破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

準備破產 2,3 線財仔會點 求有經驗師兄 比定心理準確我

Anmi2019 發表於 10-1-2020 17:49
有前有後,唔好博仲用到

我用eps機仲按到,即時未凍結對嗎?如果去開新戶口,邊間容易D,HKBS好嗎,開戶時要同銀行說已申請破產,還是頒發后先開好D呀
其實我都想問下呢,如果銀行已經交左去收數公司,聽日去申請老破,
有NO之後收數公司會唔會再追?好驚D二三線財仔咁係唔係都走上門..
我唔想俾屋企人知
小小豬豬 發表於 10-1-2020 20:25
我用eps機仲按到,即時未凍結對嗎?如果去開新戶口,邊間容易D,HKBS好嗎,開戶時要同銀行說已申請破產, ...

你試吓存張十蚊廿蚊紙/提款,咪知凍咗未。
叫你搵細行開,你竟然話挑戰大猫銀行,如果你開到,記得返嚟匯報聲。
幾時去開要睇你等頒令依段時間,有無須要用個戶口入票出糧,而依個戶口一定係頒令後先會凍。依家去開戶,係玩梗灰色地帶,有錢都放喺屋企啦,仲入噃落銀行咩。
未頒令話俾職員知你申破梗,佢聽到個破字,已經要你拎破署封開戶信先開得,唔好玩啦。
chiinguuu 發表於 10-1-2020 23:38
其實我都想問下呢,如果銀行已經交左去收數公司,聽日去申請老破,
有NO之後收數公司會唔會再追?好驚D二三 ...

先搞清楚收數公司係銀行內部追數部,定街外收數公司。如交得俾街追,條數應該都拖咗2個月/以上。
有no.先fax俾銀行,再叫銀行通知街外公司(如肯定係)。一般銀行知你申破梗,會叫等果面。
Anmi2019 發表於 11-1-2020 00:33
你試吓存張十蚊廿蚊紙/提款,咪知凍咗未。
叫你搵細行開,你竟然話挑戰大猫銀行,如果你開到,記得返嚟匯 ...

收到,甘我去細戶開,
Anmi2019 發表於 11-1-2020 00:48
先搞清楚收數公司係銀行內部追數部,定街外收數公司。如交得俾街追,條數應該都拖咗2個月/以上。
有no.先 ...

已經拖左兩個月架啦,所以想聽日渣渣淋去搞左佢
不過都唔知幾時先可以拎到no.
你話會叫等果面即係咩意思阿?
即係收數公司係咪唔會再追?
chiinguuu 發表於 11-1-2020 01:12
已經拖左兩個月架啦,所以想聽日渣渣淋去搞左佢
不過都唔知幾時先可以拎到no.
你話會叫等果面即係咩意思 ...

自己搞定搵律師? 自己搞入紙後即時有no. 律師搞要睇佢哋工作效率,快則5至7個工作天有no,慢則……
銀行會通知果面停追數,但有d仆街唔會理照追,追到仲自己袋落袋。所以如果真係收到電話/信話係追數公司,問/睇清楚佢代邊間追先。
你本身都有2,3線,炸爆電話,上門派信依d在所難免。
Anmi2019 發表於 11-1-2020 02:28
自己搞定搵律師? 自己搞入紙後即時有no. 律師搞要睇佢哋工作效率,快則5至7個工作天有no,慢則……
銀行 ...

我係諗住搵律師既,我剩係差恆X,都係大公司啦掛..
因為過左兩個月無交佢話俾左收數公司,今日打去搵佢傾連傾都無得傾,
我本身無2、3線,係得1間~ 所以我唔知佢地會有咩行動,日日聽到門出面有聲都覺得好驚
怕佢地會搞到我屋企人都知 ...
chiinguuu 發表於 11-1-2020 02:58
我係諗住搵律師既,我剩係差恆X,都係大公司啦掛..
因為過左兩個月無交佢話俾左收數公司,今日打去搵佢傾 ...

其實得一間二線都冇乜好驚
因為仲追你嘅就知一定係佢
佢哋一交咗比啲收數公司收數公司就會起晒底你借咗邊間嘅數
如果得一間
佢哋唔夠膽對你做啲咩

Nicklaickck 發表於 11-1-2020 08:32
其實得一間二線都冇乜好驚
因為仲追你嘅就知一定係佢
佢哋一交咗比啲收數公司收數公司就會起晒底你借咗邊 ...

我講緊果一間唔係2,3線~ 係指恆X
咁大間公司轉俾收數公司應該唔會做D咩掛?
我數目唔多,15萬左右 .
今天終於去左3姓入申靖表了,
16號先會去宣誓有no., 呢幾日漫漫長路都唔知點算
成日都驚有人會走上門拍門淋紅油 ..
你搞錯...三姓宣誓要等多三日先有no...
Nicklaickck 發表於 11-1-2020 13:51
你搞錯...三姓宣誓要等多三日先有no...

但係佢同我講宣誓完就會有no既
chiinguuu 發表於 11-1-2020 14:10
但係佢同我講宣誓完就會有no既

之後佢會同你講要打文件
再去法庭申請
又要寫支票
其實如果得閒嘅話個幾千蚊不如唔好俾
自己去申請好過
我都好後悔俾咗佢哋幫我搞
Nicklaickck 發表於 11-1-2020 14:13
之後佢會同你講要打文件
再去法庭申請
又要寫支票

我日日追到佢褲穿long架
因為我要返台灣做野,
所以我無得唔俾6C搞
你都係俾左3姓做?邊間分行?
講真你知唔知恆X交俾果D收數公司佢地惡唔惡架 - . -
依家成日都驚呢個問題 人都癲
問個6C又話未拎到no.之前如果打電話黎就拖住先,
話左俾佢地你破左佢地會搞得你仲甘
chiinguuu 發表於 11-1-2020 14:32
因為我要返台灣做野,
所以我無得唔俾6C搞

我荃灣分行搞

哦哦,我係灣仔
chiinguuu 發表於 11-1-2020 14:32
因為我要返台灣做野,
所以我無得唔俾6C搞

你日日追都無用,佢都會儲夠幾個客先搵人過金鐘入紙(唔會特別有尊人服務你)先拎到no.
16號先返去宣誓,佢快咪17號星期五去入,唔係就要等……
你拖咗幾個月數都唔驚,係要人哋話有收數先識驚! 你都返台灣做嘢啦,驚咩呢
Anmi2019 發表於 11-1-2020 15:23
你日日追都無用,佢都會儲夠幾個客先搵人過金鐘入紙(唔會特別有尊人服務你)先拎到no.
16號先返去宣誓,佢 ...

拖兩個月數係因為間公司執左跟住又搵唔到工,
我老豆又過左身,錢銀方面更加唔充足,
同左銀行講唔接受我都無辦法,唯有自己認衰
不過唔想收數公司上門既原因係因為唔想嚇親我阿媽佢地姐
搞掂件事之後我都係會過返去台灣做野
chiinguuu 發表於 11-1-2020 15:46
拖兩個月數係因為間公司執左跟住又搵唔到工,
我老豆又過左身,錢銀方面更加唔充足,
同左銀行講唔接受我 ...

唉… 節哀順變 ……
恆x話佢已交收數公司,你有無收到銀行寄俾你嘅通知信,有無話轉交邊間? 定個職員嚇鬼
如有信,咁依家個債權人係恆x,定佢所講嘅收數公司(我自己諗咋,可能諗多咗)