破產聯盟

查看: 1511|回復: 23

外國返黎申請破產 要留幾日?

依家欠緊大約40萬,

打算返黎香港兩次: 第一次係入紙申請, 申請完就返去, 第二次返黎係上庭果日, 但未知第二次返黎夠唔夠時間做哂所有手續.

我想問下:

1. 第二次返黎, 上完庭, 據我所知係要同受托人見面 同埋 擬備破產令, 交文件等. 咁我係咪要等收到信先可以見受托人同埋交其它文件?
2. 如果要收到信先可以見受托人, 呢封信要上完庭幾耐先收到? 我可唔可以要求佢地寄呢封信去外國?
3. 如果我想第二次返黎做哂所有手續, 我第二次返黎大約要留係香港幾耐?
4. 如果我第二次返黎上完庭出席完聆訊, 我即刻離港, 等多3-4 個月先再返黎初次會面受托人同交其它文件 咁做有冇問題?
5. 係咪入紙申請完果日, 我就可以拎相關文件fax 去銀行叫佢地唔好追數?

唔好意思好似好多問題

1. 你破產後就唔番香港 你個令會被申請不開始 即係你個破產期會長到跟你唔止四年
2. 你最好破產後3個月都係香港 一般3個月先決定到邊個受託; 可以外國地址 但你預左會煩好多
3. 冇可以一次完成 你如果破前有好多金錢出入 佢問你野 你又唔答 仲走埋佬 咁你以後可能一番香港會去坐監
4. 有問題 你要同佢合作 你走左佬 咁緊係有問題
5.係 但佢有權照追
入紙個日有呈請號碼就可以fax去銀行,銀行通常即停止追數,不過你要問清楚部分fax no. !排期一個月後上庭,上庭前一兩個星期前會收到信,會叫你去邊度交文件及初次會面!順利頒令5日內聯絡交文件嘅地方,快就一星期後就可以上去!即係你頒令後都要預兩至三星期係香港,出境前通知主任或外判!同埋有部人需要開債權人會議,所以好難講你要留係香港幾耐,唔洗兩邊走!你爬下文,我記得有位同學都係入學後係外國生活!
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12108&extra=&page=2&mobile=2
maksiusang 發表於 16-9-2019 17:14
你長期不在港,債主根本揾不到你,申破根本無意思,仲要洗萬幾蚊

最大問題係我借錢果時同屋企人同住, 用屋企人地址借
我最大果筆數係HSxC 私人貸款同信用卡 其它細數都係大銀行信用卡數
但我唔想第時銀行交筆數去收數公司 麻煩到屋企人
iamnotbankrupt 發表於 15-9-2019 12:56
1. 你破產後就唔番香港 你個令會被申請不開始 即係你個破產期會長到跟你唔止四年
2. 你最好破產後3個月都係 ...

我第4條問題話等3-4 個月先返黎見受托人
其實我意思係想打比佢 約3-4個月後先見 唔係想一走了之唔搵佢
唔知呢度有冇人有咁既經驗

其實我要去到下年2月先可以長留香港2-3 個月去搞破產 但我怕拖到下年2月唔還錢 會比收數公司上門
Sassbearbear 發表於 16-9-2019 04:15
入紙個日有呈請號碼就可以fax去銀行,銀行通常即停止追數,不過你要問清楚部分fax no. !排期一個月後上庭 ...

唔該哂 咁我想問下咩情況先需要開債權人會議?
lacappan 發表於 16-9-2019 20:59
唔該哂 咁我想問下咩情況先需要開債權人會議?

我都係爬文得知
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=21433&highlight=%E5%82%B5%E6%AC%8A%E4%BA%BA&mobile=2
Sassbearbear 發表於 17-9-2019 03:51
我都係爬文得知
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=21433&highlight=%E5%82%B5%E6%AC%8A%E4 ...

