破產聯盟

查看: 1976|回復: 27

破產期過左,外判一直無消息,唔知可以點。

小弟個情況係咁既。外判黃+錫處理我個案,我破產期到今年7月慢四年。我係大約係三月份收到距「將會」反對我接觸破產的信,之後我打上去搵外判,我之前的確係上繳漏左,我即刻搵兄弟籌錢上繳翻。然後我到7月都無再收到任何外判、法院既通知,我係米已經正式過左破產期呢?另外,7月之後我不斷嘗試聯絡外判想拿不反對解除確認書,距唔係無人聽就係忙緊,完全搵唔到人。10月份終於成功搵到人,距就話:有排,要搞幾個月,就cut線了。呢個情況,我可以點做?
打錯字,係今年7月滿四年
3月收到距「將會」反對解除破產信
師兄,想問當時你有冇收過任何法庭信嗰啲㗎?我都係快完結,前日收到同一外判的反對解除信,,,
恭喜你,破已解。
我到依家都無收到任何法庭的通知,除非我自己漏左啦
會唔會有可能反兜來反對我解破呢?
問題係,要拎一封不反對解破書先可以完成整個手續。咁靜待幾個月,得閒就追下外判咁。
飛天豬師兄,爬文好耐知你知好多野,希望你可以俾d意見我該怎麼辦
flypig 發表於 7-11-2019 23:14
恭喜你,破已解。

飛天豬師兄,爬文知你對呢啲嘢好熟悉,求求錫教我點樣做呀⋯⋯
punwai1206 發表於 7-11-2019 23:14
我到依家都無收到任何法庭的通知,除非我自己漏左啦

我前幾日收到反對解破信,今日有個掛號信通知,好擔
punwai1206 發表於 7-11-2019 23:15
會唔會有可能反兜來反對我解破呢?

你補番上繳應該冇事,睇返其他人,最少等三個月先收到不反對通知書,你三個月後再打去啦
Carman1216 發表於 7-11-2019 23:06
師兄,想問當時你有冇收過任何法庭信嗰啲㗎?我都係快完結,前日收到同一外判的反對解除信,,, ...

如果外判反對,你快問佢咩事反對。
flypig 發表於 8-11-2019 16:12
如果外判反對,你快問佢咩事反對。

打電話揾唔到叫我入數嗰個人,但分別同左收fax入數,負責freeze 戶口同聽電話小姐聯絡過,佢哋都係話我欠上繳所以freeze 左,話如果我可以入番哂之前所欠嘅嘢下個月就可以唔使再上去拎糧加會解凍户口,我屋企人知道情況話肯幫我找番哂,問題係要好清楚係咪會白紙黑字寫明,同佢哋好似寄咗掛號傳票俾我,
你欠好多? 快找數。有傳票代表可能要上庭同加刑。找哂數睇下可否唔駛上庭
flypig 發表於 8-11-2019 17:04
你欠好多? 快找數。有傳票代表可能要上庭同加刑。找哂數睇下可否唔駛上庭 ...

佢報個銀碼都幾大,都怪自己大意,轉工佣金制度唔知可以同佢傾上繳辦法,,,
今日問咗破產管理處嗰度,佢話找左應該可以叫外判取消上庭.!.。
敢問師兄師姐們有沒有人試過收到傳票上過庭?
Carman1216 發表於 8-11-2019 20:50
敢問師兄師姐們有沒有人試過收到傳票上過庭?

其實你睇咗封掛號信未?
kpchg4 發表於 9-11-2019 02:58
其實你睇咗封掛號信未?

未,呢2日返早去唔切郵局,要星期一先拎到黎睇,呢幾晚都瞓唔好,,,
覺得自己好失敗又內疚,
當初選擇入學係唔想再要家人擔心,想自己負責任,
點知到頭來臨尾幾個月反要家人幫手。。。
Carman1216 發表於 9-11-2019 08:45
未,呢2日返早去唔切郵局,要星期一先拎到黎睇,呢幾晚都瞓唔好,,,
覺得自己好失敗又內疚,
當初選擇 ...

咁樣唔好咁擔心先,睇返舊  post 唔會咁快上庭,同埋佢地吸血鬼只為錢。 今日好好休息吓啦