破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

準備破產 2,3 線財仔會點 求有經驗師兄 比定心理準確我

小小豬豬 發表於 28-12-2019 15:15
如果自己做就要自己fax,但我找律c做,你可以找C爺

千其唔好搵師爺/中介,佢哋只係陪你去填表,喺旁邊教你點做點做(破署職員/依度其他同學都教到你),最後咩都係自己跟噃,自己上庭,但都要收你萬1,2。有d仆街到呃你去借舊錢先破,到時俾老爺問條數去咗邊/懷疑你已諗住破仲去借就煩。
CHwill 發表於 28-12-2019 15:22
我唔夠錢呀 可能星期一試下自己做唔做到 已經比人日日打黎追數 想快d有個臨時令 好辛苦。。 ...

你入去破產管理署個網頁,下載表3同28c睇吓,一d都唔難填。睇唔明,可以喺度問,好多師兄師姐會解答你。

https://www.oro.gov.hk/cht/publications/debtor.htm
會煩D, 系咁電話,SMS,WHATSAPP, 寄信,上門留大字報,打比contact person, 精神上折磨你,但冇乜特別要驚,發窮惡既人先最可怕
上網搵到有個blog 有人咁講 好驚..........

由於財務公司無需太注重名聲,若遇有客戶財政困難導致延遲還款,他們的收數部門及委託的收數公司便會極有效率地日夜粗口電話滋擾、上門臭駡欠債人、滋擾咨詢人等無所不用其極,其他滋擾手段請參考B項,若然遇有客戶申請破產,由於財務公司心知到借出款項已無法收回,更會在法庭對欠債人發出破產令之前的一段時間,委託收數公司肄無忌旦向欠債人作出無窮無盡的滋擾,以求出氣...........
亦是對欠債人的警告,我們不是善男信女,我們財務公司收不到錢,你出破產令之前一定不會比你有好日子過!!
講梗係咁講啦,唔通讚你去申破叻,做得好咩!
我都UPDATE下個POST先 終於攪到聽日先去宣誓 呢幾日D財仔已經交左去收數 日日電話狂炸 估計黎緊會更大力....
CHwill 發表於 2-1-2020 16:21
我都UPDATE下個POST先 終於攪到聽日先去宣誓 呢幾日D財仔已經交左去收數 日日電話狂炸 估計黎緊會更大力... ...

吾好理,吾好聽,我亦是
小小豬豬 發表於 2-1-2020 17:35
吾好理,吾好聽,我亦是

諗緊改唔改電話。。。如果係就聽改埋 聽日再fax出去 屋企人就裝block 電話apps
CHwill 發表於 2-1-2020 19:57
諗緊改唔改電話。。。如果係就聽改埋 聽日再fax出去 屋企人就裝block 電話apps ...

改到電話梗係拿拿淋改左佢啦
你哋都好,唔似我到現在也沒勇氣同家人講,一路死頂,真係面對唔到佢哋
我都係今日宣誓
宣完誓 有個臨時令number 即日有號碼 係咪即時去fax比全部財?
CHwill 發表於 3-1-2020 15:39
宣完誓 有個臨時令number 即日有號碼 係咪即時去fax比全部財?

Good!
屋企附近有無文具舖fax,會平d,如7仔果d要收十蚊1張。
如有地址你又有時間,可以親身拎去,叫佢自己影印,慳噃d錢,又可以確認佢收到。
Anmi2019 發表於 3-1-2020 16:18
Good!
屋企附近有無文具舖fax,會平d,如7仔果d要收十蚊1張。
如有地址你又有時間,可以親身拎去,叫佢自 ...

個感覺係而家呢一刻係惡夢開始 屋企將會有好多上門
成二三十間2,3線 要挨呢個月
2月4先上庭 好漫長 有幾間 已經立即whatsapp我話交收數
我諗我都係block哂d 唔識電話先
屋企人 親人都有通知左 等上門。。。
CHwill 發表於 3-1-2020 16:42
個感覺係而家呢一刻係惡夢開始 屋企將會有好多上門
成二三十間2,3線 要挨呢個月
2月4先上庭 好漫長 有幾 ...

依段時間最難捱,頂住啦。電話挍靜音,理得佢炸爆。
有人喺自己門口貼張紙,裝隻眼仔,寫明此人(自己個名陳X文)已不在此住,如有任何滋擾行動,一律報警處理,最後佢只喺信箱收到幾封信,門口平靜。佢話如果有人上嚟嘈,隔離屋係唔係都知,自己做嘢先好過。
總之通知佢哋有咩電話搵你,記得話唔識你,打錯,收線!
Whatsapp,Wechat,Facebook,ig…… 轉咗頭像未,改咗不公開未
Anmi2019 發表於 3-1-2020 17:32
Whatsapp,Wechat,Facebook,ig…… 轉咗頭像未,改咗不公開未

之前追POST 都知要咁做 呢幾日已經改好左
屋企人 親友 朋友 已經有通知
而家全家人心惶惶 好怕有人上門攪事

第一日
我而家做緊GE係 飛哂無SET 名個D電話走 佢地只可以whatsapp 搵到我 我已打好一段野 全部回答一樣都係話自己破左 工又無左 無能力還錢 如果佢想 我就會再send 個臨時令比佢

有部份已經話交收 黎緊計劃係因為我飛哂d電話 收數夜晚搵我唔到 但相信會搵我屋企人 佢地都飛哂電話走
如果上門 就打死都唔開門 由佢9up 同貼大字報 問過社工話 貼大字報都可以備案 頭幾次報係無用 但報到一定量數量 d police 都要做野 佢咁安慰我
我好其怪,我電話就吾知,但上門現在到現在只得一間公司,但信就有好幾間,我曰曰看眼仔
有個牌子眼仔好好用,