我睇左D post 同埋破署網頁, 話債權人資產值二十萬或以上就要開 如果無二十萬資產 但債務人想開都可以開
希望幫到大家 如果有錯可以補充
你係外地, 其實唔破唔返香港唔係好D? 破左無理由債主唔禁止你離開香港
king262 發表於 17-9-2019 16:27
你係外地, 其實唔破唔返香港唔係好D? 破左無理由債主唔禁止你離開香港

債主可以禁止我離港架咩? 可唔可以講多D?
我係怕唔破 銀行搵收數公司 麻煩我屋企人 因為我借錢果時 用屋企人地址
maksiusang 發表於 16-9-2019 17:14
你長期不在港,債主根本揾不到你,申破根本無意思,仲要洗萬幾蚊

因為我借錢果時 用屋企人地址
我係怕唔破 銀行搵收數公司 麻煩我屋企人
雖然我D數全部問大銀行借 無問財務公司借
你比多少少錢搵6C搞,用email 交哂有關的文件,一早講定回港簽名當天要做埋宣誓,然後,遞上呈請就會有號碼,6C會代你通知債權人,你全部一線銀行,收到呈請號碼便停止追你還款,6C會代你上庭頒令。如無疑問,就會順利頒令。當然這做法要預付所有費用。
接著下來,就要親身交文件(頒令5天內),又或者外判,要視乎破署。又或者日後再要開大會外判。
欠一百萬 發表於 18-9-2019 16:15
你比多少少錢搵6C搞,用email 交哂有關的文件,一早講定回港簽名當天要做埋宣誓,然後,遞上呈請就會有號碼 ...

問左3姓律師樓, 佢地唔肯email 收文件幫我入紙 一定要我親身交文件
唔該哂你先
我做完哂所有手續 再上黎開個post 分享下流程
lacappan 發表於 16-9-2019 20:54
我第4條問題話等3-4 個月先返黎見受托人
其實我意思係想打比佢 約3-4個月後先見 唔係想一走了之唔搵佢
唔 ...

你預左果3-4個月唔見人
會被申請不開始令
然後你個令會等你返香港再同主任搞一大輪先可以解凍個破產令

你係破產人 唔係債主 破產係要負責任 係比破產人改過重新
行得呢條路就要合作
破產后當然可以離開香港,即使債權人都冇權唔俾你走,只要你頒令當天係香港就開始計四年,但當然領令后你咩都唔理就走,就會被加長。 走前通知主任離港原因,日期,外國聯絡方式,最好香港有個聯絡地址。 尼四年即使你唔係香港,如外國有工作一樣要申報入息,支出,同傾還款金額,交每年報表。冇做野就煩小好多。   1)我揾律師搞,正常由申請到上庭大概一個半月,但我中間出現了其它問題,又廷遲了幾星期,所以我情況是申請后大概2個月才上庭 (申請后你可以離開香港,但律師建議最好唔好,因中間有咩問題又要你返黎。頒令當天你本人一定要在港才開始計4年)  2)我情況是頒令后幾日就收到,收到后立即約時間翌日交文件  3)第二次指頒令前一兩天? 我由頒令到離港用了一星期,一星期內交晒文件,聯絡晒主任(想要快,你自己要準備好所有文件,月結單,稅單etc)  4. 唔知,但我唔會博
其實我都唔清楚, 因為我係疑問黎,  
我掉番轉咁諗: 你做債主, 你個債仔長期唔係香港, 即係100%都收唔到1$UP? 咁你會唔會反對佢離開香港? 你係香港, 至少有可能收到1$得1$咁都好個無瓜?

我無問個我主任, 但我離開香港, 都係返大6, 寫信FAX通知主任, 我第一次個陣, 試個收到佢MISS CALL Check(我無打番去, 係大6廢是浪費長途), 之後返咁多次, 暫時都無收個電話。

希望你成功, 都希望你分享下, 謝謝.
破產人士離港
即使破產,也可以離港謀生、旅遊或探親,事實上,破產法律沒有禁止破產人士在破產期間離港外出。但須注意以下事項:

破產人士若要離開香港,須「知會」破產受託人,只是「知會」,並非要經「批核」。
「知會」內容包括離港行程和聯絡辦法(如手提電話號碼)。
破產人須在受託人指明日期之前返港,不按此規定在限日返港,破產期將順延。
破產人北上謀生,雖然長期逗留內地,亦不會被破產受託人阻撓。但必須仍按要求每年遞交收支帳目表。
破產法律沒有禁止破產人士北上旅遊,但不可自費進行。
破產人士家室居於內地,亦可自由進出,但須申報內地居所地址。
king262 發表於 22-9-2019 22:50
破產人士離港
即使破產,也可以離港謀生、旅遊或探親,事實上,破產法律沒有禁止破產人士在破產期間離港外 ...

佢似係以為可以走出香港4年再返黎就冇事
佢預著草8年就OK