破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

頒令前收到破署信,點樣分辨暫時主任/直接外判跟,佢哋跟有咩分別 

推呀推 ლ(^ω^ლ)
現在言之可能尚早 因為將會入學。現在失業中  唯有報左政府有津貼的課程修讀。估計 於入學後 申報政府津貼戶口已經被凍結。將來可以要求解凍這個戶口嗎 ? 這些錢是我現在唯一的收入。會否被主任或者外判沒收昨賞還債務  請各師兄/姊指示
_633_ 發表於 10-3-2021 01:25
現在言之可能尚早 因為將會入學。現在失業中  唯有報左政府有津貼的課程修讀。估計 於入學後 申報政府津貼 ...

你講再培訓課程果d? 如係,萬一個戶口到時凍咗,你可要求受託人解噃,但預個戶口拎完錢後會再被凍過。
而拎到嘅錢,如你果時仲係失業中,受託人多數會批足畀你用作生活費,但跟李周可能只批一部份。
爬舊文好重要,唔好嘥咗前人嘅分享喔
Anmi2019 發表於 11-11-2020 23:49
你照寫喺P.22度先, 除非你有多條數, 唔夠位寫

咩係P.22頁?係乜表格?我都有破前3個月信用卡現金透支,想了解吓,唔該。
kt1018 發表於 16-3-2021 08:09
咩係P.22頁?係乜表格?我都有破前3個月信用卡現金透支,想了解吓,唔該。 ...

26頁果份訊問表第22頁
anmi姐我想問下到時候填生活費我咁寫有冇問題? 我人工一個月大概1萬5左右 寫供養父母每人4000 日常返工食飯一日200 電話費400 公屋租金1100 水電煤1000 咁寫既話佢會唔會要上繳
同埋想問下因為住緊公屋 水電煤同埋租單都唔係我個名 我話我交既佢地會唔會唔信?同埋因為我之前爭朋友錢每個月都有還3000蚊左右比佢 如果佢睇到銀行記錄我應該點解釋。。anmi姐幫幫手解答下唔該
shichakman 發表於 18-3-2021 18:51
anmi姐我想問下到時候填生活費我咁寫有冇問題? 我人工一個月大概1萬5左右 寫供養父母每人4000 日常返工食 ...

上繳幾多取決於
1. 你跟邊個受託人(破署主任會鬆手過外判)
2. 父母有無收入(如父母各自有工作, 無得供養, 有關屋企嘅全部開支~租金, 水, 電, 煤, 家庭雜費~都要同有收入嘅家人平分.

不過你可以當咩都唔知, 報哂先 , 受託人傾生活費時會同你計, 你到時盡R.  
shichakman 發表於 18-3-2021 18:53
同埋想問下因為住緊公屋 水電煤同埋租單都唔係我個名 我話我交既佢地會唔會唔信?同埋因為我之前爭朋友錢每 ...

你提供到單據就無問題, 邊個交得你自己最清楚.
朋友條數還咗幾多次? 1,2次咪話佢幫你代購囉, 如已經還咗幾個月/以上, 只好照講.
推推推ლ(^ω^ლ)
有時間就睇吓啦
推噃上嚟先
推 ლ(^ω^ლ)
B. 直接外判(嚟梗4年有咩都係搵佢,破署主任唔會理) 1. 約頒令前1至2個星期收到破署第1封信,話委任兩名私營機構從業員為暫行受託人,無受託人詳細資料。要等到成功頒令後幾日,先會收到破署第2封信,有齊外判公司資料(名,地址,聯絡人電話),聯絡外判報到先。 同日/遲幾日會收到直接外判公司信,信內會講明會面時需要帶咩証明文件。
想問我收到破署信提供上面資料,係咪報到後,仲要等到暫時受托人封信先知準備咩文件?另封信提兩名機構,咁點知邊間跟我嘅case,謝謝
Ns2021 發表於 26-4-2021 14:13
想問我收到破署信提供上面資料,係咪報到後,仲要等到暫時受托人封信先知準備咩文件?另封信提兩名機構,咁 ...

係兩名私營機構從業員,唔係兩間公司。依兩名可能係老闆,信內會再寫叫你聯絡邊幾位職員,你到時隨便搵1個就得。
每間外判做法可能會唔同,你打去報到時,職員就會講/教你之後要點做。