破產聯盟

有冇人可以教教新手去處理追數呀?

今日我只係聽唔到佢地打黎既電話
佢地就上左門貼大字報
仲要寫住唔打返電話比佢地 話仲會再上黎
Cashing xxx啲人做野既速度
真係快到媽都唔認得
有冇師兄可以教教路?
Anmi2019 發表於 11-9-2019 00:52
入咗紙有

有no.未?
其實等頒令依段時間係最難捱,停哂所有自動轉賬未?

記住,依家已經進入破產程序,所有還款都要先得破署同意,否則可視為非法轉移資產,屬刑事!

除大財外,其他財仔追數都係電話不停騷擾,久唔久貼大字報(每次搵人貼要俾人工,仲有當場捉到可報警,所以唔會貼得好密)。

電話號碼改到就改,改唔到就挍靜音,飛哂去留言。通知家人/咨詢人/同事,有電話搵你話唔識你/無做。

唔好彩接咗佢哋電話,必要時錄埋音,錄低佢d恐嚇性說話,日後報警備案用。

屋企門口裝隻眼仔,有咩事都有記錄,嚇下鬼都得。

再有大字報記得撕下低留,日後報警備案用。

頒咗令第一時間通知財仔,如之後再有任何騷擾,可同主任/外判反應,再唔係致電香港持牌放債人公會 2827 8281/ 2867 2634 投訴佢。

有no. 要等到下個月4號頒令 我就係無聽佢地電話就上左門
Anmi2019 發表於 11-9-2019 02:01
其實等頒令依段時間係最難捱,停哂所有自動轉賬未?

記住,依家已經進入破產程序,所有還款都要先得破署同 ...

謝謝你 我依家真係比佢地搞到好煩 日日都提心吊膽咁出門同返屋企
waikit324 發表於 11-9-2019 07:59
謝謝你 我依家真係比佢地搞到好煩 日日都提心吊膽咁出門同返屋企

大部份同學都經歷過依d階段,只有忍! 出門帶個口罩啦,佢哋唔係黑財,唔會做得太過火嘅。

如接到電話,咪話公司未出糧,問梗朋友借,拖得就拖,捱到頒令啦。
好的 謝謝 我只係怕佢地班人 又走上門
咁二、三線財仔破左產承唔承認? 可避免滋擾嗎?
hopeless 發表於 11-9-2019 16:44

2-3線破左都會要你還
你只可以報警
hopeless 發表於 11-9-2019 16:44

你報咗佢名無得唔承認,一般知道頒咗令同破署搵佢哋對數後,佢哋都唔會點再追(黑財另計)。

若之後仲收到電話,佢哋喺度扮傻,搏大霧嚇你還錢。叫佢有咩事聯絡你主任,或者打去放債人公會投訴佢哋就可以了。
Anmi2019 發表於 12-9-2019 01:36
你報咗佢名無得唔承認,一般知道頒咗令同破署搵佢哋對數後,佢哋都唔會點再追(黑財另計)。

若之後仲收到 ...

感謝你的見議