破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

什麼是個人自願安排( IVA )

唔好隨意破產,你可以認真考慮個人自願安排( IVA )。當然最好向其他人問下先啦。

(a) 在自願安排之下,債務人向法院和債權人提出一項償債建議,建議一獲批准,在法律上即對所有債權人都具有約束力。

(b) 自願安排的好處是:–

• 唔駛有破產的污名;其實破產管理署可以查到邊個破產!
  • 唔駛受破產法律限制:例如保住你層樓
  • 有D職業唔可以做。

其實個人自願安排( IVA )都受破產條例監管(破產條例 20 條至 20L 條):所以你都係受法律管同埋要申請!
我所知你唔駛同收數傾。 10 幾個根本唔係大數。你妹收入幾多?

做借貸是你同銀行的事。佢根本無權去搵人追你數。同埋你可以去銀行公會投訴佢,銀行公會會根據很案(當然唔止你啦),會考慮終止佢個牌。所以佢都唔會去到盡!

收數公司一定唔讓(開頭),因為佢的收入=某個 % X 收到的錢。所以收得越多,佢得到越多。你根本應該唔理佢,一係叫佢出封信,有公司名同印,話係幫銀行追數。有晒授權。睇佢夠唔夠膽!

記住,一定唔可以同追數傾同埋一豪子都唔可以還給追數,否則大鑊!

重要,你下次去銀行講數,要清楚問:你係未叫"A"公司來收數,佢地係唔係銀行的人?你有無授權佢點收數?最好羅 email,再用 email 去 confirm。

10 幾萬,分 4 年,每俱月點計都可以還到。

你去搵社工或者睇下:
http://hkiva.org/viewthread.php?tid=201&extra=page%3D1

叫你個區議員或者其他議員去幫手。記住,一定唔可以同追數傾同埋一豪子都唔可以還給追數,否則大鑊!你唔駛給 commission 個間追數佬。
請參看:

申請破產後仍然有收數公司上來應如何應付?

面對收數財政問題

根住去買部電話錄音機,相機,將所有收數佬的野記低,你要做埋日期、時間等,再將D資料 send 去銀行公會同報紙佬!記得引佢講係用邊間銀行追數。

你個 case,我覺得根本唔駛叫妹妹去給2萬律師。
原帖由 angel1 於 2008-12-11 20:57 發表

ROY..謝謝你的意見.希望會有轉機啦

Angel,而家點呀?
你有無搵東華個D人幫手呀?
原帖由 anlui 於 2009-2-16 15:57 發表
各位好,本人因為生意失敗,欠下銀行百多萬元,無力償還,故要走上破產之路.
可否介紹一個收費相宜的律師事務所給我?
還有,我是否可以自己去申請,而不透過律師去處理破產的事呢?因為本人連這2萬元都無力應付了.
謝謝! ...

你要搞清楚,費用包括兩樣野:
1.政府費用
2. 律師費用

就算你自已做,都要給政府錢。

破產都要用錢!申請破產的費用!
原帖由 anlui 於 2009-2-16 16:42 發表
謝謝! ADMIN

我知道破產也要幾千元,但問題是能否自己申請而省掉律師費呢?

請賜教!

梗係可以啦。不過你個問題好奇怪:律師無請,邊個收律師費呀?

同埋:請問:有無人係自已入禀高院,不經律師