破產聯盟

查看: 10400|回復: 42
打印 上一主題 下一主題

比較自願安排 同破產

自願安排
破產
睇下你講成點,我當時問過,都要大過4年架啦,小過4年我駛鬼 IVA
大部份 4 年、最長 8 年
必須還債
收入在減除必需生活開支後,有多才要還債
要還晒欠債
4 年還得幾多就幾多
實際上小D錢用 ,還左先給你用
多D錢用,扣左你生活費先還
IVA 的程序簡單D,監管都小D
呢樣唔得,個樣唔得,出境又要申請,又要交報告!
可保留物業乜都無啦
話有小小信用 -- 都叫唔係破產,不過個陣都係借唔到錢!
你無財証信用…破產身分,就算破完產,銀行借給你都要再三考慮啦
可以繼續做生意當然唔得啦,不過你做 freelance都…
保留銀行賬只可開設一個銀行賬去出糧
某本上唔可以再借錢
某本上唔可以再借錢
不因破產失去現職 某些行業可能因此不能續任
可自費旅行 不可自費旅行
離港無須交代 離港須得破產官同意
費用較高、但可分期支付 費用較低、但須於入紙申請破產前支付
我2005年完成IVA....原本安排5年60期清還,我堤早2年一筆過還清....

3次來(每年一次)向HSBC申請credit card,目的是作網上繳款e.g.broadband...ect....但三次都reject 5批...

TU份報告....所有曾欠款的banks....record是「結束賬户」....唯HSBC是「敞賬賬户」.....

我真金白銀每月清還欠款,連利息,如借5萬,計過足足還凸有餘......亦無破產....

向TU及HSBC complaint.....之後修收為「結束賬户」......當然仍然reject credit card application...

聰行內人講.....IVA雖然有分期還足款項.....但status實與破產無異....

想了解各位....你們的TU report.....是否所有banks都是「敞賬賬户」?

回復 #2 handsomeindeed 的帖子

咁你係其他bank能否申請到信用咭?
原帖由 handsomeindeed 於 2008-12-28 17:36 發表
我2005年完成IVA....原本安排5年60期清還,我堤早2年一筆過還清....

3次來(每年一次)向HSBC申請credit card,目的是作網上繳款e.g.broadband...ect....但三次都reject 5批...

TU份報告....所有曾欠款的banks....record ...

咁還左的錢算是白還嗎?
原帖由 gpo4074 於 2008-12-28 21:19 發表
咁你係其他bank能否申請到信用咭?

Yes...China Bank...never borrowed money from it....also rejected....

don't want to apply other banks la.....because apply one bank will leave your records(reject record) in TU for two years.......

i still want to buy flat in the near future....
原帖由 angel1 於 2008-12-28 21:28 發表

咁還左的錢算是白還嗎?

....Yes...
大家好, 新人到
小弟7年前申請破產, 之後第一年自己申請IVA還款及成功於弟15個月破產令內解除破產令及係一年前巳還清所有債務.
衣家都覺得 "還左的錢是白還"
原帖由 briancth 於 2009-1-7 03:24 發表
大家好, 新人到
小弟7年前申請破產, 之後第一年自己申請IVA還款及成功於弟15個月破產令內解除破產令及係一年前巳還清所有債務.
衣家都覺得 "還左的錢是白還" ...

勁!咁其實你唔駛破產呀!
咁又唔係勁
開頭申請破產, 月入9000.  一年後揾到份工有15000, 計過數点都係要還. 米申請IVA, 同埋覺得, 欠債還錢, 係應該, 自己買一個教訓, 好過淨係等4年. 最後每月還7610, 還左4年半.  清曬條數.

但係衣家申請乜, bank 都係rejected.
所以覺得 "還左的錢是白還"

唔緊要,最緊要起得番身!

回復 #9 briancth 的帖子

"還左的錢是白還"

銀行都係保障自己,你有錢就借比你...驚你死得唔夠快,

你一無錢就追你還錢,利息比足佢地覺得係應該,

佢地亦有權唔信你...

我們邊有得話事

回復 #5 handsomeindeed 的帖子

我在06年中供完iva,一路申請信用卡都reject。上年年尾,竟然有間我本來無欠債的銀行批了。By the way, 其實富x銀行有張debit card 都可作為信用卡之用。
而家計劃買樓,但又唔知有無因銀行批按揭?

回復 #12 smallsnake 的帖子

請問可唔可以講多啲有關你做iva嘅過程.
例如申請要幾多錢, 你欠幾多錢, 每月還幾多,同還咗幾耐?
當中啲債權人嘅態度同你同佢哋傾咗幾耐等等

謝謝!
我係搵黃xx 律師事務所03年尾做的,收費very 高 HK$38,000.- 不過安排得ok。欠債60幾萬,私人loan+ 卡數  !!! 每月還58 個月,每月13100.-

後來因有bonus (注意係全數俾佢)+ 細佬幫助,06 年中供完 。債權人唔會見倒,係透過律師的,都要3次會先ok!
環聯,

破產 FAQ 37 - 信貸資料機構 http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=622&extra=page%3D1

我建議你去睇下自己評級先,出份報告...去相熟銀行問下,你有無可能申請按揭?

同睇下呢文章會對你有d幫助
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=657&extra=page%3D2

你希望唔好咁大,聽聞iva都係比破產好好少少.你個評級一定唔會好高.
而家出個報告睇你有冇機會...

回復 #14 smallsnake 的帖子

Tks a lot!
開嗰三次會係咪都係你要去架?
啲bonus 係咪佢哋規定要俾晒佢 即係話其實有時會係浮動咁還錢!
咁即係呢58個月額外俾15萬利息?

開會係律師代表自己去

extension

what happen if IVA is still not approved on the 3rd meeting ?    can we apply for extension ?   if yes, any charges ?

statistics of successful IVA cases

what is the sccessful rate of IVA cases in past 3 yrs ? where can i find such figures ?

回復 #16 reborn 的帖子

差不多12萬! 開嗰三次會要去架。