破產聯盟

查看: 1332|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

申請破產中可否轉IVA

本人欠債K-CASH20萬,日本4萬,安基2萬,致富2萬,天時2萬
申請破產中,但家人反對要我解除,能否介紹那一間會計師或律師事務所可以做到,求各位師兄救救我
上庭個日個官會問, 有冇想唔破, 你就舉手.

不過, 你已經有號碼, 即係已通知債權人, 債權人已經知你無$還, 要再傾IVA ,你就需要更好的還款能力及誠信. 又或者你大佢, 話如不接受IVA , 就去破
K-CASH話要我取消申請之後再說,又怕取消之後沒得聊...
rockylo 發表於 20-9-2019 19:57
K-CASH話要我取消申請之後再說,又怕取消之後沒得聊...

唔好取消
你取消只會令佢利息再計多D 又再搞耐D
欠一百萬 發表於 20-9-2019 19:53
上庭個日個官會問, 有冇想唔破, 你就舉手.

不過, 你已經有號碼, 即係已通知債權人, 債權人已經知你無$還, ...

謝謝
iamnotbankrupt 發表於 22-9-2019 00:50
唔好取消
你取消只會令佢利息再計多D 又再搞耐D

謝謝
借問,申請取消,到時債主唔制,你無錢還,收數去屋企同公司,咁你點???你可以,就係 頒令前搵主任/幫你申破的律師想暫緩申破,先同債主協商。。。佢會教你點做。我知道破產當日,可以同法官講,咁佢會延期申破,你趁呢段期間同債主講數。傾唔成,就照 申破。至於甚麼 iva,忘記吧 ,收費貴到暈。你要做,就係同債主傾一個你能力範圍可接受,佢又願意的方案。
有絲打不斷延期,不斷同債主講數。佢係地產經紀,由於近年生意唔好。。。拖左大半年,最後頂唔順都要申破。頒令之後幾日佢上過黎,佢話當晚好好訓。
欠債人選擇IVA還是DRP呢﹖如果採用IVA,欠債人必須委任一名代名人代表其處理所有IVA上的安排,而代名人必須為法院所認可的專業人士。欠債人透過委任的代名人,擬定還款方案,方案內列明欠債人之所有債項,並跟據其還款能力,提出一份列明利率,期數及還款金額之還款建議書。方案擬定後,經律師向法庭申請臨時命令,一經申請接納,欠債人由IVA申請至頒報或反對期間,債權人不能向欠債人申請破產及提出法律動議。方案通過後,欠債人需透過代名人執行還款方案,並跟據議案上之還款方法分派給各債權人。

至於,採用DRP,欠債人便不需要委任代名人替欠債人擬定還款報告、不需要聘請律師向法庭申請臨時命令及不需要上庭開債權人會議。欠債人只需擬定一份說明欠債人之還款能力,還款額、利率、期數及還款方式之建議上,之後,分別向個別之債權人獨立提交,並直接與其商討一個能符合雙方利益之協議,整個過程大約需一個半月至兩個月時間。透過DRP與債權人達成新的還款方案,使欠債人可以大大減少利息的支付,並且可以在可見的數年間償還所有債項,使欠債人減輕生活負擔,維持在合理的生活水平。
你諗下就明,iva 又要會計/律師做代表,又要專業人士整份 formal 的還款方案。全部都係好貴的。愈多parties involve, 就成本愈高。你應集中同 k caxx ,日本傾。傾唔掂就破產,佢地仲大鑊過你。另外三間6雞你問屋企拎。佢地叫得你唔申破,照計唔係空口講白話,應有一定財力支持。
IVA 我問個都嚇親我, 還多幾廿倍...
破產4年後又重身
用4年時間反省下 重新做人啦
破產唔係為左罰你 唔洗怕 勇敢面對 重新做人
呢度唔介紹得會計C,6C或顧問。否則 blacklist 我都似。
問都唔得。。。。。。

好易就BAN!!!
flypig 發表於 22-9-2019 12:25
你諗下就明,iva 又要會計/律師做代表,又要專業人士整份 formal 的還款方案。全部都係好貴的。愈多parties ...

在樓主另一帖文話佢家人有情緒病以死迫佢唔申破而唔係家人有財力喎
Iva 仲衰過老破了。到時候你想再破,又要再俾一個月時間去申請取消iva.,煩過凡帝崗。利息貴,不過有樣好,有錢還晒即可以結束行程。  可以
老實講,如果我當初選左IVA,而家肯定好後悔
破產後而家生活鬆動左好多
PoorGuy2018 發表於 24-9-2019 06:59
在樓主另一帖文話佢家人有情緒病以死迫佢唔申破而唔係家人有財力喎

以死相逼都無用喇。
你無錢on .. 走去取消破產,
k xxxx 唔制你無計架。應該就先延期再講數。
情緒病要點做,其實控制唔到架。只可以做好以後的事。
flypig 發表於 24-9-2019 20:52
以死相逼都無用喇。
你無錢on .. 走去取消破產,
k xxxx 唔制你無計架。應該就先延期再講數。

同意呀,雖然未必講得掂數,但都要搏下,傾唔到樓主都係入學啦~iva某程度分分鐘難捱過入學。。。