的時候給我方向,我要在銀行未將我個FILE交給收數佬前先搞破產,避免不必要的滋擾
請問我現在是破產人仕,可唔可以轉做個人自願安排
我想問iva是否債務重組