破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

頒令前收到破署信,點樣分辨暫時主任/直接外判跟,佢哋跟有咩分別 

winnielau123 發表於 18-5-2020 22:41
信既內容係A定B?

如果rtrtu 係B(直接外判咗),就唔會收到要開債權人大會嘅信啦
努力再出發 發表於 22-5-2020 22:42
我收到信,係直接外判,好擔心

你頒令未? 如未頒令已收到通知,依間喺代主任收文件咋。
你影封信嚟睇吓(請自行遮蔽個人資料,如名,地址 &破產檔案no)
ntt244520 發表於 23-5-2020 10:03
我之前收到信,係主任,但係我有D文件上的資料係無,點算

同噃主任講聲,等佢決定點處理
jeanne886 發表於 29-5-2020 00:29
推一推順便一問:我暫時主任跟,但封信好奇怪,寫住頒令後可以傳真或郵寄方式提出開户要求,然後我反轉封信 ...

可能之前D師兄師姐一成功頒令(逢星期二頒令)就打電話俾主任拎開戶信, 搞到主任突然要安排文件, 又響爆佢電話, 唔like , 依家改咗拎信方式  

反轉封信先見地址? 正常有破署logo係第1頁, 頂正中印破署地址(香港金鐘道66號金鐘道政府合署...... ), 左下邊係負責你宗破產案嘅主任聯絡電話同fax no.

你先入破署網頁 https://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi  , 輸入自己編號及年份, 對噃負責你宗破產案主任名嘅聯絡電話, 同封信果個一唔一樣.  

如一樣, 到成功頒令後用張白紙, 按下面內容寫, 之後fax俾主任(要有工作及証明文件先可以拎開戶信!)

本人XXX, 破產案2020年第XXXX宗

本人已於X月XX日成功頒令, 現向主任申請開立下列銀行儲蓄戶口, 作收取薪金用.

銀行名稱: (銀行全名)
銀行地址: (最好搵破署附近, 職員熟識點樣幫我哋開戶口)

煩請主任收到後與本人聯絡, 電話號碼XXXX XXXX

謝  
jeanne886 發表於 29-5-2020 11:44
我對過個聯絡電話完全唔一樣,呢舖玩死人,fax完又等佢寄分分鐘成個月點出糧呀,仲諗住保留户口,而家一 ...

唔駛咁快自亂陣腳,其實你依家可以試下聯絡果個人先(疑似主任電話),咪知佢係乜水囉。順便問埋佢到時成功頒令後,實際要點申請開/解戶信,大約幾耐可以拎到。知完,先再諗點做啦。
jeanne886 發表於 29-5-2020 13:08
anmi姐多謝你,我冷靜左之後而家決定儲齊文件頒令前一個星期再打去問下,而家去c子問下可唔可以出番呢半 ...

轉由SJ7234 同學提供:

我申破時都係欠大貓,比佢凍左戶口,冇得down estatement 最終打去可補番幾個月statement, 免費的

轉由 kktiger師兄 24-3-2019 21:04:20

狮子不用,你同佢講好急要,大約5個工作天就有。

我之前獅子出糧,取了一年無收我錢。

kumho 發表於 29-5-2020 11:47
請問如果外判頒令後大约多少天才可以拿到解凍戶口信?

如果係直接外判,要成功頒令後約咗佢幾時上去會面先拎到(時間由佢定)。不過你可以試下同佢講,急拎開戶信出糧,睇吓佢幫唔幫手。
Kuen1021 發表於 29-5-2020 12:14
下月尾開大會~哈

要去破署開定電話傾
Wins.2 發表於 3-6-2020 15:07
我唔識分外判定直跟主任。。。我都係上破處網查邊個主任跟我 咁樣岩唔岩?
...

就算直接外判咗, 破署都會有位主任喺背後跟進, 唔可以作準.  

如你未頒令, 收到破署封信, 有哂聯絡邊間公司嘅資料, 話頒令後5日內要聯絡果間公司 , 你就係暫時主任.

如你未頒令, 收到破署封信同60#果封一樣(無聯絡邊間公司嘅資料), 你就係直接外判了. 要等頒令後再收信, 先話你知聯絡邊間公司(好似61#果封, 有哂聯絡邊間公司嘅資料), 你以後就跟果間公司.
cacawong 發表於 15-6-2020 04:11
家庭主婦,交完26頁的文件,主任會唔會搵我?

留主任電話/信啦
kumho 發表於 15-6-2020 15:36
請問頒令後外判封信大约幾耐會收到?

睇噃個郵chop,遲破署果份2日,但都要睇貝貝手腳快定慢。
其實你已收到破署果份,可以打電話聯絡咗貝貝先。
kumho 發表於 15-6-2020 15:56
Ok
報到先?同佢報什麽?

係, 同佢報到先, 順便問埋你對銀行解凍, 開戶嘅問題
Tat_Tat2020 發表於 15-6-2020 17:01
師姐,想問一句,有冇其他師兄師姐試過初步係主任跟,因為已經直接向主任索取戶口解凍信,之後又會係外判跟 ...

我記憶中依度有1位同學, 好似係今年3~5月時喺post講過, 佢之前主任跟, 年零後轉外判跟.
沉咗落低,又係時間推噃佢上去 (ง •_•)ง 加油
Tat_Tat2020 發表於 25-6-2020 10:23
師姐,想問下大會係咪個個都要開,主任跟同外判跟都要開,開完之後就全部比外判,定係都會主任跟進,我有啲 ...

唔係個個都要開,要等債權人決定。
開得會=之後幾年要跟某間外判。
唔駛開會=之後幾年跟破署主任。
沉咗落低,推噃佢上去先 (ง •_•)ง 加油
差d唔記得推噃上嚟( • ̀ω•́ )✧
vandy 發表於 6-8-2020 14:54
11月頭领令,請問破前信用咭買左衫褲鞋史吾史解释,冇套現金

月結單有顯示嘅支出, 破署主任/外判都有權要你書面/經電話解釋, 留定入紙前半年至1年嘅全部銀行(存款銀行及信用卡銀行)月結單記錄.

Tommyleee 發表於 18-8-2020 01:21
想問下,對數果度 係咪千奇唔好話還比人 因為我5月申破 9月先上庭 ,佢會對幾多個月既數?好驚佢話我資源 ...

1. 係, 話俾人要嘔噃出嚟.
2. 要睇你跟邊間, 另今年比舊年遲成3~4個月先頒令, 入紙後, 戶口/信用卡唔好亂用.
而我舊年係直接外判咗, 佢封信話要我提供噃, 由入紙當日計至5年前嘅所有銀行戶口月結單.
佢都on99, 邊有人會留咁耐. 我問完相關銀行, 電話覆佢, 拎1個月要俾$50, 拎1年要俾$200(舊年個報價).
最後佢只係要我俾入紙前半年嘅存款銀行記錄, 無要求俾埋信用卡記錄.
而會面後約1個月, 佢電話只問大猫信用卡入紙前半年內嘅簽賑簽咗咩, 渣兜反而無問.
沉咗喇, 又係時間推噃佢上去先 (ง •_•)ง 加油